Tippek, tan�csok a s�fogyaszt�s m�rs�kl�s�reForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-24 15:37:05 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/15397
Címkék: Bihari h�rek, s�, �tkez�s, �letm�d
K�l�n�sen a vesebetegeknek kell odafigyelni�k a m�rs�kelt s�fogyaszt�sra. Nekik seg�t�nk cikk�nkkel. Azt azonban fontos lesz�gezni, hogy a s� hi�nya is v�gzetes lehet. Tal�ljuk meg az arany k�z�putat!

Alapanyagok �s tr�kk�k, hogy az �tel s�szeg�nyen is finom legyen. A napi elfogyasztott s�mennyis�g csup�n 10 sz�zal�ka az, ami az alapanyagokban (z�lds�gekben, nyers h�sf�l�kben, tejben) van, a t�bbit mi „tessz�k hozz�” ak�r �gy, hogy f�z�s k�zben s�zunk, ak�r �gy, hogy feldolgozott �lelmiszereket, f�lk�sz �teleket v�s�rolunk, melyeket a gy�rt�s sor�n s�znak.

Ha cs�kkenten�nk kell a s�bevitelt, akkor fogyasszunk gyakrabban az al�bbi �lelmiszerek k�z�l: h�zi k�sz�t�s� �dess�gek, friss z�lds�gek �s gy�m�lcs�k, h�zilag pr�selt z�lds�g- �s gy�m�lcslevek, s�tlan kekszek, s�tlan keny�r, f�tt t�szt�k (a f�z�v�z s�z�sa n�lk�l), m�zliszelet. Viszonylag kevesebb s�t tartalmaznak a v�r�s- �s feh�r h�sok, tejterm�kek, toj�s.

A s� hi�nya is v�gzetes lehet

�rdemes azonban ritk�n fogyasztani az al�bbiakb�l: konzerv�lt �telek, f�st�lt h�sok, m�jkr�mek, l�ncsh�sok, kolb�szok, szal�mik, fagyasztott h�sok, s�s kekszek, keny�r, pizza, kem�ny sajtok, levesporok, �tel�zes�t� kr�mek (guly�skr�m, pizzakr�m), �veges sal�tadresszingek, �tel�zes�t� kock�k �s porok, p�c-s�k, el�re k�sz�tett f�szerkever�kek. Vannak olyan �sv�nyvizek, melyeknek viszonylag magas a n�trium-klorid tartalmuk – �rdemes erre is odafigyelni, ha valaki rendszeresen fogyaszt palackozott vizet.

R�szben p�tolni tudjuk az �zeket, ha b�s�gesebben haszn�lunk friss vagy sz�r�tott f�szern�v�nyeket: er�teljes, de nem tolakod� �zhat�st �rhet�nk el, ha bazsalikomot, petrezselymet, kaprot, oreg�n�t (szurokf�t), cayenne borsot, csemege paprik�t, snidlinget, lesty�nt, t�rkonyt haszn�lunk. Sokaknak vannak j� tapasztalatai a citrom �s a lime karik�k f�szerk�nt val� haszn�lat�val is. Egyes h�s�telek, levesek nagyon finomak lesznek torm�val, sok hagym�val – ezekhez kevesebb s� is el�g a kellemes �z el�r�s�hez. Kifejezetten s�p�tl� �zvil�g� f�szern�v�nynek tartj�k a vasf�vet �s a borsikaf�vet – sz�r�tott v�ltozatban kaphat� mindkett� a nagyobb �lelmiszerboltokban. Ha a piacon egyszerre a sz�ks�gesn�l t�bb f�szern�v�nyt vett�nk, akkor egy tiszta nejlonzacsk�ban, h�t�ben n�h�ny napig friss marad. Le is fagyaszthatjuk a f�szern�v�nyeket: az apr�ra v�gott n�v�nyt kev�s v�zzel vagy olajjal elkeverve j�gkockatart�ba tegy�k.

Mivel a bolti f�szerkever�kek nagyon sok (esetenk�nt 10 sz�zal�kn�l is t�bb) s�t tartalmaznak, �gy k�sz�ts�nk h�zilag f�szerkever�ket kedvenceinkb�l. Ha pedig s�znunk kell, akkor haszn�ljunk j�dozott s�t. Nem az�rt, mert az kev�sb� k�ros, hanem az�rt, mert Magyarorsz�g – kis kiv�telt�l eltekintve – j�dszeg�ny, a j�dhi�ny pedig n�veli a golyva kialakul�s�nak kock�zat�t. J�dot p�tolni j�dozott s� haszn�lat�val a legk�nnyebb.

Ha nem tudunk friss z�lds�get v�s�rolni, akkor s�bevitel cs�kkent�se szempontj�b�l a mirelit term�kek jobbak, mint a konzervek, melyekbe a tart�s�t�s �s �zes�t�s kedv��rt tesznek n�trium-kloridot. A tart�s�t�s miatt er�teljesen s�zott m�jkr�mek, p�st�tomok helyett pedig k�sz�ts�nk mi magunk ilyen kr�meket friss hozz�val�kb�l.


S�tlan? A kisgyerek �gy szereti!

A s�bevitel cs�kkent�se k�l�n�sen fontos a gyermekek sz�m�ra, mert a gyermekkorban kialakult �zl�s eg�sz �letre kihat. Fontos tudni, hogy a kisded, amikor els� �teleit k�stolja, nem tudja mihez hasonl�tani az �zeket. Csak mi �rezz�k �gy, hogy �ztelen, kev�s benne a s� vagy a cukor! Hagyni kell, hogy a gyermek el�sz�r az �lelmiszerek nat�r �z�t ismerje meg: az �zes�tetlen gy�m�lcs�ket, �zes�tetlen z�lds�geket. A legt�bb Magyarorsz�gon kaphat� b�bi�tel alig tartalmaz s�t, ez�rt megk�stolva sz�munkra s�tlan, de a kisbab�knak �ppen ez a j�, ez az eg�szs�ges, �s �k nem is hi�nyolj�k bel�le a f�szereket. Ne s�zzuk meg a nyers paradicsomot, retket, z�ldpaprik�t, ubork�t, �s a gyermekeknek ne adjunk a s�ban igen gazdag �lelmiszerekb�l.

Tr�kk�k, hogy az �tel m�g finomabb legyen

A friss f�szerek h�kezel�s hat�s�ra vesz�tenek ill�olaj-tartalmukb�l, ez�rt �rdemes legal�bb egy r�sz�ket a f�z�s v�g�n hozz�adni az �telhez. Grillezett h�sokhoz, halhoz kevesebb s�t kell haszn�lnunk, ha f�szervajjal �zes�tj�k az �telt. Ehhez a vajat �sszekeverj�k z�zott fokhagym�val, kev�s s�val �s apr�ra v�gott z�ld f�szerekkel. Ezt a kr�met tekerj�k aluf�li�ba, form�zzuk hengerr�, rakjuk m�lyh�t�be – s�t�sn�l ezt tegy�k a h�sra, halra.

Drasztikusan cs�kkenthetj�k a s�bevitelt, ha a h�sokat, halakat p�coljuk! Az alapanyag nemcsak �zletesebb lesz, de puh�bb is. A f�szeres-olajos, tejes p�cl�be nem kell s�. A p�cl�be tett h�st n�h�ny �r�ig, de fajt�t�l f�gg�en egy-n�gy napig is pihentethetj�k a h�t�ben s�t�s el�tt.

V�g�l egy praktikus tan�cs: tegy�k el az �tkez�asztalr�l a s�tart�t! Ha k�rni kell, ha fel kell �llni az asztalt�l �rte, akkor kev�sb� vonz� az �telek ut�lagos s�z�sa.

Arr�l viszont ne feledkezz�nk el, hogy mit sem �r az eg�sz, ha a s�cs�kkent�s szenved�ssel j�r, �s emiatt elmegy a kedv�nk t�le. Ha neh�z lemondanunk az �telek s�s �z�r�l, akkor kezdetnek m�r az is j�, ha lemondunk a s�s r�gcs�lni val�kr�l, kevesebbszer v�lasztunk nagyon magas s�tartalm� �teleket. Ha t�relmesek vagyunk, akkor n�h�ny h�t m�lva igazodik a v�ltoz�shoz az �zl�s�nk, �s kevesebb s�ra v�gyunk majd.

A s� hi�nya is v�gzetes lehet

A legt�bb orvos azt vallja, hogy a legjobb, ha lemondunk a s�r�l, azt is fontos tudni azonban, hogy hi�nya is v�gzetes lehet. �vek �ta azt vallj�k �s t�bb f�rumon hirdetik az orvosok �s t�pl�lkoz�si szak�rt�k, hogy eg�szs�g�nk �rdek�ben jobban tessz�k, ha lemondunk a s�r�l. Ez azonban a sz�vbetegekre vesz�lyes is lehet – der�lt ki egy vizsg�latb�l, ami ism�t l�ngra lobbantotta a s�r�l sz�l� heves vit�kat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Véleménye van? Írja meg!