2018. június 22. Péntek, Paulina.
 
Alig lett akácméz2014-06-04 06:19:39

Siralmas lett az akác, a napraforgóban bíznak a méhészek.

A magyar akác az hozzánk kötődik, szerepel a dalainkban, alapanyaga a kiváló akácméznek, így meg kívánjuk védeni - mondta a Duna Közbeszédben V. Németh Zsolt.

Akácsirató erdész-szemmel2014-04-25 11:03:12

A magyarországi magánerdők közel hetven százaléka akác; mi lesz a sorsuk?

Egyelőre sikerült blokkolnia Magyarországnak azt a kezdeményezést az uniós tagállamok képviselőiből álló testületben, amely potenciálisan azzal a veszéllyel fenyeget, hogy uniós tiltólistára kerül az akácméz alapanyagát adó fehér akác.

Semmi köze nincs az Európai Uniónak (EU) ahhoz, hogy Magyarországon milyen fák nőnek – jelentette ki a vidékfejlesztési miniszter. Fazekas Sándor hangsúlyozta: elfogadhatatlan, hogy Brüsszel kiirtatná a magyar tájhoz évszázadok óta hozzátartozó akácfákat. A tárcavezető emlékeztetett: az akác adja a hazai erdőterületek 25 százalékát, a Magyarországon termelt méz fele akácerdőből származik, és az ágazat 80 ezer embernek ad megélhetést. Az unió illetékes szóvivője szerint még semmiről sem döntöttek.

Levelet írt a múlt hét végén Janez Potocnik környezetvédelmi biztosnak Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter annak érdekében, hogy az akácméz alapjául szolgáló fehér akác ne kerülhessen rá arra a listára, amely a behurcolt, nem őshonos, visszaszorítandó állat- és növényfajokat tartalmazza.

Akác-koalíció alakult az akác és az akácméz védelmére, miután természetvédelmi indokra hivatkozva kiirtanák az ezeket az erdőket Európában – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában. Különösen hátrányosan érintené a döntés Magyarországot, amely a kontinens legnagyobb akácfa és akácméz termelője.

« 1. oldal » 
Címkék 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!