Kapkodnak a magyarok az ingyenpénzértForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2015-09-03 19:47:09 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/19715
CĂ­mkĂ©k: Bihari hírek, gazdaság, CSOK, szocpol támogatási igénylés, ingatlan
Ráröpültek az emberek az új szocpolra, a gyermekes lakásvásárlók most milliókat kaphatnak az államtól. A költségvetésben családi otthonteremtési kedvezmény néven (CSOK) félretett pénz az igénylők számát látva valószínűleg nem is lesz elég, a júliusi indulás óta már kétszer annyian kértek, mint amennyi szocpolos tavaly összesen volt. A támogatás tovább emeli majd az egyébként is meredeken növekedő árakat, dühönghetnek, akik most lakást vennének, de nem jogosultak.

Egyetlen hónap alatt 1625-en igényelték a CSOK-ot, vagyis az új szocpolt, tudtuk meg az Emberi Erőforrások Minisztériumától. Ezek egyelőre előzetes részadatok, amit a bankok tájékoztatásaiból összesítettek, de egyértelműen látszik, hogy a szocpol előző verziójánál sokkal népszerűbb a júliusban életbe lépett változat.

A minisztérium szerint az egy hónap alatt leadott igénylés kétszer annyi, mint amennyi támogatást az egész tavalyi évben kiadtak, a 2012 óta megkötött teljes szerződésszám közel háromnegyede.

A július óta igényelt kedvezmény összértéke 1,7 milliárd forint, az egy lakásra jutó átlagösszeg nagyjából 1,1 millió forint.

Ha folytatódik ez a tempó és a beadott kérelmek többségét valóban támogatják is, túlcsúszhat a kormány a terveken, az idei évre ugyanis mindössze 4 milliárdot tettek félre CSOK-ra, jövőre 9,5 milliárdot, éves szinten 10-12 ezer támogatottal számoltak.

Az első hónap adataiból ugyanakkor kár lenne nagyon messze menő következtetéseket levonni, sokan halogatták idáig a vásárlást az új szocpolra várva, az első időszakban emiatt is több lehet az igénylő. Korábbi sajtóhírek szerint mindenesetre a kormány gondolkodik azon, hogy meg kellene emelni a keretösszeget, konkrét döntésről egyelőre nem tudunk.

Mi az a CSOK?

A július elsejétől igényelhető új szocpol egy olyan támogatási forma, amelyben 500 000 forinttól 3 250 000 forintig kaphatnak hozzájárulást az első otthont vásárlók, vagy azok, akik a meglévőt szeretnék nagyobbra cserélni. A támogatás összege függ az ingatlan alapterületétől, a gyerekek számától és az ingatlan energetikai besorolásától.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Véleménye van? Írja meg!