2018. május 27. Vasárnap, Hella.
 

Az álláskeresők több mint harmadának egy hónapon belül sikerült állást találnia 2015-ben. Átlagosan öt önéletrajzot kellett elküldeni és három állásinterjúra kellett elmenni a sikeres elhelyezkedéshez. A legtöbben az interneten kerestek.

"Több mint 800-an regisztráltak a Gyere haza, fiatal! programra, a Facebookon is nagy az érdeklődés, a magyar munkáltatók pedig 400-nál is több munkahelyet ajánlottak fel a külföldről hazatérni vágyó fiataloknak."

A statisztikák szerint a HR-esek 2/3-a kevesebb, mint két percet szán egy életrajz végigolvasására! Ez azt jelenti, hogy maximum ennyi idő áll a rendelkezésedre, hogy pozitív képet alakíts ki magadról az önéletrajzoddal és végül behívjanak az állásinterjúra.

A honvédségnél nagy szeretettel várják az álláskeresőket.

Amennyiben nem mi vagyunk a korán kelés mintapéldái, akkor valószínűleg minden egyes reggelt valóságos próbatételnek élünk meg, mielőtt elindulnánk a munkahelyünkre. Szó mi szó, néha még a korán kelő típusoknak is gondot okoznak a reggeli órák.

Márciusban 462 ezer álláskereső szerepelt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) nyilvántartásában, több mint egy hónappal, illetve egy évvel korábban – közölte az NFSZ honlapján pénteken.

Akarva-akaratlanul is előfordul, hogy nem tudunk eleget aludni esténként, aminek a hatását egész másnap érezzük.

Álláskeresőként sokszor annyira fókuszálunk arra, hogy jól sikerüljön az interjú és végre elhelyezkedjünk, hogy nem vesszük észre a jeleket, melyek azt sugallják, jobb lenne a helyet elkerülni.

Sajnos az egyáltalán nem könnyű álláskeresői létben időnként az is felmerül, hogy magyarázatot keressünk/találjunk nehézségeinkre. A kifogások nyilván abból erednek, hogy megpróbáljuk megtalálni a választ, hogy miért történik ez velünk.

Egy új munkahelyre való bekerülés mindig egy új lehetőség is egyben. Azonban mint lehetőség, tele lehet számos buktatóval is – például a nagy irodaépületben nem találunk vissza a helyünkre, vagy összetévesztjük a főnökünket az egyik kollégánkkal.

Ma, amikor különböző weboldalak mögött megbúvó algoritmusok ajánlanak könyveket, filmeket, vagy akár életünk társát, az álláskeresésben még mindig a hagyományos módszerekre hagyatkozunk, ez azonban hamarosan megváltozhat.

Annak ellenére, hogy számos cikk szól ma már az önéletrajzírásról, a feladat továbbra sem egyszerű.

A diplomához és nyelvtudáshoz nem kötött munkalehetőségek aránya is megugrott.

Álláskeresés év végén?2014-12-30 09:23:54

Akinek maradt még szabadsága, igyekszik ilyenkor kivenni. Vannak azonban olyanok, akik saját döntésükből vagy elbocsátás miatt éppen ebben az időszakban keresnének állást.

A munkáltatók a pluszmunkát vállaló dolgozók 49 százalékának mindig vagy többnyire kifizetik, 44 százalékának azonban még sosem fizették ki a többletmunkáért járó plusz juttatásokat – derül ki a Profession.hu online álláskeresési oldal felméréséből, amelyről csütörtökön közleményben tájékoztatta az MTI-t.

Meglepően sokan szeretnének nyári munkát vállalni, de kevés az interneten meghirdetett lehetőség – összegezte tapasztalatait saját adatbázisából a Profession.hu állásportál.

Három munkanap-áthelyezés szerepel a 2015. évi munkaszüneti napok körüli munkarendről szóló nemzetgazdasági miniszteri rendelet-tervezetben, amelyet a kormányzati portálon tettek közzé csütörtökön.

Júniusban 438 600 álláskeresőt tartottak nyilván Magyarországon; az állástalanok száma májushoz képest 14,7, az előző év azonos időszakához képest pedig 11,8 százalékkal csökkent – derül ki a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) honlapján közzétett legfrissebb munkaerő-piaci adatokból.

Jóllehet a júniusi statisztikai adatok szerint a munkanélküliek száma egy év alatt 104 ezerrel csökkent, a Profession.hu 18 százalékkal több álláskeresőt regisztrált, mivel nő azoknak a száma, akik az interneten keresztül keresnek munkát – közölte a portál szerdán az MTI-vel.

A részletekkel sokszor még a foglalkoztatók sincsenek tisztában - figyelmeztet a tanácsadó, aki csokorba gyűjtötte az aktuális szabályokat.

Ha egy HR-es a tanácsomat kéri, hogyan ismerhetné meg legjobban a „különösen fontos pozícióra” talált jelöltet, többnyire azt mondom: „házasodjatok össze”. Elismerem, nem túl humoros válasz, de mint minden viccben, van benne igazság.

Kiket és milyen támogatással éri meg foglalkoztatni? Ha olyan munkavállalókat vesz fel, aki amúgy nem nagyon tudna elhelyezkedni, nemcsak egy hálás alkalmazottat kap, sokat spórolhat is: ha egy kisgyerekes anyát bruttó 200 ezer forintos átlagbérért alkalmaz, akkor a hároméves kedvezmény 522 ezer forint megtakarítást jelent a cégnek.

Az adatvédelmi törvénnyel és az alkotmánnyal is szembe megy, ráadásul milliós bírságot is kockáztat az a munkaadó, amelyik a munkára jelentkezőket személyiségteszttel vagy közösségi médiás profiljaik elemzésével szűri.

 

 

A Saldo szakértői összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat – a munkaadók és a diákok számára is.

Meglepő fordulat: arányaiban nem olyan sokkal kevesebb cafeteriát adtak a cégek az idén, mint amennyivel nőtt az adóterhelés. Sőt, a tavalyinál kevesebben döntöttek a juttatás megszüntetése mellett. De összességében így is mínuszos az egyenleg.

« 1. oldal »  Következő »
Címkék 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!