2014. szeptember 19. Péntek, Vilhelmina.
 
Gazda vagy daru ér többet?2014-05-15 08:53:02

5,5 hektár kukoricájukat pusztították el a védett madaraknak számító darvak a földesi Mozsonyi Gáboréknak.

A település legifjabb polgárai, 135 kisóvodás zászlókkal, virágokkal, huszármentében tisztelgett a 166 évvel ezelőtti forradalom és szabadságharc hőseinek emlékművénél.

Sok érdeklődőt vonzott a Földes Nagyközségi Népfőiskolai Egyesület Szívünk Napja címmel február elsején megszervezett egészségnapja.

A település lakosságának egészségben töltött éveinek számát szeretné növelni a Földes Nagyközségi Népfőiskolai Egyesület a Szívünk Napja címmel február elsején megszervezésre kerülő egészségnapja programjaival.

Sokéves hagyományként Karácsony előtt Földes lakói, a gyerekek és felnőttek, a civil szervezetek közösen készültek a Megváltó születésnapjára, a szeretet ünnepére.

Modern világunkban a hagyományok őrzésében egyfajta küldetés a vőfélyek szolgálata – állapította meg a Kárpát – medence százhat vőfélye azon a fórumon, ahol közösen megfogalmazták: fontossá vált, hogy a település és a szervezők felterjesztést készítsenek azért, hogy e találkozó bekerüljön a szellemi kulturális örökség jó megőrzési gyakorlatai közé.

Több mint 120 vőfély, közel száz régi magyar településről érkezve idézi fel a magyarság lakodalmi szokásainak emlékét a hajdú-bihari Földes nagyközség Karácsony Sándor Közösségi Házában 2013. november 29-én és 30-án.

Nemes célt szolgált azzal, hogy az utókornak összegyűjtötte és megörökítette Földes írott és képes emlékeit, példát adva a ma nemzedékének arra, hogyan kell őrizni a múltat, munkálkodni a jelenért és a jövőért.

November 18-ig tekinthető meg Földesen Berde Sándor fotográfus kiállítása.

A forradalom és szabadságharc 57. évfordulójának tiszteletére emlékkiállításon mutatják be a Földesi származású, Budapesten harcolt katona, a forradalom leverését követő megtorlás során kivégzett Pércsi Lajos honvéd őrnagy életútját.

Az óvodások rajz kiállítással és ünnepi műsorral, a kertbarát kör és a népfőiskolai egyesület gyümölcs és virág kiállítással köszöntötte a régen várt piaccsarnok átadására érkezőket október 17-én.

Nyolc civil szervezet, az önkormányzat, az egészségügyi, oktatási, művelődési intézmények közreműködésével közel tízmillió forintot fordíthat Földes lakosságának egészségben töltött évei számának növelésére a Földes Nagyközségi Népfőiskolai Egyesület.

Vadászati kiállítás Földesen
Földes – A vadász valóságos testi közelségben él a természettel, a fűvel: a fák, a szellő, a napsugár, a vihar, a sáros mező, és minden élőlény benne van a vadász egész lelkében -vallotta egykor Móricz Zsigmond, akinek gondolatai életre keltek a helyi vadászok trófeáiból és a DAEC preparátumaiból rendezett vadász kiállításon.

Kertbarát közösségvezetők tanácskozása Földesen
Földes - Az elhúzódott tavaszkezdés sürgető kertészeti teendőiről, a kertbarát körök működésének fontosabb módszertani elemeiről- a „Kertészkedj – művelődj – barátkozz és védd a természetet” jelmondatuk jegyében- cseréltek véleményt a kertbarát közösségek vezetői azon a találkozón, melyet április 20-án rendezett meg Földesen a Kertészek és Kertbarátok Hajdú- Bihar megyei Szövetsége.

Földes Napjára emlékeztek2013-04-14 19:35:26

Földes Napjára emlékeztek
Földes – 15 éves pereskedés után- 234 évvel ezelőtt- 1779. április 14-én Földes pert nyert Szabolcs vármegyével szemben, így visszaszerezte a korábban elvitatott törvényhatósági, községi helyhatósági jogkörét.

Hóviharban emlékeztek2013-03-17 15:16:24

 

Hóviharban emlékeztek
Földes – 165 éve március idusán szakadó eső fogadta a forradalmi tömeget, most hóvihar az emlékezőket.

 

Karácsonyváró forgatagot rendeztek Földesen
Földes. Karácsony előtt Földes lakói, a gyerekek és felnőttek, a civil szervezetek közösen készülnek a Megváltó születésnapjára, a szeretet ünnepére.

Interjú Jeneiné dr Egri Izabellával, Földes polgármesterével – Közösségformáló projektek mentén
Földes – Az oktatásban területi ellátó szerepet betöltő Földes vezetője azt vallja, hogy egy település akkor válik igazi közösséggé, ha kicsi dolgokban is, de az emberekkel harmonikusan együttműködve élnek, s fejlődnek. Jeneiné dr. Egri Izabella polgármester a közelmúltban arról is beszélt szerkesztőségünkben, hogy olyan beruházásokat igyekeznek megvalósítani, amelyek a helyiek igényeit tartják szem előtt.

Földes, 2012. október 13., szombat (MTI) – Életveszélyesen megsérült egy gépkocsivezető, aki autójával lesodródott a 42-es főútról az út menti szántóföldre, és kirepült a járműből szombaton Földes és Berettyóújfalu között – közölte a h

Létavértes, Földes - A termelők állítják, hogy a cég azonnali fizetést ígért, az igazgató szerint azonban szó nem volt erről.

 

Ovisok szőlőfürtös napja Földesen
Földes – Az őszt köszöntötte szüleik társaságában Földes százötven óvodása pénteken. A tizenötödik alkalommal megrendezett Szőlőfürtös Napon igazi szüreti időjárás és hangulat várta az őszt köszöntő gyerekeket.

 

 

Jászkisér kertbarát köre látogatott Földesre
Földes – A „Kertészkedj – művelődj – barátkozz és védd a természetet” országos kertbarát köri jelmondat jegyében ismét kertbarát kört fogadott szombaton a Balásházy János Kertbarát kör.

Hagyományőrző kézműves tábor Földesen
Földes – Földes, Nagyszalonta, Nagyrábé 10- 16 éves fiataljai közül huszonheten egy hétig a népi hagyományok őrzése jegyében Kézen fogva címmel Hagyományőrző Kézműves táborban ismerkedtek a kézművességgel, a gyöngyszövés és szalmafonás műhely titkaival.

 


Földes – A településen hagyományteremtő szándékkal három napos fesztivált rendeztek az összefogás jegyében július 12- 14. között.

 

 

Dalos találkozó Földesen2012-06-24 19:35:48


Földes – A magyar nóták és népdalok szépséges csokrát hozta el szombaton tíz település 22 előadója arra a dalos találkozóra, melyet negyedik alkalommal nagy érdeklődés mellett az Árpád mozi színháztermében rendezett meg a Földesen működő Nosztalgia Hagyományőrző Egyesület.

« 1. oldal »  Következő »
Címkék 
42-es főút, 42-es számú főút, 42-es út, Aratófesztivál, aratóverseny, Árpád mozi, átadás, Balásházy János Kertbarát Kör, baleset, Báránd, belvíz, Berettyóújfalu, Berettyóújfalu Rendőrkapitányság, Bihar, Bihari hírek, Bihari Népfőiskola, Bodó Sándor, cékla, civil nap, civil összefogás, Csökmő, dal, Debrecen, Egészségnap, egészségügy, előadás, erős, fa, falunap, falunapok, fekvenyomás, felhúzás, felvonulás, fizetés, foci, Földes Napja, Forradalom, Furta, galamb, gyerekek, hagyományőrzés, Hajdúszoboszló, , hóvihar, interjú, iskola, Jeneiné dr. Egri Iabella, jubileum, Kaba, kamion, karácsony, képviselő, kertbarát, kertészet, kiállítás, , Konyár, környezet, közlekedés, közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény, közösség, kultúra, labdarugás, Létavértes, március, március 15., mazsorett, megemlékezés, megye II, mezőgazdaság, Mezősas, Mikulás, múltidézés, műsor, Nagyrábé, népdal, népfőiskola, Nosztalgia Hagyományőrző Egyesület, nyúlgát, oktatás, önkormányzat, óriás, ovi, Pocsaj, polgármester, program, programok, Programok, Püspökladány, rendezvény, rendőrség, Rendőrségi hírek, ruha, Sárkány-nap, Sárréti Forgatag, sikerek, szabadságharc, szakmai nap, szántóföld, szív, szívünk napja, szőlő, Szőlőfürtös Nap, tábor, találkozó, tánc, termelők, termés, természet, termesztés, új piaccsarnok, Új Széchenyi Terv, ünnep, ünnepség, vadászat, verseny, vőfély, vőfélytalálkozó, vőfélyünnep, zöldség
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!