Egy új kutatás szerint a joghurt segít a szervezetben felhalmozódott nehézfémek eltávolításában, különösen a higany és az arzén kiürítésében. Ráadásul a joghurtnak egyéb elõnyös hatásai is vannak a várandósok számára.
Bár a kutatást Tanzániában végezték, ahol a lakosság többségének nincs lehetõsége tiszta, arzénmentes vízhez jutni, valamint a tavakban fogott halak is erõsen szennyezettek higannyal és arzénnal, a vizsgálat eredményei a nyugati ember számára is relevánsak. Gondoljunk csak a Dél-Alföldre, ahol a vezetékes víz arzénszintje a közelmúltig szintén magas volt, vagy például Kanadában ugyancsak közegészségügyi probléma a halak higannyal való szennyezettsége.
Az arzén és a higany különösen veszélyes a várandós nõkre és a gyerekekre. Az arzénes víz elõsegíti a daganatok kialakulását, valamint várandósoknál megnöveli a spontán vetélés kockázatát. A higany sejt- és idegméreg, magzatoknál és gyermekeknél pedig a kitettségtõl függõen tanulási zavarokat, de akár súlyos idegrendszeri károsodást és fejlõdési rendellenességet is okozhat.
Az mBio mikrobiológiai szaklapban megjelent kutatás szerint a joghurtban található jó baktériumok azonban képesek megkötni a higanyt és az arzént, és ezáltal gátolják a szervezetben való felhalmozódásukat.
Kiugróan magas arzén- és higanykoncentráció a gyerekek vérében
A kutatásba a tanzániai Viktória-tó közelében élõ iskoláskorú gyerekeket és várandósokat vontak be. Ismert, hogy a terület vizei erõsen szennyezettek, és az is, hogy a régióban a joghurt széles körben elérhetõ táplálék.
A tanzániai gyerekek vérében hasonló korú kanadai gyerekekkel összehasonlítva hétszer több higany és arzén található.
A kutatásban résztvevõknek naponta elõre megadott mennyiségû joghurtot kellett elfogyasztaniuk. A kutatásban résztvevõknél a higanyszint 36, az arzénszint pedig 78 százalékkal csökkent a rendszeres joghurtfogyasztás hatására. A pozitív hatás a joghurtban található Lactobacillus rhamnosus baktériumoknak köszönhetõ, amelyek képesek megkötni a nehézfémeket.
A kutatók szerint az eredmények nagyon lelkesítõek, hiszen a joghurt az elmaradott területeken is könnyen elérhetõ, és hogy egy ilyen apró dolog bevezetésével jelentõsen javítható a várandós nõk és gyermekeik életminõsége.
Kalciumforrás és székrekedés ellen is segít
A joghurtban található probiotikus hatású baktériumok hatásosak továbbá emésztõszervi gyulladások és bélrendszeri panaszok ellen is.
Emellett a joghurt gazdag kalciumban is – egy pohár joghurtban több kalcium van, mint egy pohár tejben –, amely a magzat csontfejlõdéséhez elengedhetetlen. A joghurt továbbá folsavat és fehérjét is tartalmaz.
Ismert az is, hogy az újszülött bélflóráját számos befolyásoló tényezõvel együtt fõként az anyai bélflóra határozza meg. Ezért is fontos a fermentált tejkészítmények fogyasztása a kismamáknak, illetve segítségükkel a táplálék is gyorsabban halad végig a tápcsatornán, enyhítve ily módon a várandósság során gyakran elõforduló székrekedést.