Ha m�r nassolunk, akkor az legyen eg�szs�ges!Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-02-17 11:02:17 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/17512
Címkék: Bihari h�rek, �letm�d, nassol�s, di�, mogyor�
Sz�lesk�r� vizsg�latok igazolj�k, hogy egy adag olajos mag, heti t�bb mint egy alkalommal fogyasztva, �gy t�nt v�delmet ny�jt a sz�vroham �s a stroke ellen.

Min�l gyakrabban fogyasztotja valaki a di�f�l�ket, ann�l nagyobb volt a v�delem. M�s tanulm�nyok k�vetkezetesen igazolt�k ezeket a korai felfedez�seket, �s azt tal�lt�k, hogy a di�f�l�knek kedvez� hat�sa van a sz�v eg�szs�g�re f�rfiakban, n�kben, id�s korban, �s azokn�l, akiknek magas a v�rnyom�suk valamint azokn�l is akiknek nem. Mint di�f�l�k, magas zsirad�ktartalm� �lelmiszerek (a di�f�l�kben az energiatartalom mintegy 80%-a zsirad�kb�l sz�rmazik) ez egy �rdekes felfedez�s volt �s a tud�sok nekil�ttak kider�teni, hogy a di�f�l�k melyik alkot�r�sze lehet felel�s, �s hogyan fejti ki j�t�kony hat�sait a testben.

J�t�kony hat�s� zs�rok a di�f�l�kben

A di�f�l�k zsirad�kainak legt�bbje nagy mennyis�g� j�t�kony hat�s� egyszeresen �s t�bbsz�r�sen tel�tetlen zs�rt tartalmaz �s alacsony a koleszterinszint-n�vel� tel�tett zsirad�k tartalma. Az egyszeresen �s k�l�n�sen a t�bbsz�r�sen tel�tetlen zs�rok cs�kkentik az LDL („rossz”) koleszterin- �s v�rzs�r-szinteket. �m m�g az ut�n is, hogy figyelembe vett�k a di�f�l�k kedvez� zs�r�sszet�tel�t, azt tal�lt�k, hogy a di�f�l�knek a v�rtn�l nagyobb a koleszterinszint cs�kkent� k�pess�ge. Ezenfel�l, amiatt hogy a di�f�l�k m�g m�rs�kelt fogyaszt�s�nak is j�t�kony hat�sa van, olyan, mintha a di�f�l�k �ltal kifejtett hat�sok t�lmutatn�nak a koleszterinszintek cs�kkent�s�n.

Telve t�panyagokkal �s m�s j�t�kony �sszetev�kkel

A hasznos zs�rokon, feh�rj�ken �s rostokon k�v�l minden egyes di�f�le saj�t egyedi vitamin �s �sv�nyi anyag kever�ket tartalmaz. A legt�bb di�f�le tartalmaz: hasznos mennyis�g� E vitamint, egy er�teljes antioxid�nst, ami semleges�ti a szabadgy�k�ket �s megv�di t�l�k az eg�szs�ges sejteket; folsavat, ami fontos a homocisztein koncentr�ci� (egy v�rben l�v� aminosav) megemelked�s�nek (rizik�faktor a sz�vmegbeteged�sekn�l) megel�z�sben; valamint a v�rnyom�s szab�lyoz�s�ban k�zrem�k�d� magn�ziumot.

Gyullad�sellenes hat�s

�jkelet� javaslat az, hogy a di�f�l�k seg�thetnek cs�kkenteni az art�ri�k gyullad�s�t, a sz�vbetegs�g egy korai jel�t. A di�f�l�k k�l�n�sen gazdagok argininben, egy feh�rjeeredet� amin�savban. Egy friss spanyol tanulm�ny azt tal�lta, hogy a di�ban (Juglans regia) gazdag di�ta seg�tett cs�kkenteni az arteri�lis gyullad�sokat �s k�pes volt ellens�lyozni a zs�rban gazdag t�pl�lkoz�s hat�sait.

M�s betegs�gek elleni v�delem

T�ny, hogy a gyakori di�f�l�k fogyaszt�sa �sszef�gg a 2 t�pus� diabetes mellitus, m�s n�ven a feln�ttkorban kezd�d� diabetes alacsonyabb kock�zat�val. Megint csak a gyullad�sellenes hat�s a sz�ba j�het� ok. Szint�n van n�h�ny elm�let arr�l, hogy a di�f�l�k v�d� hat�s�ak lehetnek bizonyos t�pus� r�kokkal szemben. P�ld�ul az Eur�pai Prospekt�v R�k �s T�pl�lkoz�s Vizsg�lat azt tal�lta n�kn�l, hogy min�l t�bb di� �s magf�l�t fogyasztottak, ann�l alacsonyabb volt k�r�kben a vastagb�lr�k kock�zata. F�rfiakn�l nem tal�ltak hasonl� �sszef�gg�st.

Di�f�l�k fogyaszt�sa

Heti p�r alkalommal egy mar�k vegyes di�f�le fogyaszt�sa j�t tesz az eg�szs�gnek, azonban van n�h�ny ellentmond�s. Mivel a di�f�l�k magas energiatartalm�ak, javasolt valamilyen kev�sb� eg�szs�ges helyett �s nem egyszer�en mell� fogyasztani. Tov�bb� legjobb a di�f�l�ket nyersen fogyasztani, mivel a p�rk�l�s vagy s�t�s cs�kkentheti az akt�v �sszetev�k hat�soss�g�t.

Di�

A di�k nemzets�g�nek tudom�nyos elnevez�se voltak�pp egy latin kifejez�sb�l eredeztethet�, melynek jelent�se: Jupiter makkja. A kifejez�sb�l k�vetkeztethet�nk, hogy m�r az �koriak is �rt�kes term�snek tartott�k a term�szet eme aj�nd�k�t. A nemzets�gbe k�zel 20 di�faj tartozik, a legelterjedtebbek a nemes di�, a vajdi� �s a fekete di�. Az el�bbi Perzsi�b�l tett meg hossz� utat, hogy Eur�p�ba ker�lhessen, m�g az ut�bbi kett� �szak-Amerik�b�l sz�rmazik. T�panyag �sszet�tel�ket tekintve magas feh�rje-, rost-, antioxid�ns- �s fitoszterintartalommal rendelkeznek. Kiemelked� kalcium-, magn�zium-, mang�n- �s vasforr�s, illetve B1-, B6-vitaminbomba.

Sz�mtalan felhaszn�l�sa ismert a konyh�ban. D�s�thatjuk vele az �teleinket, p�ld�ul tehetj�k gabona alap� k�reteinkbe, ez�ltal t�p�rt�k�k magasabb lesz, �z�k pedig k�l�nlegesebb. Ugyancsak gazdag�thatjuk vele sal�t�inkat, desszertjeink t�ltel�keit, nem utols� sorban d�sz�thet�nk is vele. Pik�ns hidegt�lak alapkomponense is lehet. J�l harmoniz�l a gy�m�lcs�kh�z, kiemeli egyes sajtok arom�it. A di�olaj �rt�kes �mega-3-zs�rsavforr�s, amely cs�kkentheti a v�r k�ros koleszterinszintj�t. Kellemes illat� �s �z� hidegen sajtolt olaj. Mivel hajlamos az oxid�ci�ra, k�nnyen avasodik, ez�rt ker�lj�k a hossz� ideig val� t�rol�s�t

F�ldimogyor�

A f�ldimogyor�, b�r a nevez�ktan szerint a h�velyesek rendj�be tartozik, t�panyag- �sszet�tele szerint szoros kapcsolatban �ll az olajos magvak csoportj�val. A magok 50%-ban zsirad�kot �s kb. 30%-ban feh�rj�t tartalmaznak. Zs�rsavprofiljukra domin�nsan palmitinsav, olajsav �s linolsav jellemz�, ami nagy hasonl�s�got mutat az ol�vaolaj�val. Hidegen sajtolt olaja kellemes �z�, kiv�l� min�s�g� �tolaj. Felhaszn�l�sa igen sokoldal�, k�sz�tenek bel�le f�ldimogyor� vajat, mely az amerikaiak nagy kedvence. Magj�t p�rk�lve, s�zva vagy nat�r v�ltozatban is fogyaszthatjuk.

Napraforg�mag

A napraforg� sokatmond� n�vvel rendelkezik. Egyr�szt a n�v�ny azon k�pess�g�re utal, miszerint vir�gaival a Nap j�r�s�t k�veti. M�sr�szt f�szekvir�gzata a Napra eml�keztet, a k�z�p-amerikai sz�rmaz�s� n�v�ny az ott �l� bennsz�l�ttek sz�m�ra a Nap istens�g�t szimboliz�lta. Mag�t a napraforg�magot – k�zismertebb nev�n szotyol�t – t�bbf�le m�don hasznos�thatjuk a konyh�ban. �rt�kes kieg�sz�t�je lehet z�ld sal�t�knak �s k�reteknek egyar�nt. N�velhetj�k vele a p�ks�tem�nyek, levesek rosttartalm�t, illetve nem utols� sorban gy�m�lcssal�t�k pik�ns �zes�t�je is lehet. T�pl�lkoz�s-�lettani jelent�s�ge sokr�t�. Sz�mos eg�szs�get t�mogat� n�v�nyi hat�anyagot �s esszenci�lis t�panyagot tartalmaz. Kiv�l� B6- B5-, E-vitamin-, szel�n-, mang�n- �s vasforr�s.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Véleménye van? Írja meg!