2018. május 27. Vasárnap, Hella.
 

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) legfrissebb adatai szerint 677 kilométer árvízi védvonalat felügyelnek a folyók mentén és 58 600 hektár területet érint a belvíz.

Azért, hogy jeges ár se tegyen kárt, kitisztítják a folyó árterét.

A fejlesztés több évtizedre nyújt biztonságot a térségben élő mintegy 70 ezer embernek.

Gazdag leletegyüttest találtak a régészek a tervezett M4-es autópálya nyomvonala mentén végzett próbafeltárások során; a Déri Múzeum munkatársai sajtótájékoztatón számoltak be az eredményekről csütörtökön.

Debrecen, 2013. április 24., szerda (MTI) – A Berettyó torkolati szakszán megszüntette az árvízvédelmi készültséget a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig), a folyón így már sehol nincs védelmi készenlét – közölte Bara Sándor védelemvezető szerdán az MTI-vel.

Újra nyitva a mezőtúri árvízkapu
A Berettyó folyó napok óta végig apad, így péntek délutántól harmadról, másodfokra csökkentette a Tivizig a készültséget Szeghalomnál, 499 centiméteres vízállás mellett. A folyó felső szakaszán továbbra is elsőfokú a készültség. Pocsajnál ma reggel 395 centiméter volt a vízállás.

Történelmi évfordulón, november 9-én rakták le annak a 3,5 milliárdos beruházásnak az alapkövét, amit a Berettyó mentén valósítanak meg. A folyószabályozási munkálatokat ugyanis 1854-ben ezen a napon indították meg Szeghalom mellett a Bakonszeg-Szeghalom közötti Berettyó csatorna kiásásával.

Európai uniós támogatással megújul a Berettyó folyó teljes magyarországi szakasza: a 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés eredményeként 31 településen, összesen mintegy 70 ezer lakos élet- és vagyonbiztonsága javul - ismertette Bara Sándor, a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) igazgatója pénteken Berettyóújfaluban.

Hajdú-Bihar – A kis- és nagyberuházások legtöbbször elengedhetetlen velejárója, a régészeti feltárás kettős megítélés alá esik a közvéleményben.

Ahogy beszámoltunk róla, 3,55 milliárd forintból korszerűsíti a Tivizig a Berettyó folyó mentén az árvízi védekezést.

Bronzkori lakódombot és középkori templomot is találtak az elmúlt hónapokban a régészeti lelőhelyek próbafeltárása közben a Berettyó mentén. A munkálatokra azért van szükség, mert a folyó védtöltéseit 3 és félmilliárd forintból korszerűsíti a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság.

A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén II. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Hortobágy-Berettyó bal parton a Bucsa és Nádudvar közötti szakaszon, valamint a Berettyó torkolati szakaszán.

Az édesapát csónakkal vittük át, hogy azonosítsa a gyermekét, aki vélhetően a látványtól elvesztette az eszét és nekem támadt, amiért csak most találtuk meg a gyereket. Ezt meghallották a túlparton lévő családtagok is, akik folyamatosan szitkozódtak, azt kiabálták, hogy majd az én gyermekem is így járjon - mondta Nádházi János hencidai mentésirányító.

A Berettyó-alsó belvízvédelmi szakaszon II. fokú készültséget rendelt el hétfőn a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság.

Befejezték a szerdán eltűnt hencidai kisfiú keresését, mivel a mentőcsapatok is veszélybe kerültek a rendkívül mostoha időjárási körülmények miatt.

Beszakadt a folyó jege Hencidánál a gyerek alatt szerda délután, a jég alá került fiút még keresik.

A Berettyó ár- és belvízvédelmi helyzetéről adott jelentést Vécsei Tibor szakaszmérnökség vezető a berettyóújfalui Bihari Hírlapnak. Onnan idézünk:

« 1. oldal » 
Címkék 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!