Devizahitelek - Az Erste több mint 400 ezer kölcsön- és lízingügyletét érinti az elszámolás és a forintosításForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-27 08:43:34 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/17727
Címkék: Bihari hírek, devizahitel, devizahitelek, Erste Bank, forintosítás, hitel
Az Erste Bank az elszámolás és a forintosítás keretében több mint 400 ezer érintett kölcsön- és lízingszerzõdéséhez kapcsolódóan mintegy 50 féle értesítõlevelet küld ki ügyfeleinek - mondta Harmati László, a bank vezérigazgató-helyettese szerdán Budapesten, háttérbeszélgetésen.

Kiemelte: a bank lehetõségként is tekint a most zajló folyamatra, így a növekedési stratégiájának részeként aktívan kíván részt venni a lakossági hitelpiac újrarendezésében is.

A vezérigazgató-helyettes bejelentette: a bank azon deviza jelzáloghiteles ügyfeleinek is felajánlja egy kedvezményes árfolyamon való konverzió és forint kamatra való átállás lehetõségét, akik nem érintettek az elszámolásban, vagyis azoknak, akik 2004. május elseje elõtt vettek fel devizahitelt a banktól. Ezzel a lépéssel az Erste jelzáloghitelei teljes egészében forintban lehetnek nyilvántartva - mondta Harmati László.

Harmati László elmondta: a felkészülés az elszámolásra és a forintosításra, illetve az ezzel kapcsolatos tájékoztatásra már 2014 õszén megkezdõdött a banknál, annak érdekében, hogy az ügyfelek számára a folyamat hatékony legyen és zökkenõmentesen történjen.

"Az ügyfeleink igényeit kiszolgálva, aktívan kívánunk részt venni az elszámolás és a forintosítás folyamatában, ami többlettájékoztatást, személyre szabott információkat, és megoldási javaslatokat is jelent" - hangsúlyozta Harmati László.

Kifejtette: az Erste Bank létrehozta a forintositas.hu oldalt, amelynek tartalmát rendszeresen frissítik, és a honlapon keresztül folyamatosan tájékoztatást kapnak az érdeklõdõ ügyfelek a folyamatról, emellett a jövõben a bank ügyfelei egyedi kóddal belépve megtekinthetik a saját adataikat, illetve a nekik kínált megoldásokat.

Elmondta: a forintositas.hu a látogatottsági adatok alapján nemcsak Erste ügyfeleknek, hanem más bankok ügyfeleinek is hasznos információkkal, ajánlatokkal szolgál.

Harmati László kiemelte: a bank azon devizaalapú jelzáloghiteleseknek is felajánlja a forintosítás lehetõségét, akik a törvény szerint nem lennének jogosultak rá, ezzel az a bank célja, hogy a teljes árfolyamkockázatot kivegye az Erste Bank jelzáloghitel-portfoliójából.

A vezérigazgató-helyettes közölte: a bank az elszámolásról - több lépcsõben - március elejétõl, április végéig tájékoztatja az ügyfeleket. Azok kapnak majd gyorsabban értesítést, például az autóhitelesek, akiknek az esetében csak elszámolás történik majd, a forintosított devizahitelesek késõbb kapnak majd tájékoztatást, de április végéig a törvény értelmében náluk is lezajlik majd az elszámolás.

Az Ersténél az ügyletek 50-50 százaléka élõ és lezárt ügylet, a 400 ezer ügylet durván kétharmada devizahitel, a többi forintkölcsön. A bank a korábban céltartalékolt 110 milliárd forintnál kevesebbõl oldja meg az elszámolást és a forintosítást, de nagyságrendileg ma nem látható még komoly visszaírás.

A bank a még rendszerében lévõ felmondott állománynál minden esetben a tõketartozással és nem a hátralékkal szemben számol el.

Elmondta: az elszámolási levél kézhezvételétõl számítva 60 napja van az ügyfélnek arra, hogy felmondja korábbi a hitelét és további 90 napja van arra, hogy ezt a kölcsönt kiváltsa új hitellel.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Véleménye van? Írja meg!