2024. március 19. Kedd, József, Bánk.
 
Májusra az építőipart is utolérte a koronavírus: 20 százalékkal zuhant be az ágazatForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2020-07-19 18:02:31
Címkék: Bihari hírek
Az elemzők szerint nehéz megmondani, hogyan áll helyre a válság előtt komoly pluszokat produkáló ágazat, különösen, hogy új igények is jelentkeznek.

 

Májusban az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 20,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A visszaesés a magas bázishoz képest is súlyos, különösen, hogy mindkét főcsoportban csökkent a termelés: az épületek esetében 24, az egyéb építményeknél 15,6 százalékkal. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése az áprilisihoz mérten 20,3%-kal csökkent.

A megkötött új szerződések volumene 7,4%-kal csökkent, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 47,6%-kal haladta meg az előző évi, alacsony bázist, míg az egyéb építmények építésére vonatkozóké 29,1%-kal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

Az építőipari vállalkozások május végi szerződésállományának volumene 14,5%-kal elmaradt a 2019. május végitől. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 14,1%-kal nőtt, az egyéb építményeké 25,6%-kal csökkent. 2020 első öt hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 5,6%-kal mérséklődött.

Németh Dávid a K and H elemzője az adatokat értékelve kiemelte: a koronavírus okozta visszaesés májusban vált igazán markánssá, a rendelésállományok alakulása alapján azonban a szektor a következő időszakban is negatív tartományban maradhat – még úgy is, hogy az épületépítéseknél növekedés látható.

Az év második felében egyrészt attól függ az építőipar teljesítménye, hogy a járvány alatt leállított beruházások közül mennyi indulhat újra. Másrészt a foglalkoztatottság alakulása is lényeges tényező: feltehetően a második negyedévben visszaesett az építőiparban dolgozók száma, a csökkenés mértékétől is függ, hogy az év második felében milyen ütemben tud visszapattanni a termelés – írta Németh Dávid.

Tatár Tibor, a Futureal vezérigazgatója az adatokat értékelve azt emelte ki, hogy a járvány okozta változások a piaci szereplőket arra késztetik, hogy újragondolják az elmúlt években népszerűvé vált tágas, egyterű irodatereket, valamint a nagyon sűrű ültetési irányelveket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!