A polgármester és a lelkész is tagadja a szegregáció tervétForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-06-18 16:12:02 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/19303
CĂ­mkĂ©k: Bihari hírek, egyház, ingatlan, iskola, Komádi, önkormányzat, református egyház
Komádi – Nem szegregálnak, hanem lehetővé teszik az intézményválasztás jogát.Hét igen és egy tartózkodás (egy képviselő pedig nem volt jelen) mellett Komádi átadja egyik főtéri ingatlanját a helyi református egyháznak, amely iskolaalapítási céllal kérte azt – döntött a bihari település képviselő-testülete a múlt héten. A parókia szomszédságában lévő épületet egykor maga az egyház építette, mostanság vagy üresen állt, vagy bérelték.

Balogh Sándor lelkipásztor a Naplónak elmondta, hogy eredetileg egy a Barsi Dénes-iskolához tartozó telephelyet szerettek volna megkapni, de a KLIK azt nem kívánta kiszervezni. Az öt évre megkapott házban már el is kezdték négy tanterem kialakítását saját forrásból, a bútorok is megérkeztek – tudtuk meg.

Mivel a református iskola egyelőre a jogerős működési engedélyre vár, csak szándéknyilatkozatban jelezhették a szülők, hogy oda kívánják járatni a gyerekeiket – ezt 70-en tették meg. Ugyanezen okból még a leendő pedagógusokkal sem köthettek szerződést, de ígéretet tettek arra, hogy helyieket alkalmaznak.

“Alaptalan és bosszantó”

Az iskolaalapítás hírével egy időben voltak, akik szegregációt sejtettek a háttérben, amit információnk szerint azzal indokoltak, hogy a helyi Barsi Dénes Általános Iskolából és az óvodából együtt már két busznyi gyermeket hordanak át a közeli Magyarhomorogra a hátrányos helyzetű, valamint a cigány tanulók “elkerülése érdekében”; így vélhetően azok mennének át az egyháziba, akik most ingáznak.
Nem titkolta elkeseredettségét Tóth Ferenc, Komádi polgármestere, amikor megkerestük. Elmondta, hogy a testületi döntést követően a városba érkező Langerné Victor Katalint, az Emberi Erőforrás Minisztérium (EMMI) társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkárát is próbálta megnyugtatni, hogy nem lesz szegregáció.

- Egykor több felekezetnek volt iskolája a településen, nem ért váratlanul, hogy a legerősebb ismét intézményt alapít. Csak örülni tudok, hiszen az elvándorlás, a csökkenő gyermeklétszám Komádit is érinti, s ha egy új iskolával ennek sikerül gátat szabni, akkor már elértük azt a célt, hogy helyben maradjanak a gyerekek. Jelenleg nagyon sok a konfliktus emiatt, de mi hosszú távon gondolkodunk. 2013-ban közel 390 millió forintból felújítottuk az iskolánkat, s mivel a korábbi évtizedekben is nagyon jól megfértek egymás mellett a különböző felekezetű oktatási intézmények, most is hisszük, hogy egy újabb alternatíva azokat a családokat is maradásra bírja, akik eddig valamilyen okból másikat kerestek.

Balogh Sándor lelkipásztor úgy fogalmazott, hogy “meghallották a kiáltást”.

- Néhány éve már kérdezgetik a helyiek tőlem, hogy mikor lesz Komádiban református iskola. Amikor elkezdtek sűrűsödni ezek az alulról érkező igények, kötelességünknek is tartottuk újrahonosítani azt. Ha minden engedély meglesz, szeptembertől három évfolyam (első, második és harmadik osztály) kezdi meg vagy folytatja a tanulmányait ott. A lelkész bosszantónak és alaptalannak nevezte a leendő iskola szegregációjára vonatkozó híreszteléseket. – Minden jelentkezőt felveszünk (a maximált osztálylétszám erejéig), s igen, vannak köztük roma származásúak is, többen is – reagált.

HBN-Barak Beáta

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Véleménye van? Írja meg!