A cukros v�z jobb, mint az energiaitalForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-12-03 16:37:15 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/19976
Címkék: Bihari h�rek, ENERGIAITAL, SZ�NHIDR�T, BICIKLI, EG�SZS�G, SPORTITAL, EM�SZT�S, CUKOR, SPORT, CUKROS V�Z, ENERGIAIG�NY
Egy friss brit kutat�s kimutatta, hogy a sima cukros v�z is legal�bb annyira hat�kony, ha a teljes�tm�ny fokoz�s�r�l van sz�, mint b�rmelyik energia- vagy sportital.

A Bath-i Egyetem kutat�i szachar�z- �s gl�k�zalap� italokat teszteltek hossz� t�v� bicikliz�k k�z�tt – azt szerett�k volna megtudni, hogy melyik akad�lyozza meg hat�konyabban azt, hogy a m�jban tal�lhat� sz�nhidr�trakt�rok ki�r�ljenek.Kider�lt, hogy val�sz�n�leg

semmi sz�ks�g nincs az �l�nk sz�n�, m�anyagnak t�n� sportitalokra,

hiszen a cukros v�z is kit�n�en visszat�lti a glikog�nszintet.

A m�jban tal�lhat� sz�nhidr�trakt�rak

„A m�junkban tal�lhat� sz�nhidr�trakt�rok k�l�n�sen fontosak, amikor �ll�k�pess�gi sportokr�l van sz�, mivel seg�tenek szinten tartani a v�rcukorszintet” – �rta az�egyetem honlapj�n tal�lhat� sajt�k�zlem�nyben Javier Gonzalez, a kutat�s vezet�je. –„B�r hozz�vet�legesen mindent tudunk az izmaink sz�nhidr�trakt�rair�l, valamint az edz�s �s t�pl�lkoz�s ezekre gyakorolt hat�sair�l, a m�jban tal�lhat� rakt�rakr�l vajmi kev�s ismeret�nk van, f�leg arr�l, hogyan viselkednek edz�sek k�zben �s ut�n.”

K�nnyen lehet, hogy semmi sz�ks�g�nk az energiaitalokra teljes�tm�nyfokoz�shoz

Forr�s: Flickr/Mitchell Laurren-Ring

Szachar�z �s gl�k�z

A szachar�z egy�bk�nt az, amelynek feldolgozott v�ltozat�t mi feh�r cukornak h�vjuk, a gl�k�z pedig k�znapi nev�n sz�l�cukor, a sejtek legf�bb energiaforr�sa, term�szetes �llapot�ban a gy�m�lcs�kben fordul el�.Mindkett� egyszer� cukor, azaz a szervezet gyorsan feldolgozza �s energi�v� alak�tja �ket.

Ugyanolyan �z�k van

Molekul�ris oldalr�l azonban k�l�nb�znek – a gl�k�z egy monoszacharid (egyszer� sz�nhidr�t), mint p�ld�ul a frukt�z is, amely szint�n gy�m�lcs�kben fordul el�.

K�nnyen lehet, hogy a sportol�knak nincs sz�ks�g�k dr�ga sportitalokra

Forr�s: Flickr / Håkan Dahlstr�m

Ha a gl�k�z �s a frukt�z egyes�l, szachar�z keletkezik, amely egy diszacharid (k�t egyszer� sz�nhidr�t-molekul�b�l �ll� cukor). A diszacharid legfontosabb k�pvisel�i a r�pacukor (szachar�z), a lakt�z, a mal�tacukor �s a cellobi�z. Sz�mos energia- �s sportitalgy�rt� haszn�l sim�n szachar�zt, de van, amely a gl�k�z �s a frukt�z bizonyos ar�ny� kever�k�t teszi a term�kbe.

B�r mindezt az �zlel�bimb�k ugyan�gy �rz�kelik, a test�nk m�shogy bontja le �ket,

�gy m�s szerep�k is van a szervezet energiaell�t�s�ban.

Sima cukros v�z a megold�s

A cukrok molekul�ris szerkezete hat�rozza meg azt, hogy milyen gyorsan vagyunk k�pesek lebontani ezeket – a szachar�zt p�ld�ul sokkal gyorsabban siker�l energi�v� alak�tani, mint a gl�k�zt vagy a frukt�zt. A gl�k�zalap� italok val�j�ban sokszor okoznak b�lb�ntalmakat, ez�rt a kutat�k csak azt javasolj�k, hogy aki maximaliz�lni szeretn� a teljes�tm�ny�t (verseny vagy vizsga k�zben) sima feh�r cukrot keverjen teljesen tiszta v�zbe, �gy biztosan hamar �s hat�konyan lebontja majd a szervezete, �s energi�v� alak�tja �t.

A feh�r cukor igazi mumus a fogy�k�r�z�knak, de a teljes�tm�ny fokoz�s�ban seg�thet

Forr�s: Thinkstock

Ez akkor igaz�n hasznos, ha teljes�tm�nyre f�kusz�l� versenyen vesz valaki r�szt – mivel a feh�r cukrot gyorsan tudjuk hasznos�tani, �s nem okoz b�lb�ntalmakat, ez a leglogikusabb v�laszt�s.

A c�lt�l f�gg a bevitt mennyis�g

„A bicikliz�k k�nnyebben mozogtak �s edzettek, az em�szt�s�k k�nnyebb volt, ha szachar�zt vettek magukhoz, �s nem gl�k�zt” – �rta Gonzalez. – „Ez arra enged k�vetkeztetni, hogy ha a maxim�lis teljes�tm�ny a c�l, a feh�r cukor val�sz�n�leg jobb sz�nhidr�t, mint a gl�k�z.” Az�American Journal of Physiology – Endocrinology & Metabolism tudom�nyos foly�iratban megjelent tanulm�ny szerint a hossz� t�v� sportok eset�ben 90 gramm feh�r cukor az aj�nlott mennyis�g, m�ghozz� �gy, hogy 100 milliliterenk�nt 8 grammot kever�nk a v�zbe.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Véleménye van? Írja meg!