Bedöntik a 75 éves olajrezsimet - Az egész világ figyelForrás: portfolio.hu
Utolsó módosítás: 2013-08-14 10:01:27 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/8462
CĂ­mkĂ©k: Bihari hírek, energia, mexikó, olaj, szénhidrogén bányászat, vállalatok
A mexikói elnök, Enrique Pena Nieto tegnap bejelentette, hogy országa megnyitja olajpiacát a nemzetközi cégek előtt. A lépés komoly társadalmi vitát gerjeszt a közép-amerikai országban, hiszen a külföldi olajvállalatok 1938-as kiűzéséről mind a mai napig nemzeti ünnepnappal emlékeznek meg Mexikóban. A piacnyitásra az évek óta csökkenő kitermelés miatt kényszerült az ország kormánya. Az elemzők szerint az eddig bejelentett intézkedések bár megteremtik a nemzetközi cégek számára a mexikói szénhidrogén-termelésbe történő belépés lehetőségét, üzletileg lehet, hogy mégsem lesznek eléggé kecsegtetők.

A mexikói elnök tegnap meghirdette országa olajpiac-nyitási programját, amelynek részeként az alkotmány több pontjának módosítására is szükség lesz. Mexikó volt az első jelentősebb olajtermelő ország, amely államosította az olajszektorát, kiűzve ezzel az ott tevékenykedő amerikai és brit vállalatokat. Az 1938-as eseményekre az ország függetlenségének egyik szimbólumaként tekintenek, nemzeti ünnepnappal emlékeznek meg az ország ásványkincseinek államosításáról. Az azóta eltelt 75 évben Mexikó az egyik leginkább zárt politikát mutatta fel a szénhidrogén-termelés terén, az ország olajiparát a Pemex nemzeti olajtársaság uralja.

A Pemex az állami bevételek egyharmadát szolgáltatja, és a mindenkori kormányzó erők jellemzően fejős tehénként tekintettek a vállalatra, jelentősen csökkentve ezzel a kutatás-termelésre fordítható összegeket. Az ország olajtermelése 2004-ben tetőzött és azóta folyamatos csökken. Mexikó jelentős nem konvencionális szénhidrogén-készletekkel rendelkezik, amelynek kitermeléséhez azonban nem rendelkezik megfelelő eszközökkel és szaktudással. A Financial Times által közölt adatok szerint a mexikói szénhidrogén-készlet elérheti az 115 milliárd hordó olajegyenértéket.

Bedöntik a 75 éves olajrezsimet - Az egész világ figyel


A becslések szerint a várható mexikói olajkészlet fele a mélytengeri mezőkben lehet. A térséget jellemző, az amerikai palagáz-forradalmat követő jelenlegi alacsony gázárak mellett az ország nem konvencionális gázvagyonának kitermelése talán most kevésbé tűnik jó gazdasági lehetőségnek, de az amerikai energiaügyi minisztérium által publikált globális palagáz-jelentés szerint Mexikó a világ negyedik legnagyobb palagázvagyonával rendelkezhet, aminek termelésbevonása akár a külföldi szállításokat is lehetővé tenné a jelenleg nettó gázimportőri pozícióban lévő ország számára.

A 75 éve tartó rendkívül zárt olajipari rezsim végét jelentő intézkedések az alkotmány két pontját módosítanák, amelyek mindeddig tiltották a szektorban a termelési szerződéskötéseket, illetve amelyek csak a nemzeti cégeknek adtak lehetőséget az energiapiacon. A változtatások a szénhidrogén-iparon túl a villamos energia piacra is hatással lesznek majd.

A nemzetközi elemzők egyaránt üdvözölték a mexikói lépést, hiszen egy, a nemzetközi szereplők elől eddig teljesen elzárt terület kerülhet a nemzetközi olajiparban tevékenykedő cégek kitermelési portfóliójába, amely ráadásul sok geológiai azonosságot mutat az igencsak jól ismert amerikai formációkkal, illetve politikailag stabilabbnak minősíthető, mint számos más olyan ország, ahol a szuerpmajorok új készletek után kutathatnak.

Ezzel szemben minden nemzetközi elemző felhívta a figyelmet arra, hogy a mexikói elnök által említett "profit-megosztási" modell nem biztos, hogy elégséges lesz a nemzetközi olajcégek megnyerésére, amelyek jobban kedvelik a koncessziós vagy termelés-megosztási megoldásokat.

A Mexikóban felvetett profitmegosztási rendszerben ugyanis az olajcégek nem vehetik saját készletbe a feltárt mezőkből származó olajat, ami számos piaci mutató, illetve a megterülés alakulása esetében is fontos szempont.

A Wall Street Journal által idézett elemzők szerint minden a részleteken, tehát az alacsonyabb szintű jogszabályokon megfogalmazott feltételeken fog múlni, ebből derül majd ki, hogy milyen profit-megosztási és adózási környezet nyújtanak majd a megnyerni kívánt nemzetközi cégek számára, vagyis hogy megéri majd részt venni a piacnyitásban vagy sem.

Sokak szerint a téma érzékenységéből fakadóan a mexikói vezetés lépésről lépésre kíván haladni a piacnyitással, és a várakozások szerint biztosítják majd azokat a feltételeket a nemzetközi cégek számára, amelyek a bevonuláshoz szükségesek. Egyes vélemények szerint nem kell arra számítani, hogy hirtelen nagy mennyiségben jelennének meg külföldi cégek Mexikóban, ugyanis az országnak inkább csak egy-két jelentősebb, nagy szakértelemmel bíró nemzetközi cégre van szüksége, amelyek képesek a nehezebben elérhető formációk megkutatására és termelésébe állítására.

Bedöntik a 75 éves olajrezsimet - Az egész világ figyel


Korábban olyan elképzelések kerültek be a nemzetközi sajtóba, miszerint a hagyományos szárazföldi mezők esetében megmaradna a Pemex monopóliuma, a bonyolultabb formációknál pedig a külföldi cégek vegyesvállalatokat hozhatnának létre az állami olajcéggel.

Hogy a nemzetközi olajipar mennyire veti rá magát a megnyíló mexikói olajpiacra, azt a pontos feltételek megismerését követően, és a szükséges törvénymódosítások után lehet majd látni, de a térségben aktív és a mélytengeri kutatás-termelésben releváns tapasztalatokkal bíró cégek vélhetően szerepet vállalnak majd a mexikói olajpiac megnyitásában. A várakozások szerint a kormány rendelkezik az alkotmánymódosítás végrehajtásához szükséges 2/3-os támogatottsággal a kérdésben, így az első lépések heteken belül, míg a reformcsomag egészének megszavazása még az év végéig megtörténhet. A program mögött álló politikai erők a helyi energiaárak csökkenését, a versenyképesség növekedését és a gazdaság bővülését várják a 75 éve tartó zárt olajpolitika felszámolásától.

Bedöntik a 75 éves olajrezsimet - Az egész világ figyel

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Véleménye van? Írja meg!