2018. június 23. Szombat, Zoltán.
 

Az elmúlt napokban csapadékosra fordult időjárás miatt kismértékben újra nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) működési területén annak ellenére, hogy napi másfél millió köbméter belvizet emelnek át a szivattyútelepek a befogadókba – tájékoztat a kedd reggeli állapotokról a vízügyi igazgatóság közleménye.

A térségben jelenleg 8 ezer 500 hektár van belvíz alatt.

Jót tett az ár- és belvízvédelemnek a két nap csapadékmenetes időszak.

Kis mértékben tovább nőtt a belvízzel elöntött terület nagysága megyénkben.

Változatlan az árvízi helyzet a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) működési területén, két szakaszon van érvényben készültség: a Hortobágy-Berettyó és a Tisza mentén.

Belvíz a 33-as út mellett Hortobágy közelébenHajdú-Bihar – Újabb jelentős csapadék áztatta Kelet-Magyarország térségét, fokozva a belvízhelyzetet. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjából.

Változatlan az árvízi helyzet a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) működési területén, két szakaszon van érvényben készültség: a Hortobágy-Berettyó és a Tisza mentén.


Árvízvédelmi készültség a Tiszánál TiszacsegénélÁrvízvédelmi készültség a Tiszánál Tiszacsegénél - Fotó: Matey István
Hajdú-Bihar – Eddig a februári teljes havi csapadékátlagnak több mint kétszerese hullott le.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) legfrissebb adatai szerint 677 kilométer árvízi védvonalat felügyelnek a folyók mentén és 58 600 hektár területet érint a belvíz.

Fagyra és hóra várnak a gazdák, hogy elpusztuljanak a kártevők.

Azért, hogy jeges ár se tegyen kárt, kitisztítják a folyó árterét.

Amíg az időjárás engedi, télen is dolgoznak a kivitelezők a Berettyó folyó három és fél milliárd forintos árvízvédelmi fejlesztésén - közölte a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) vezetője csütörtökön sajtótájékoztatón Debrecenben.

A Dráván, a Rábán, a Lajtán, a Murán és a Principális-csatornán összesen 234 kilométeren a legmagasabb, harmadfokú készültség van érvényben.

A tavaly nyári árvíz idején készült fotók kiállításával állít emléket a Belügyminisztérium és a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma a védekezésnek.

Az Európai Unió 2020-ig tartó költségvetési ciklusában 200-250 milliárd forintot fordíthat Magyarország árvízvédelemre – mondta Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki főigazgató-helyettese pénteken Baján, az Árvízi veszélyeztetettség Magyarországon 2014 című konferencia előtt tartott sajtótájékoztatón.

A magyarországi folyók már mindenhol apadnak. Minden érintett szakaszon elkészült az előzetes felmérés az árhullám által okozott károkról, több töltésszakaszon pedig megkezdődtek a helyreállítási munkálatok - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

A katasztrófák elleni védekezésben elhunytaknak állítottak emlékművet a tűzoltónap alkalmából hétfőn Budapesten, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) székháza előtt.

Hosszabban elnyúló tetőzés után erőteljes apadásnak indult a Rába vízszintje Körmendnél - tájékoztatta az MTI-t a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője.

A vízügyi szakemberek szerint nem várható nagyobb mennyiségű csapadék a napokban, így nem kell újabb árhullámra számítani.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) összesítése szerint közvetlenül 206 ezer embert veszélyeztetett az árvíz, közülük 1570 ember kellett kitelepíteni. Az árvíz miatt több mint 100 útszakaszon volt érvényben forgalomkorlátozás - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

 

ÖF-be Árvíz – Újabb hajdú-bihari tűzoltók indultak a Dunához
Debrecen, 2013. június 9., vasárnap (MTI) – Húsz tűzoltó indult el vasárnap Hajdú-Biharból, hogy a Duna alsóbb szakaszain segítsen az árvízi védekezésben – közölte Madai Petra, a hajdú-bihari katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Ár- és belvízvédelmi gyakorlatokat végeztek
Furta – A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság minden időről időre végigjárja a településeket, hogy meggyőzödjön arról elégé felkészültek-e a helyi polgárvédelmi szervezet tagjai – mondta el érdeklődésünkre Szabó Imre tűzoltó őrnagy az igazgatóság polgár védelmi főfelügyelője.

Debrecen, 2013. április 24., szerda (MTI) – A Berettyó torkolati szakszán megszüntette az árvízvédelmi készültséget a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig), a folyón így már sehol nincs védelmi készenlét – közölte Bara Sándor védelemvezető szerdán az MTI-vel.

Árvíz/belvíz – Csökken a belvíz a Tiszántúlon
Debrecen, 2013. április 21., vasárnap (MTI) – Egy nap alatt 1500 hektárral csökkent a belvízzel elöntött földek nagysága a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) területén – közölte Bara Sándor védelemvezető vasárnap az MTI-vel.

Újra nyitva a mezőtúri árvízkapu
A Berettyó folyó napok óta végig apad, így péntek délutántól harmadról, másodfokra csökkentette a Tivizig a készültséget Szeghalomnál, 499 centiméteres vízállás mellett. A folyó felső szakaszán továbbra is elsőfokú a készültség. Pocsajnál ma reggel 395 centiméter volt a vízállás.

« 1. oldal »  Következő »
Címkék 
1749, 1752, adomány, adományok, agrometeorológia, állam, állattetemek, ANTSZ, apadás, ár, áradás, árhullám, árvízvédelem, árvízvédelmi készültség, autósok, baktériumok, bankok, bejelentések, Belföldi hírek, belvíz, belvízvédelmi gyakorlat, Berettyó, Berettyóújfalu, Bihari hírek, Biztosítás, biztosító, Bodrog, Bódva, bontás, Bőny, borsod, Borsod megye, Budapest, családok, csapadék, Debrecen, Debreceni Egyetem, Duna, Dunakanyar, Edelény, elmosta, elöntött házak, elöntött terület, elöntött területek, elzárt települések, emlékmű, építkezés, eső, esőzés, EU, fejetlenség, fejlesztés, feljelentés, Felsőzsolca, fertőzés, fertőzések, folyó, folyók, fotókiállítás, Furta, gát, gátszakadás, gazdaság, gyerekek, Hajdú - Bihar, Hajdú-Bihar, Hajdúszoboszló, haláleset, ház, hazamentek, helyzet, helyzetkép, Hernád, higiénés szabályok, hitel, homokzsákok, Hortobágy, Hortobágy-Berettyó, időjárás, ítéletidő, járhatatlan utak, javítás, javulás, kamionok, káosz, károk, károsult, károsultak, katasztrófa védelem, katasztrófaturisták, katasztrófavédelem, készültség, kigyulladtak, kitelepítések, közlekedés, közmunkások, kritikus helyzet, lakhatatlan házak, lánctalpas, Láng István, lassú apadás, Lengyelország, lopás, matracai, megkőzelíthetetlen falvak, mentőcsoport, mezőgazdaság, Mezőörs, Mezőtúr, Nagyvilág hírei, Nógrád megye, nőt, Nyíracsád, OMIT, önkormányzat, őrnagy, Országos Vízügyi Főigazgatóság, panaszlevél, pénz, Pocsaj, polgárvédelem, pollenallergia, Püspökladány, Rába, Rakamaz, rendőrök, Rendőrségi hírek, Sajó, Sajógalgóc, segélyek, segélyvonal, segítség, segítség nyújtás, segítségnyújtás, Sólyom László, Szabó Imre, Szerencsejatek Zrt, szétszakított családok, támogatás, tanévzárás, Tisza, tiszántúl, TIVIZIG, Tornabarakony, Tornaszentandrás, tűzeset, tűzoltó, ünnepség, út, útlezárások, védekezés, védelem, vészhelyzet, vetés, vihar, vírusok, vízállás, vízügy
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!