2019. február 16. Szombat, Julianna, Lilla.
 

Január 1-je óta az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelem megállapításakor nem kell bevételként figyelembe venni az ingatlan használatával összefüggő, bérlőre áthárított díjat, jellemzően a közüzemi szolgáltatások díját – hívja fel a figyelmet az adóhatóság a honlapján.

A MÁV kiemelt figyelmet kíván fordítani az állomásokon az utasforgalom korábbiaknál magasabb színvonalú kiszolgálására, ennek érdekében elkezdődik a Nyugati és a Keleti pályaudvaron a kereskedelmi szolgáltatások fejlesztése, a koncepcióba nem illő pavilonok elbontása, valamint az elkövetkezendő években ötven helyszínen hajt végre utaskomfort-javító intézkedéseket a vasúttársaság.

Thaiföld a térsége legnagyobb gazdasága, ezért Magyarország érdeke az együttműködés növelése az ázsiai országgal - ezt mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten, a Csatcsai Szarikulja thaiföldi miniszterelnök-helyettessel folytatott megbeszélése után. Az MTI beszámolója szerint ennek részeként a felek Közvetlen thaiföldi légi járat indításáról kezdtek tárgyalásokat, eddig korlátozások voltak érvényben a thai légitársaságok ellen az Európai Unióban, ezeket viszont nemrég feloldották, ami lehetővé tenné a közvetlen járat indítását.

Bevezetése óta közel 200 milliárd forint költségvetési rést tömött be a népegészségügyi termékadó. Adóként bevált, népnevelési eszközként viszont kétséges a hatása.

Nagyobb a PR, mint a költségvetési hatása – így jellemezte a négygyermekes anyáknak 2020-től beígért személyi jövedelemadó-mentességet a HVG-nek egy adószakértő. Jóllehet, a vasárnapi bejelentés után mindenféle trükköket taglaló hozzászólások árasztották el a közösségi oldalakat, a valóság sokkal kiábrándítóbb, legalábbis az érintett, körülbelül 220 ezer asszony szempontjából.

December 31 a határidő.

Az OTP-nél október 16-án lehetett utoljára ltp-t kötni, február elején azonban újraindult a szerződési lehetőség. A Fundamentához hasonlóan két új terméket ajánlanak, mutatjuk, melyik a versenyképesebb.

2019. január 31-én nyilvánosan is bemutatták az OECD 2019-es jelentését Magyarországról. Mivel 2018. májusában OECD szakértők megkerestek engem is, hogy eszmét cseréljünk a magyar nyugdíjrendszer problémáiról, én is kaptam meghívót a mostani bemutatóra, és hosszú évek után ismét egy levegőt szívhattam a jelenlegi magyar hivatalnokokkal. Jellemző a kormányzati és tudományos szféra közti szakadékra, hogy a jelentésben idézett többi szakértőből senkivel sem találkoztam, és két nyugdíjhivatalnokon kívül a megjelentekből senkit sem ismertem. Kaptam ajándékba egy nagyon mutatós és tartalmas kötetet, amely elektronikusan ingyen olvasható (OECD Economic Surveys, HUNGARY stb.), de nem tölthető le ingyen. Erről a tanulmánykötetről számolok be az Index olvasóinak.

2,7 százalékos inflációt mért a KSH januárban, a legjobban a dohány, valamint az élelmiszerek ára nőtt.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nyilvános adatai alapján összeállítottuk, milyen receptköteles gyógyszert szedtek a legtöbben Magyarországon 2018-ban. Az nem meglepő, hogy tavaly legalább 1,5 millióan váltottak ki valamilyen antibiotikumot. A hazai népbetegségeket jól mutatja, hogy több mint félmillió embernek írtak fel értágító és vérhigító gyógyszereket, amelyek az infarktus és stroke kezelésére utalnak. Ennél valamivel többen szedtek valamilyen gyomorsavtermelést gátló szert reflux, gyomor- és nyombélfekély gyanúja miatt, félmillió betegnek koleszterinszint-csökkentőt írtak fel, és több százezren váltottak ki köszvény és más mozgásszervi fájdalmak elleni gyógyszert. Vajon a nyugtatók és az antidepresszánsok hányadik helyen állnak a listán?

Az egész EU-ban nagy a különbség a férfiak és a nők arányában a tudományokban, de Magyarországon még az átlagosnál is sokkal rosszabb a helyzet.

Megpróbáltuk kiszámolni, hogy mekkora az a legnagyobb összeg, amit a régebbi és az újonnan bejelentett családtámogatások igénybevételével össze lehet szedni, és bőven 50 millió feletti összeg jött ki. Ezért cserébe persze nem elég négy gyereket szülni, még jól is kell keresni a gyerekvállalás előtt.

Évente 140 ezer diákot érint és 90 milliárd forintba kerülhet a 9. és a 11. évfolyamra járó tanulók kétszer kéthetes külföldi nyelvi kurzusa, mondta az emberi erőforrások minisztere kedden.

A Duna House gyorsjelentése szerint újabb lökést adhat az ingatlanpiacnak a csok kedvezményes hitelének bővítése. A tegnapi kormányzati bejelentés alapján a két- és többgyerekes családok használt lakás vásárlására is felhasználhatják a családi otthonteremtési kedvezmény által nyújtott államilag támogatott hitel lehetőségét.

Az Erzsébet-utalvány megszűnésével bizonytalanná válik a gyermekvédelmi támogatás is, mivel a törvény szerint azt utalványban kell folyósítani, számolt be a Hvg.hu. Az utalvány megszűnése zavart okozhat a rendszeres szociális segély esetén is, mivel az önkormányzatok előírhatják, hogy az segély összegének felét, ötezer forintot utalványban adják.

Idén januárban a fogyasztói árak átlagosan 2,7 százalékkal voltak  magasabbak az egy évvel korábbinál, éppen úgy, mint tavaly decemberben – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden. Egy hónap alatt, 2018. decemberhez képest, a fogyasztói árak átlagosan 0,3 százalékkal nőttek.

Dupla annyian dolgoznak részmunkaidőben a Lidlben, az Aldiban vagy a Pennyben, mint a Tescóban, a Sparban vagy az Auchanban.

Csökkent a dízelmotoros autók részaránya, nőtt a benzines és elektromos autóké az Európai Unióban a 2018 negyedik negyedévi és teljes éves forgalomba helyezésekben – írja az MTI az európai járműipar szakmai képviseleti szervezete, az ACEA csütörtökön közzétett jelentése alapján.

A kormány jelenleg prociklikus gazdaságpolitikát folytat. A remek nemzetközi környezetet itthon még monetáris eszközökkel (alacsony kamattal) és fiskális eszközökkel (az uniós források dömpingszerű felhasználásával) is fűtjük. De ha már most így pörgetjük, akkor mit teszünk, ha fordul a trend, és itt van a válság?

Javította a magyar (GDP növekedésére vonatkozó prognózisát az Európai Bizottság, a korábban várt 3,2 százalékkal szemben idén 3,4 százalékos, jövőre pedig 2,6 százalékos gazdasági növekedésre számít – írja az MTI. Ez a szám ugyanakkor még mindig elmarad fél százalékkal az optimistább kormányzati prognózistól, ami 3,9 százalékot vár 2019-re.

Kellemes tavaszváró időt hoz a csütörtök: délelőtt a ködfoltok feloszlanak, kevés felhő, sok napsütés várható – ígérte a Met.hu. A tapasztaltak nyilván már ennyiből is kikövetkeztették, hogy csapadék nem lesz.

2019. január 31-én nyilvánosan is bemutatták az OECD 2019-es jelentését Magyarországról. Mivel 2018. májusában OECD szakértők megkerestek engem is, hogy eszmét cseréljünk a magyar nyugdíjrendszer problémáiról, én is kaptam meghívót a mostani bemutatóra, és hosszú évek után ismét egy levegőt szívhattam a jelenlegi magyar hivatalnokokkal. Jellemző a kormányzati és tudományos szféra közti szakadékra, hogy a jelentésben idézett többi szakértőből senkivel sem találkoztam, és két nyugdíjhivatalnokon kívül a megjelentekből senkit sem ismertem. Kaptam ajándékba egy nagyon mutatós és tartalmas kötetet, amely elektronikusan ingyen olvasható (OECD Economic Surveys, HUNGARY stb.), de nem tölthető le ingyen. Erről a tanulmánykötetről számolok be az Index olvasóinak.

Még tart a fellendülés az ingatlanpiacon, de kiadási céllal egyre kevésbé éri meg lakást vásárolni – ezt támasztja alá két legújabb index, ami az Árminimum.hu oldal adatai alapján készült.

Bár a bértárgyalási taktikákat kőbe vésettnek tartottuk, leginkább arra szolgáltak, hogy az állásinterjún sutba dobjuk őket, hiszen csak kevesen mernek beleállni az alkuba. Az Y generáció elvárásai és a munkaerőhiány azonban gyökeresen átformálta a bérharc szabályait.

Sokan döntenek úgy, hogy megszabadulnak a zavaró, sokszor kényelmetlennek tűnő szemüvegtől, és inkább kontaktlencsére váltanak, megkönnyítve ezzel a hétköznapokat. Bár kétségkívül kényelmesebb, de egyáltalán nem takarékosabb ez a megoldás. A használt lencsét időről időre cserélni kell, naponta, hetente vagy havonta a kukába kerülnek az elhasznált darabok, nem beszélve az ápoló folyadékról, a szemcseppről, és a rendszeres orvosi vizsgálatok díjáról. Megmutatjuk mennyi mindennek az éves költsége.

« 1. oldal »  ... 1098 Következő »