2024. március 19. Kedd, József, Bánk.
 
Akkor is biztosítani kell az egészségügyi ellátást sürgős esetekben, ha a beteg fél évig nem fizet tb-tForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2020-07-19 17:50:20
Címkék: Bihari hírek
Ha valaki nincs közvetlen életveszélyben, akkor a tartozás kiegyenlítésének másnapján már igénybe veheti a szolgáltatásokat.

 

Az új Tbj. (azaz a 2019. évi CXXII. törvény) módosítása úgy rendelkezik, hogy ha valaki hat hónapig nem fizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékot, akkor a szolgáltatásokat nem tudja térítésmentesen igénybe venni.

Az Adózóna azt írja, hogy a fenti szabály kapcsán módosult a 217/1997. kormányrendelet, amely az érvénytelen tajszám tekintetében 2020. július 2-ától arról rendelkezik, hogy, ha egészségügyi szolgáltatás, például tb-támogatott orvosi ellátás, igénybevételekor érvényes a beteg tajszáma, de rendezetlen a jogviszonya (azaz piros lámpa jelenik meg), vagy a fenti 6 havi tartozás kapcsán érvénytelen a tajszáma (azaz barna lámpa jelenik meg), akkor az ellenőrzést végző szolgáltató köteles átadni az érintett személynek a NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő) honlapjáról letölthető értesítést.

Azaz mind piros, mind barna lámpa esetén fennáll a beteg/érintett személy tájékoztatásának a kötelezettsége.

 

A fenti kormányrendelet módosítása szerint, ha 6 havi tartozás miatt érvénytelen a tajszám, akkor is biztosítani kell a betegnek a sürgős szükség esetén nyújtandó ellátásokat és a mentést.

Sürgős szükség az egészségi állapotban bekövetkezett olyan változás, amelynek következtében azonnali egészségügyi ellátás hiányában a beteg közvetlen életveszélybe kerülne, illetve súlyos vagy maradandó egészségkárosodást szenvedne.

 

Az új Tbj. módosítása továbbá arról is rendelkezik, hogy mikor lesz újra érvényes a tajszám, ha az a fenti 6 havi tartozás kapcsán vált érvénytelenné.

A törvény erre vonatkozóan kimondja, hogy a tajszám érvényessége a tartozás megfizetésétől – vagy ha fizetési kedvezményt kapott az érintett személy, akkor annak engedélyezését követő naptól – kerül visszaállításra.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!