A régió legalább 10 évvel van előttünkForrás: investor.hu
Utolsó módosítás: 2015-10-27 09:17:17 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/19875
CĂ­mkĂ©k: Bihari hírek, Magyarország, Európa, Szlovákia, Lengyelország, Csehország, oktatás, fizetés, gazdaság
A szlovák bérektől ideális esetben is 10 évre, a német életszínvonaltól 40 évre vagyunk hiper-optimista forgatókönyvek szerint. Hogy a lemaradásunkat egyszer behozzuk, nem lehet elégszer hangsúlyozni az oktatás fontosságát. Ebben a gyorsulva fejlődő világban olyan oktatási rendszert és közeget kellene kialakítani, amely a jövő munkaerejének tudását nem szűkíti le egy területre, hanem megtanít gondolkodni, alkalmazkodni, cselekedni, változtatni, tájékozódni és tanulni.

Az év első nyolc hónapjában 3,7 százalékkal nőtt a magyar átlagkereset, ami ugye egy átlag, és ha megnézzük az augusztusi számokat az állami szférában, ott majdnem 12 százalékos növekedést tapasztalhattunk, főleg a katonák 30 százalékos béremelése miatt. A versenyszférában is nőttek a bérek, de az átlagnál valamivel szerényebb, 3,7 százalékos ütemben. A nettó bérnövekedést pedig az alacsony infláció segítette, hiszen, ha alacsonyak a fogyasztói árak, akkor ugyanazon szintű bérből több terméket lehet venni. A 2012-es mélyponthoz képest van egy fokozatos javulás, a versenyszférában foglalkoztatottak létszáma és a bérek mutatnak előrelépést akár negyedévről negyedévre, bár az ütem nem közelíti meg a válság előtti mértéket.

Az ipar belső értékesítése stagnál

Az előző 5 évben van egy egészséges válságból való kilábalás, a lakosság és a vállalkozások pedig közben folyamatosan fizették vissza korábban felvett hiteleiket. Ez a folyamat lehetővé tett egy fokozatosan erőre kapó fogyasztást, ami becslések szerint az előző másfél évben mintegy 0,5-1 százalékponttal járult hozzá a 3-3,5 százalékos növekedéshez. És ez a jövőre nézve is a potenciál, amennyiben nem lesznek bővülő beruházások és bővülő ipari belső értékesítés.

Mindenki faképnél hagyott minket

Hogy szélesebb kontextusba helyezzük ezeket a számokat, érdemes szétnéznünk a régióban. A nettó kereseteket (vagy akár az egy főre eső GDP-t) tekintve Szlovákia 30 százalékkal, Lengyelország 20 százalékkal, Csehország 50 százalékkal van előttünk, Németországban pedig a magyar ötszöröse az átlagkereset (2014-es EuroStat adatok szerint).

 

Magyarország a sor végére került

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Hogy az előbb említett bővülő fogyasztás és emelkedő bérszintek mikor lesznek képesek behozni a szomszédos országokat, nagyon messzire kell tekintenünk. Ha következő 10 évben mintegy 2,5 százalékponttal teljesítenénk felül Szlovákiát, akkor tudnánk ledolgozni vele szemben a lemaradásunkat. Kifejtve például ez azt jelenti, hogy ha Szlovákia 2 százalékkal növekszik, akkor nekünk minden egyes évben 4,5 százalékkal kellene bővülnünk. Az előző 15 évben ugyanis ekkora hátrányt halmoztunk fel.

Ugyanez Németországot véve: ha a német gazdaság éves szinten 1,5 százalékkal nő, nekünk 5,5 százalékkal kellene bővülnünk minden egyes esztendőben, hogy 40 év alatt utolérjük őket. (Megjegyzés: azzal a reális feltevéssel élve, hogy a kereseti lehetőségek szoros kapcsolatban vannak a GDP alakulásával.) Ráadásul mindezt önmagában a fogyasztás bővülésétől nem lehet várni.

Az a helyzet, hogy a régió is elhagyott minket, mint a pinty

- summázza véleményét Sarkadi-Szabó Kornél.

Több lábra kell állítani a magyar gazdaságot

Munkahelyteremtéshez és béremelkedéshez beruházásokra van szükség. Ehhez azonban nem elég csak az autógyárak aktivitása. A kérdés persze összetett. Közben hiába gyengül az unió döntésképessége, tagállami szinten van esély előrelépésre.

Sarkadi-Szabó szerint ehhez három fő közvetlen tényező kellene:

Egyre inkább rájön a kormányzat is, hogy elhibázott csak az autógyárakra kihegyezni a magyar gazdaság felívelését

Forrás: Origo

Jó oktatás nélkül nehezen fog menni

Viszont önmagától ez nem fog létrejönni. Ehhez egy

széles körű oktatási, képzési koncepció (is) szükséges:

rugalmasabb, kreatívabb munkaerő, nyitottabb hozzáállás, motiváltabb üzleti szféra. Ennek az alapja pedig az oktatás. De ez nem fog 2-3 év alatt változni, ehhez 10-15 éves perspektíva szükséges.

Ebben a gyorsulva fejlődő világban olyan oktatási rendszert kellene létrehozni, amely a jövő munkaerejének tudását nem szűkíti le egy területre, hanem megtanít gondolkodni, alkalmazkodni, cselekedni, változtatni, tájékozódni és tanulni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Véleménye van? Írja meg!