Indul a roham az olcsó hitelértForrás: vallakozoi.negyed.hu
Utolsó módosítás: 2013-06-04 11:58:35 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/8067
CĂ­mkĂ©k: Bihari hírek, hitel, bank, finanszírozás, növekedési hitelprogram
  A cégek már alig bírnak magukkal, mindenki azzal számol, hogy jut neki a Magyar Nemzeti Bank hétfőn induló olcsó hitelprogramjából. Új kertészeti áruházat nyitnának, vagy a sorban álló ügyfelek miatt szükséges beruházásokat indítanák be. A bankok óvatosak, mert tudják: az igények töredékét sem tudják majd kielégíteni.

Mint a tévévásárlásra csábító áruházak a 0 százalékos THM-et, úgy dobta be két hónappal ezelőtt Matolcsy György jegybankelnök az ingyenhitel ötletét a vállalkozásoknak.

A válságban megfáradt cégek hétfőtől kilincselhetnek a jóárasított kölcsönért, amelyből beruházhatnak, kicserélhetik drágább forinthitelüket, vagy kiválthatják a devizahitelüket. Ha csak a cégeken múlna, az utolsó fillért is elhoznák a jegybanki keretből, annyira jó üzlet ez nekik, nem csoda, hogy a bankok óriási rohamra készülnek.

"Luxus lenne nem élni vele" - mondta például Boross Dávid. A Oázis Kertészeti Kft. marketingigazgatója szerint nekik ugyan nem létkérdés az olcsó hitel, mert eddig is tudtak törleszteni, de évi tízmilliós megtakarítást jelentene, ha kiváltanák a korábbi kölcsönt a kedvezményesre. (Az Oázisról szóló cikkünket itt találja.)

Már jelezték is a bankjuknak, hogy cserélnék a korábban áruháznyitásra felvett hitelüket. Új beruházásban is gondolkodnak, akár új áruház építéséről, logisztikai központ fejlesztéséről is szó lehet. "Több fejlesztés vár talonban arra, hogy megfelelő legyen az üzleti környezet. Ötletekben nincs hiány, ráadásul ezek mind munkahelyteremtéssel járnának" - mondta Boross Dávid.

A jó ügyfeleknek lesz még jobb

Az MNB gyógyhiteléből azonban nem fog jutni mindenkinek. Még a megemelt keret (750 milliárd forint) is csak 21 százaléka a meglévő kkv-hitelállománynak, de nem is ez a fő akadály. A jegybank 2,5 százalékban húzta meg a kamatfelár maximumát, ez pedig elég szűkös mozgástér ahhoz, hogy a bankok a kockázatosabb ügyfeleiknek is odaadják a hitelt.

"A bankok várhatóan a nagyon jó ügyfeleket fogják megcélozni" - mondta Hartmann Imre, a Pannon Takarék Bank igazgatóságának elnöke, aki szerint a jó ügyfél problémamentes múlttal, jó gazdasági mutatókkal és erős fedezettséggel rendelkezik. Csak náluk fér bele, hogy a bankoknak megérje 2,5 százalékért odaadni a jegybanktól kapott forrást, legyen szó akár új beruházásról, akár a korábbi kölcsönök lecseréléséről.

Nem jár csak úgy a hitelcsere

Ki ne váltaná olcsóbbra a hitelét? - a cégekben bizonyára ott van a vágy, de ez a felfokozott várakozás könnyen csalódásba fordulhat. Hartmann Imre jóval nagyobb érdeklődést lát a korábbi hitelek cseréjére, mint amennyi pénz erre rendelkezésre áll. Sőt, mint mondta, "sok ügyfél azt gondolja, automatikus a hitelcsere, pedig a meglévő hitelállománynak csak a töredékére futja a jegybanki forrásból". Ez feszültséget is okozhat, de mint mondja, rajtuk nem fog múlni a program sikere. Arra számít, hogy a bankok inkább az új hitelek felé próbálják majd terelni az ügyfeleket, de abban biztos, hogy ki fogják tudni meríteni a rendelkezésükre álló keretet.

Hogy ez bankonként pontosan mennyi, arról nagy a titkolózás. Az egyik nagybank munkatársa szerint éppen azért, mert nem akarnak hiú ábrándokat ébreszteni az ügyfelekben, és egyelőre a versenytársaik előtt sem akarják felfedni az összes kártyájukat. Körkérdésünkre csupán az UniCredit és az MKB vallott színt: előbbi 46,1, utóbbi 81,8 milliárd forint olcsó hitel kihelyezésére kapott lehetőséget, és nem megerősített információink szerint a takarékszövetkezetek durván 80 százalékát tömörítő takarékszövetkezeti integrációnak is jutott körülbelül 100 milliárd forintnyi kiosztható hitel.

Hogy ennek a nagy része valóban az amúgy is kényelmesebb helyzetben lévő cégekhez fog jutni, azt az MKB válasza is megerősíti. A forintkamatok csökkenése miatt kicsi a valószínűsége, hogy egy legfeljebb 5-6 százalékpontos további engedmény lényegesen javítana a vállalkozás helyzetén - magyarázta a bank, hogy miért nem célszerű a kétes adósokat célozni. A banknál arra számítanak, hogy a felkészülési idő, illetve az igénylési időszak rövidsége miatt inkább a hitelek kiváltására lesz nagyobb kereslet.

Bankváltási hullám nem lesz

A jegybank deklarált célja, hogy a bankok közötti versenyt is fokozza, és arra sarkallja a vállalkozásokat, hogy bátran váltsanak bankot, ha máshol jobbak a feltételek. A most induló program rövidsége miatt azonban ez most aligha fog tömegesen bekövetkezni, a cégek és a bankok sem számítanak váltási hullámra.

"Az üzleti életben mindenki tudja, hogy három hónap alatt nem lehet bankot váltani, ahhoz nagyon előkészített tárgyalásokra lenne szükség" - mondta Berendi András, a márkás ruhákat forgalmazóRoland Divatház tulajdonosa. A bankok között elképzelhetőnek tart súlypont-áthelyeződést a jegybanki program hatására, de nem a bankváltás lesz a jellemző, ők legalábbis biztosan nem váltanak bankot. Nagy mozgásra az MKB Bank sem számít, ahhoz sokkal több pénz és hosszabb idő kellene.

A Roland Divatháznak egyébként három irányba is megmozgatta a fantáziáját az olcsó hitel: drága forinthitelüket kiváltanák (ebből tízmilliós megtakarításra számítanak), forintra cserélnék a devizakölcsönüket, és beruházásban is gondolkodnak. A programon nyerhető pénz ellensúlyozhatná például az áfaemelés miatti veszteséget: mivel árat nem tudtak emelni, de az áfakulcs 27 százalékra emelkedett, többmilliós veszteség érte a céget. "Az expanziós terveinket a jegybanki program előtt nem támogatták a bankok" - mondta Berendi András, aki már megkereste bankjait az igényeivel. Pozitív visszajelzést kapott, de figyelmeztették, már most durva túljelentkezés van.

"Annyi a megrendelés"

Az egyik legkisebb hazai bank, a Demján Sándor tulajdonában lévő Gránit Bank is arról számolt be, hogy óriási az érdeklődés. Rengeteg ügyfelükkel tárgyaltak már úgy, hogy csak június 3-án indul a program. Náluk az ügyfelek jellemzően éven túli hitelek iránt érdeklődnek, a nagyobb cégek inkább beruháznának, a kisebbek a forgóeszköz-hitel iránt is nyitottak - válaszolták. Az érdeklődés kecsegtető, és arra utal, hogy a program valóban hozzájárulhat, hogy beinduljon a beragadt gazdasági növekedés.

"Minden túlórát kimerítettünk, annyi a megrendelés" - ezzel magyarázta Kecskeméthy Géza, a többek közt egyedi kéménybelsőket gyártó Kompozitor Kft. tulajdonosa, hogy miért van szükségük beruházásokra ahhoz, hogy a nagy megrendeléseket bírják. A jegybanki hitelprogram nekik pont jókor jön, mert bár a szükséges gépeket egyébként is megvennék, így jobb feltételekkel, olcsóbban jutnak pénzhez.

"Épp most voltunk a bankban. 20-30 millió forintra lenne szükségünk új gépekhez, hűtőkamra kialakításához, anyagterítő géphez" - mondta Kecskeméthy Géza pár nappal az éles indulás előtt. Cége úgy tudott tavaly 15 százalékkal növekedni, hogy a magyar piacon 70 százalékos volt a visszaesés. Fejleszteniük muszáj, mert mint mondja, új termékeket értékesítenek, amelyeknek nincsenek versenytársaik, de ennek az az ára, hogy állandóan új gépeket, anyagokat kell beszerezniük. Pár hét múlva talán már tudják is, hogy sikerül-e mindezt az új hitelből megtenniük.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Véleménye van? Írja meg!