Négy nagy trükkel ügyeskednek a bankok: így jön ki a luxuskamatForrás: penzcentrum.hu
Utolsó módosítás: 2013-08-17 18:59:44 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/8486
CĂ­mkĂ©k: Bihari hírek, kamat, öngondoskodás, betét, befektetési_alap
Nem csak 4 százalékos kamatok vannak a bankoknál. A hitelintézetek most gőzerővel bevetik legkedveltebb kamattrükkjeiket, hogy magukhoz csábítsák a megtakarításainkat. A leginkább kiemelkedő ajánlatokat szedtük össze és a trükk lényegéről is lerántjuk a leplet a Pénzcentrum.hu-n.

Az "új" pénz

Az egyik legismertebb trükk, hogy a bankok csak a friss pénzre fizetnek magasabb kamatot, a már régóta ott lévő megtakarításokra sokkal kevesebbet adnak. A bankok általában kineveznek egy napot, amit előre az ügyfelek nem ismerhetnek meg és az azon a napon a banknál lévő megtakarításon felüli pénzösszeget tekinti friss (új) pénznek. Ilyen megtakarásokra nem egyszer 1-2 százalékponttal is magasabb kamatot fizetnek.

 


Ha folyamatosan szeretnénk akciós kamattal lekötni megtakarításainkat, akkor akár 2-3 számlára is szükségünk lehet különböző bankoknál. De a számlavezetési díj és az utalások költsége miatt a legtöbbször nem éri meg egyik pénzintézetből a másikba utalni a pénzünket. Nem érdemes tehát csak a friss pénzre adott kamatok alapján dönteni, ha bankválasztásról van szó.

Még több "luxuskamatért" nézz el a BankRáció.hu oldalára! 


A kettő az egyben betétek

Az elmúlt években több kombinált betét is megjelent a hitelintézetekben. Ezeknek a lényege, hogy egy jellemzően ultra rövidtávú befektetésre kiemelkedően magas kamatot fizetnek, de ezért cserébe elvárják, hogy egy nagyobb összeget hosszú távon is lekössünk. Ilyen betéteknél érdemes jól átgondolni, hogy valóban megéri-e számunkra hosszú időre elhelyezni a pénzünket, hiszen a betét feltörésével a kamatokat is elveszíthetjük.


A kombinált betétek esetén a teljes megtakarítás hozamával és kockázataival számoljunk, ne tévesszen meg bennünket az akciós kamatoknál is sokszor kedvezőbb rövid lejáratú rész hozama!

Bónuszkamatok

Több banknál is van lehetőség bónusz kamattal lekötni megtakarításainkat. Ezeket a bónuszokat általában valamilyen jutalomként kaphatjuk, például ha újra lekötjük pénzünket. Ha több évre is szeretnénk lekötni pénzünket érdemesebb lehet inkább kamatadómentesen 3-5 évre TBSZ számlára helyezni megtakarításainkat, mintsem 2-3 esetleg 6 hónapos betétek jelenleg egyre csökkenő kamataiban bízni, még ha a bónuszkamatok annyira csábítóak is. 

A jó ügyfél nagyobb kamatot kap

Különösen a betéti kamatok csökkenésével jöhet el az ideje, hogy elgondolkodjunk más megtakarítási formákon is. Több banknál is nyithatunk értékpapírszámlát és állampapírt vagy más befektetési eszközt is vásárolhatunk a pénzünkért, ráadásul a bankok többsége magasabb kamatot kínál azoknak az ügyfeleknek a betéteire, akik más megtakarításba is belekezdenek náluk. Érdemes lehet ezeket a lehetőségeket kihasználni, de figyeljünk oda, hogy egyes szolgáltatások drágábbak lehetnek saját bankunknál, mint más pénzintézeteknél.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Véleménye van? Írja meg!