2018. június 23. Szombat, Zoltán.
 

Megfelelő eredményt hozott a sertés tőkehús áfájának év elejei 5 százalékra csökkentése. Nőtt a forgalom, az ágazat azonban így is nehezen tud versenyezni az orosz embargó miatt olcsó nyugat-európai importtal a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szerint.

A zöldség-gyümölcs ágazat jelenleg az egyik legfertőzöttebb az áfakiesések tekintetében, a szakmaközi szervezet alelnöke szerint az adó 5 százalékra csökkentése ezen sokat segítene.

A sertés- és a baromfihús kiegészítő termékek, mint a zöldség és a gyümölcs, nem igazságos, ha az egyiknek alacsonyabb az áfája, állítja a Baromfi Terméktanács. Egy adókulcsra van szükség, és a fogyasztóknak kell eldönteniük, melyik terméket választják.

Az áfacsökkentésnek köszönhetően megnövekedett sertéshúsfogyasztás a baromfifélék fogyasztásából vett el, legrosszabbul a csirkével és pulykával foglalkozók járnak - mondta Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács elnöke

Egy szándéknyilatkozat megalkotását kéri a kormánytól a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület. Azt mondják, szerencsés lenne, ha a családokat nem terhelné a gyermek előre vállalásának nyomása. Azt javasolják, a kormány vállalja a kiforrott csokrendelet fenntartását legalább 10 évig.

A meghatározó kiskereskedelmi láncoknál csökkent a sertés tőkehúsok ára az áfacsökkentésnek köszönhetően, a kisebb kereskedelmi cégeknél, hentesüzletekben azonban még nem mindenhol.

Nincs elég szakképzett munkaerő ahhoz, hogy gyorsan felhúzzák a szükséges csokos lakásokat. Emiatt eleinte gyorsan emelkednek majd az árak. Amikor pedig már teljes gőzzel pörög az építőipar, de a kereslet már alábbhagy, nagy összeomlás jöhet. A Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest elemzése szerint a visszaélések kockázata is nagy. Összesen 50-60 ezer pár élhet majd a kedvezménnyel. A szabályozási kiskapuk miatt sokan befektetési céllal vagy más ügyeskedők megbízottjaiként igényelhetik.

Az áfacsökkentés révén mérséklődött a sertéshús ára, az üzletekben folyamatos a vásárlói érdeklődés az áru iránt - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az állami tévének.

A lakások áfájának 27-ről 5 százalékra csökkentése miatt nőttek a készházgyártók, illetve forgalmazók megrendelései, a cégeknek azonban gondot jelent a szerelő csapatok hiánya, mert nagy hányaduk a válságot követő időszakban külföldre ment dolgozni.

Milánóit szeretne főzni, vagy egy jó fasírtot, netán paradicsomos húsgombócot? Januártól jelentősen csökkent a sertéshús áfája. De a multik máshogy értelmezik az áfacsökkentést, mint a sarki hentes.

Romániában valamennyi élelmiszerre kiterjesztették a kedvezményes áfakulcsot, ráadásul 2016-tól az általános kulcs is csak 20 százalékos lesz – szemben a 27 százalékos magyar áfával. Ezt ugyanakkor nem mindenki érzi, sok kereskedő nem is csökkentette az árakat. Magyarországon egyelőre csak annak lehet örülni, hogy 2016-tól csökken a sertéshús áfája 5 százalékra.

A Fidesz szerint talpra állhat a nehéz helyzetben lévő magyar sertéságazat az élő- és félsertés áfacsökkentésének köszönhetően. A kormánypárt szerint a lépéssel több tízezer munkahelyet lehet megmenteni, sőt újakat létrehozni a hazai vidék számára a sertéstartásban és sertésfeldolgozásban.

Nem lesz húsáfacsökkentés, de valószínűleg luxusadó sem a kormányzat jövő évi adótervei között.

Áfacsökkentés élénkíthetné az újlakáspiacot a Cordia Zrt. szerint, a mostani 27%-os áfával a tavalyi forgalomhoz hasonló várható a fővárosi újépítésű lakáspiacon.

« 1. oldal » 
Címkék 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!