Banki elszámolás – Április 30-ig küldhetik ki a bankok a tájékoztató leveleketForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-28 08:42:22 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/18815
Címkék: Bihari hírek, bank, banki elszámolás, devizahitel, devizahitelek, devizahiteles, elszámolás, forintosítás, tájékoztató levél
A pénzügyi intézmények április 30-ig, vagyis jövõ hét csütörtökig küldhetik ki devizahiteles ügyfeleiknek az elszámolási és forintosítási tájékoztatókat, a küldemények több mint felét, 1 millió 130 ezer levelet az utolsó héten adják postára a bankok.

Április 24-ig 870 ezer, a fogyasztói kölcsönszerzõdések elszámolását tartalmazó értesítés érkezett be a Magyar Postához, ami a pénzintézetek által elõrejelzett 2 millió küldemény csaknem 45 százaléka – közölte a posta a héten az MTI-vel. Kiemelték azt is, hogy az április 30-án feladott küldeményeket, tekintettel a hosszú hétvégére, május 4-tõl kézbesítik.

Ha valaki vitatja az elszámolást, a kézbesítéstõl számított 30 napon belül panaszt tehet a pénzügyi intézménynél, amely a panasz beérkezését követõ 60 napon belül köteles válaszolni. A panasz elutasítása esetén az ügyfél 30 napon belül a Pénzügyi Békéltetõ Testület eljárását kezdeményezheti.

A devizaalapú szerzõdések esetében március 1. és április 30. között kapják vagy kapták meg a hitelesek az elszámolást, kivéve, ha bankjuk peres eljárása 2015. március 1. után fejezõdik be, mert akkor a per befejezését követõ 60. napig. A jelzálogalapú devizahitelesek az elszámolás és a forintosítás részleteirõl, míg a nem jelzálogalapú hitelek felvevõi az elszámolásról kapnak tájékoztatást.

A fogyasztók az elszámolás során visszakapják a futamidõ alatt tõlük tisztességtelenül elvont kamatokat, költségeket, illetve a devizaalapú hitelesek a tisztességtelen árfolyamrés összegét. A pénzügyi intézmények levélben közlik ügyfeleikkel a levonás nyomán fennmaradó kölcsöntartozás és a jövõben fizetendõ törlesztõrészletek összegét is.

A megszûnt kölcsönszerzõdések esetében a fogyasztó bankszámlán vagy pénztári kifizetéssel kézhez kapja az elszámolás alapján neki járó összeget, ha a szerzõdés megszûnésekor nem volt fennálló, lejárt tartozása.

Az elszámolás alapján visszajáró összegeket az elszámolás megküldésétõl számított 15 munkanapon belül kell a pénzügyi intézménynek jóváírnia vagy – a már megszûnt fogyasztói szerzõdéseknél – átutalnia, kifizetnie.

Azok az ügyfelek, akik korábban éltek a kedvezményes végtörlesztés lehetõségével, márciusban kérhették, hogy részükre a hitelezõ elszámolást készítsen. A végtörlesztett fogyasztóknak 2015. november 30-ig kell megküldeni az igényelt elszámolást.

Az OTP Bank március közepi közlése szerint elsõ hullámban mintegy 100 milliárd forintos nagyságrendben végezte el a devizahitelekkel kapcsolatos jóváírásokat. Kovács Antal, a bank vezérigazgató-helyettese az MTI-nek akkor azt mondta: a jóváírás hatására azon ügyfeleknek átlagosan negyedével csökkenhet a törlesztõrészlete, akiknek az elszámolás után is fennmarad a hitelük, és nincs hátralékuk.

Az Erste Bank az elszámolás és a forintosítás keretében több mint 400 ezer érintett kölcsön- és lízingszerzõdéshez kapcsolódóan mintegy 50 féle értesítõlevelet küld ki ügyfeleinek. A bank március 26-án közölte: az érintett 227 ezer ügylet mindegyikét elszámolta.

Az UniCredit bank a pénzügyi elszámolás eredményeként több mint 26 milliárd forintot számolt el ügyfelei javára március 29-ig: az élõ és korábban már megszûnt hitelekre elszámolt összeg mintegy 80 százaléka az ügyfelek fennálló hiteléhez kapcsolódó tartozásait csökkentette, közel 20 százalékát pedig bankszámlán történõ jóváírásként vagy pénztári kifizetésként kapják vissza az érintettek.

A Raiffeisen Banknál az elszámolás 168 ezer devizahitel-szerzõdést, a forintosítás közel 30 ezer hitelszerzõdést érint. A forintosítás márciusban megtörtént, és a bank március végi közlése szerint 4 ezer ügyféllel már elszámoltak.

A K&H Bank március második felében a lízinges ügyfelekkel kezdte meg az elszámoló levelek kiküldését, a bank összesen körülbelül 200 000 levelet küld el.

A CIB Csoport 200 000 levelet küld ki, melybõl 71 000 CIB Bankos, közel 300 ingatlanlízinges, és közel 129 000 lízinges. A bankcsoport elszámolással érintett társaságai (CIB Bank, CIB Lízing, CIB Ingatlanlízing) mind az élõ, mind a lezárt kölcsönszerzõdések esetében teljesítették az elszámolást – közölte a bank április 17-én az MTI érdeklõdésére. A CIB Bank esetében az élõ és a lezárt hitelekre elszámolt összeg 24,7 milliárd forintot tesz ki.

A Budapest Bank április elején annyit közölt, hogy egy átlagos jelzáloghiteles ügyfél 1,45 millió forintot kap vissza, vagy ennyivel csökken az adóssága, az autóhiteleseknél pedig 300 ezer forint lehet ez az átlagos összeg; mindkét esetben ez átlagosan 25 százalékos tehercsökkenést jelent.

Az MKB Bank március 23-án közölte: elszámolt a még le nem járt deviza- és devizaalapú hitelek döntõ többségének fogyasztói túlfizetéseivel. A részletes elszámolást – a jogszabályoknak megfelelõen – a posta kézbesíti az ügyfeleknek április 15-e és 30-a között – írták.

Az Axa Bank március 30-án kezdte meg a devizaalapú kölcsönügyletek elszámolásáról szóló értesítõlevelek postázását ügyfeleinek, a pénzintézet akkori tájékoztatása szerint az elsõ pénzügyi teljesítések már megtörténtek, és a továbbiakban a levelek kiküldésével párhuzamosan zajlanak.

A forintalapú, továbbá devizaalapúnak nem minõsülõ devizahitelek esetében 2015. augusztus 1. és szeptember 30. között kell megküldeni az elszámolásokat, vagy legkésõbb a polgári peres eljárás befejezésétõl számított 60. napig.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Véleménye van? Írja meg!