A piskóta nagy mumus a kezdõ és sok esetben a gyakorlott háziasszonyoknak is, de a piskótatekercsre ez az állítás hatványozottan igaz.
A sutigyar.hu tanácsai alapján a tojássárgákat a cukorral fehéredésig keverjük. A fehérjehabba a cukrot csak akkor kezdjük el beletenni, ha már elkezdett habosodni, így lesz szinte vágható a hab, ami nélkülözhetetlen egy jó, levegõs, könnyû piskótához. A liszttel jól eldolgozzuk a tojássárgákat és egy kevés tojásfehérjehabbal, majd a továbbiakban már a tojásfehérjehabot óvatosan keverjük a masszához, hogy ne törjön össze. Lehet több részletben is keverni a lisztet és a tojásos keveréket. A tészta állaga akkor jó, ha a tepsibe terítésnél szépen folyik, de kell egy kis segítség az egyenletes terüléséhez.
Forró sütõben, 200 fokon gyorsan süssük, közel 10 percig, különben kiszárad és a tekerésnél törni fog. A tepsibõl kiborítva azonnal tekerjük többször is egymás után a piskótát, majd feltekerve hagyjuk teljesen kihûlni, mert csak így marad rugalmas a tészta.
Egy normál gáztepsihez 4 tojásból készítsük, így nem lesz nagyon vastag és fojtósan tömény. A sütési idõ vége elõtt mindenképpen alkalmazzunk tûpróbát, vagy a tenyerünkkel finoman nyomjuk meg és ha rugalmasnak érezzük a tésztát, akkor jó. Azonnal tiszta, kicsit megporcukrozott konyharuhára borítsuk. Ha nem jön le róla a sütõpapír, spricceljük meg hideg vízzel, így biztosan elválik.
Óvatosan, minél szorosabban feltekerjük, majd kigöngyöljük és ezt legalább háromszor ismételjük meg, majd feltekerve hagyjuk teljesen kihûlni és csak ezután töltsük meg.