2020. április 9. Csütörtök, Erhard.
 

Az FKF Nonprofit Zrt. továbbra is folyamatosan végzi a szemétbegyűjtést és -szállítást Budapesten, naponta 1400 dolgozója és 300 járműve van jelen az utcákon. Közegészségügyi szempontból is kiemelt közszolgáltatást végeznek, ezért a mostani helyzetben különösen nagy jelentősége van annak, hogy az FKF erőfeszítései mellett Budapest lakossága is segítse - közölte a cég.

Ezen a ponton már biztosra vehető, hogy a pandémiává vált koronavírus-járvány hatásai a 20. század nagyobb válságaiéval összemérhetők, és ez komolyan meg fogja változtatni az életünket. Az utóbbi hetekben rengetegen gondolkodnak azon, melyek lesznek azok a területek, amelyek valószínűleg a betegség lecsengése után sem térnek már vissza a korábbi normális kerékvágásba, hanem hosszú távon átalakulnak.

GettyImages-1207642727Számos kelet-közép-európai ország hozott a magyar szabályozáshoz hasonló moratóriumrendelkezéseket. Vannak, akik még késlekednek, máshol kormányváltás korlátozza a cselekvőképességet.

Utoljára 1999-ben volt olyan olcsó az orosz olaj, mint most. Az Urals hordója 16,2 dollárt ér, de nagyon úgy néz ki, hogy tovább fog zuhanni. 2-4 dollárral magasabb a Brent olaj, a folyamat a teljes olajipari szektort fenyegeti, egyes helyeken már negatív árak is előfordulnak, ahogyan fogynak a tárolókapacitások.

GettyImages-1213572267A járvány jelen fázisában az emberéletek megmentésére, az egészségügyre, a lakosság és a vállalatok gyors megsegítésére ügyelnek a vezetők. De alighanem már most is érdemes figyelni egy hatalmas rizikóra, az európai bankrendszer és így az Európai Unió működőképességének kockázataira.

A koronavírus-járványra tekintettel a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) átvizsgálta a vírusellenesnek hirdetett termékeket, valamint védőmaszkokat kínáló webshopokat, és több kifogásolható gyakorlatot is talál; a cégektől a hivatal azt kérte, hogy ezeket a jövőben kerüljék, valamint hogy fokozottan figyeljenek a fogyasztók tisztességes tájékoztatására – közölte a GVH az MTI-vel.

Orbán Viktor az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 30-ánA válságkezelés és a gazdaság újraindítása érdekében az idei költségvetés radikális átalakítására van szükség – jelentette ki a miniszterelnök hétfőn Budapesten. Orbán Viktor a kormány és a gazdasági kamarák vezetőivel tartott videókonferencián úgy fogalmazott, hozzá kell igazítani az idei költségvetést a jelenlegi helyzethez és az év végéig előrejelzett változásokhoz – írja az MTI.

000 1PX4Y2A tökéletes tavaszi időjárás dacára súlyos válságba került a holland virágipar, amelyre az új koronavírus által okozott világjárvány gyors terjedése két héttel ezelőtt mérte az első brutális csapást. Az igazi nehézségek március közepén kezdődtek, amikor számos országban megtiltották a tömegrendezvényeket, elkezdték törölni a repülőjáratokat és korlátozni a személyek szabad mozgását, írja az MTI.

A valaha regisztrált legnagyobb mértékben, bár a vártnál kevésbé romlott márciusban a gazdasági hangulat az euróövezetben az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG EcFin) felmérésének hétfőn publikált eredménye szerint – írja az MTI.

Infarktus helyett kóma: a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság merőben más, mint a korábbi pénzügyi-gazdasági felfordulások, emiatt kezelni is jóval összetettebb feladat. A nyugati kormányok pénzügyi téren relatíve gyorsan reagáltak, de a gazdasági sokk csak az egészségügyi veszélyhelyzet megoldásával győzhető le,

Textilszájmaszkok előállítására kérte fel az Innovációs és Technológiai Minisztérium a szükséges eszközökkel, szaktudással rendelkező szakképző intézményeit. A végzős vagy felnőttoktatásban részt vevő tanulók, ha a megfelelő gépek birtokában ezt otthoni körülmények között vállalni tudják, gyakorlatként maszkokat állíthatnak elő. A kezdeményezéshez gyakorlati oktatás keretén belül olyanok is csatlakozhatnak, akik a tömegközlekedés igénybevétele nélkül el tudnak jutni a tanműhelyekbe varrni, írja az MTI.

Április 1-től a benzin ára bruttó 8 forinttal csökken, amivel újabb történelmi mélységbe kerül annak átlagára: 290 forintos átlagáron tankolhatjuk, amire 2010 óta nem volt példa – írja a Holtankoljak.hu.

Drasztikusan átalakítja a munkaerőpiacot a járvány, lényegében leállt a gazdaság, sok helyen elbocsátások vannak, így talán nem meglepő, hogy jelentősen visszaesett a nyitott pozíciók száma is.

000 1F4119A rémhírterjesztés új, második alapesetét is bevezetné a parlament előtt lévő, vitatott koronavírus-törvényjavaslat, amelyet hétfőn minden bizonnyal megszavaz a kormánytöbbség. A Btk-módosítást sokan (például a történész Ungváry Krisztián) a vélemény-és sajtószabadság korlátozásának, a kormányt érő kritika elnémítására tett kísérletnek látják, az újítás ugyanis 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetné azt, "aki különleges jogrend idején nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely alkalmas arra, hogy a védekezés eredményességét akadályozza vagy meghiúsítsa".

D MTZ20200317004Szülők tíz-, ha nem százezreire szakadt rá két hete a pedagógus életpálya összes szakmai és emberi szépsége. A képesítés nélküli tanárrá válás az indexeseket sem kímélte, gyakorló szülőkként vagy idősebb testvérként mi is szembesültünk azzal, milyen napi 8-12 órás munka mellett alsósokkal, felsősökkel tanulni vagy középiskolásokat segíteni tanulni. Rossz és jó példákkal, segítőkész és beleszarós, lelkes és maradi, a digitális eszközöket jól kihasználó és csak nyűgnek tekintő tanárokkal egyaránt találkoztunk abban az elavult, korszerűtlen és életképtelen katyvaszban, amit magyar közoktatásnak neveznek.

A hazai netforgalom rekordja csak egy kis pukkanás volt ahhoz képest, hogy mekkorát szólt a Microsoftnál a koronavírus-járvány hatása. Ahol karantént rendeltek el, és emberek tömegei kezdtek távolról online dolgozni vagy tanulni, ott 775 százalékos növekedést is tapasztaltak a felhőszolgáltatásokat biztosító szervereken.

Közös Facebook-poszttal és (nemsokára kezdődő) sajtótájékoztatóval jelezte álláspontját a magyar parlamenti ellenzék. A posztot pontban fél kilenckor tette ki az MSZP-től kezdve a Lehet Más a politikán át a Jobbikig az összes parlamenti ellenzéki párt (Momentum, Demokratikus Koalíció).

2020-03-30 11 40 53-Index - Belföld - A járvány elleni védekezésA kórházparancsnokok munkába állásáról számolt be Halmosi Zsolt vezérőrnagy az operatív törzs hétfői tájékoztatóján. Elmondása szerint elsősorban a kórházak készletgazdálkodásának ellenőrzése, felügyelete, esetenként pedig a szükséges eszközös átcsoportosítása, biztosítása lesz feladatuk. Két esetben lesz köteles a kórház vezetője engedelmeskedni a parancsnoknak:

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter napirend előtt szólal fel az Országgyűlés mai plenáris ülésénA koronavírus-törvényről szavaz ma az Országgyűlés, amit itt követhet. Szijjártó Péter külügyminiszter napirend előtti felszólalásában elmondta, hogy a világ legnagyobb gazdagsági erőivel rendelkező országai is elképesztő kihívásokkal néznek szemben a világjárvány miatt.

A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki 2019 decemberétől elfogásáig amfetamin-nagykereskedelemmel foglalkozott Budapesten, olvasható a Biróság.hu-n. A kábítószert újpesti lakóhelyén tárolta és értékesítette, vevőinek felderítése még zajlik.

DSC 7951Egyre több világváros nyit ideiglenes kerékpárutakat, a koronavírus-járvány miatt ugyanis egyfelől lecsökkent a gépkocsi-forgalom, másfelől pedig az emberek nem szívesen használják a tömegközlekedési járműveket. Budapest áprilistól a kerékpáros hálózat gyors bővítését tervezi, tudtuk meg.

DROTI20200317022Az új Nemzeti alaptanterv (NAT) szeptemberi bevezetésének és a szakképzésben zajló jelentős átalakításoknak is a felfüggesztését kéri közösen a Pedagógus Szakszervezet (PSZ), a Civil Közoktatási Platform (CKP) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

D MTZ20200330005Március 30-i, hétfői plenáris ülésén a parlament 138 igen, 53 nem szavazattal, nulla tartózkodás mellett elfogadta a koronavírus-törvényt. Az ellenzéki pártok több módosító javaslatot is benyújtottak, amit a zárószavazás előtt egytől egyig mind leszavazott a Fidesz–KDNP-s többség.

Áder JánosAlig két órával az elfogadását követően alá is írta a koronavírus-törvényt Áder János. A köztársasági elnök nyilatkozatot tett közzé, amely szerint:

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter arra kérte az ellenzéket, hogy a koronavírus-járvány leküzdésének ügyében fogjanak össze a kormánypártokkal – írja az MIT.

« Előző « 7. oldal » 10 11 12 13  ... 1184 Következő »