Devizahitelek – Elutasították az OTP Ingatlanlízing keresetét elsőfokonForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-17 09:02:30 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/16379
CĂ­mkĂ©k: Bihari hírek, devizahitel, devizahitelek, OTP Ingatlanlízing
Elutasította az OTP Ingatlanlízing Zrt. magyar állammal szemben indított devizahiteles keresetét a Fővárosi Törvényszék pénteken elsőfokon.

A határozat szerint az ítélet ellen a kézbesítéstől számított 8 napon belül lehet fellebbezni. A bíróság egyben kötelezte a felperes pénzintézetet, hogy 15 napon belül fizessen meg az alperesnek 635 ezer forint mérsékelt összegű perköltséget. Az előadó bíró a pénteki ítélethirdetés során felidézte: a bíróság alkotmányossági aggályokat észlelt a perben alkalmazandó devizahiteles törvénnyel kapcsolatban, ezért szeptemberben Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult. Az Ab szerint azonban nem ütközik az alaptörvénybe a jogszabály, így került vissza első fokra az OTP Ingatlanlízing keresete.

A bíróság a felperes pénzintézet keresetét elutasította, mert bizonyos szerződéses kikötések nem tartoznak a törvény hatálya alá, vagy nem feleltek meg a törvényben rögzített elveknek.

A bíróság szerint felmerülnek aggályok a devizahiteles törvénynek az uniós joggal való harmonizálásával kapcsolatban. Ennek kapcsán szükséges lehet bizonyos uniós jogi normák - mint a 93/13-as EGK irányelv - értelmezése - mondta a bíró.

Hozzátette: a törvényszék álláspontja szerint az Európai Unió Bíróságához való fordulás előtt szükséges bevárni az Ab határozatát arról, hogy a magyar állam milyen minőségében alanya ennek a pernek. Ezután lesznek a magasabb szintű bírói fórumok abban a helyzetben, hogy döntsenek az Európai Bírósághoz fordulás kérdésében. Hozzátette: az előzetes döntéshozatali eljárást akár az elsőfokú bíróság is kezdeményezheti.

A határozathirdetés után a felperes jogi képvieslője az MTI érdeklődésére elmondta, hogy tervezik a fellebbezést az ügyben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Véleménye van? Írja meg!