Gázforradalom söpörheti el a kőolajatForrás: portfolio.hu
Utolsó módosítás: 2013-07-06 19:29:21 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/8262
CĂ­mkĂ©k: Bihari hírek, energia, földgáz, kőolaj, vállalatok
Nemsokára gázhajtású autóval és busszal utazunk, az árukat pedig többségében gázhajtású vonatokon és hajókon szállítjuk majd? Nem lehetetlen, sőt a csillagok szerencsés együttállása esetén a gázüzem 1-2 évtized alatt elterjedhet, főként Európában és az USA-ban hódíthat gyorsan a most még egzotikusnak tűnő hajtásmód, áll a Citi elemzésében. A gázforradalom a közlekedésben éreztetheti hatását a leggyorsabban, a gáz felhasználásának elterjedését nagyban segítheti új mezők feltárása és nyersanyag árának további csökkenése. Az elmúlt hónapok eseményei alapján akár a korábban vártnál jóval gyorsabb lehet a gazdaság átállása kőolajról földgázra.
Jöhet a gázforradalom? 1/2 következő oldal →Az utóbbi pár évben a kőolajtól látványosan elmaradt a gáz árának emelkedése, ami a palaforradalom hatására jelentkező kínálati többletnek köszönthető. Ezzel megnyílt a lehetőség arra, hogy a következő évtizedekben egy olyan forradalmi változásnak legyünk szemtanúi, amire legutóbb bő 50 éve volt példa utoljára. A változást nem csak a gáz bőséges kínálata és ezzel olcsó ára segíti, de a szabályozó hatóságok is komolyan hajlanak abba az irányba, hogy a kék fűtő- és hajtóanyag elterjedését segítség elő. A forradalom kibontakozásához azonban szükség lesz a technológiai feltételek megteremtésével együtt növekedésnek induló keresletre is.

Mi kell a gyors elterjedéshez?

A kőolajat legnagyobb arányban a szállításban használják, így itt érdemes vizsgálódni, milyen tényezők kellenek ahhoz, hogy a kőolaj egyeduralkodó szerepét megtörje, majd átvegye a gáz. Négy alapvető tényezőt érdemes megemlíteni, mely alapján a gáz megtörheti a kőolaj alapú termékek monopóliumát a szállításban, a kérdés csak az, hogy a gáz elterjedése milyen ütemben zajlik majd.

1. Az újonnan felfedezett gázkészletek növekedése az olajkészletek növekedési üteme felett van, így a gáz egyre könnyebben elérhető világszerte.

A világ gázkészletei 1988 és 2011 között 92%-kal növekedtek, melynek nagy része az utóbbi pár év (észak-amerikai) palagáz forradalmának és új tengeri lelőhelyeknek köszönhető. Ugyanebben az időszakban a bizonyított olajkészletek csak 61%-kal nőttek.

Gázforradalom söpörheti el a kőolajat2. A gáz és olajárak közötti hagyományos kapcsolat megtört (különösen Észak-Amerikában) és a gazdasági ösztönzők is abba az irányba mutatnak, hogy a költséghatékonysági megfontolások miatt a gáz felé tolódjanak a fogyasztók.

Korábban a magas amerikai és európai gáz és olajárak arra késztették a kitermelőket, hogy egyre újabb technológiákkal, új mezőket kezdjenek kitermelni. A palagáz-forradalomnak köszönhetően az észak-amerikai gáz ára a 8-12 dollár/MMBtu ársávból a 4-6 dollár/MMBtu-s szint közelébe csökkent, ami az 10 évvel ezelőtti áraknak felel meg, miközben az olaj triplázott.

Gázforradalom söpörheti el a kőolajat3. Elsősorban a feltörekvő piacokon a kormányok a bőséges gázforrások miatt limitálhatják a gázárakat, ami vonzóbbá teheti a CNG-s és LPG-s üzemeltetésű autók elterjedését.

A fűtési költségek a lakosság jövedelmének jelentős részét elviszik, így a mindenkori kormányok a hatósági árak megszabásával szeretik kézben tartani a gáz árát.

4. A kőolajtermékek használatából eredő környezetterhelés miatt egyre szigorodnak a környezetvédelmi előírások, ami szintén a gázüzemű járművek elterjedését segíti, főleg a tengeri, a közúti és a vasúti árufuvarozásban.

A tengeri közlekedésben a fejlett országok vizein hajózók kényszerülhetnek nagyobb arányban a gázra való áttérésre, melyet a szabályozó hatóságok csökkenő szennyezőanyag-kibocsátásra irányuló lépései magyarázhatnak. A szigorú fellépés oka, hogy ezen országok tengereire esik a hajóforgalom által kibocsátott CO2 szennyezés jelentős része.

Gázforradalom söpörheti el a kőolajatEzen tényezők egymást erősítve adhatnak lendületet. Ugyanakkor fontos megemlíteni a nem szénhidrogén alapú meghajtási módok elterjedését (elektromos/hibrid gépjárművek), ahol szintén igen gyors a technikai fejlődés, és a benzin valamint gázolaj tüzelésű motorok hatékonyságának fejlesztését, melyek lassíthatják a kék fűtőanyag előretörését.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Véleménye van? Írja meg!