Digitaliz�ci�, fenntarthat�s�g, h�sgoly�kForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-08-03 18:39:04 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/19613
Címkék: Bihari h�rek, SV�DORSZ�G, EV�S, OTTHON, V�LLALATI L�BNYOM, DEMOCRATIC DESIGN DAY, �LMHULT, IKEA
Az otthonokat �talak�t� �j trendekr�l, a bolyg�n hagyott v�llalati l�bnyomokr�l �s az ev�sr�l is besz�ltek az IKEA Democratic Design Day nev� rendezv�ny�n Sv�dorsz�gban, �lmhultban.

"Tiszt�ra, mint egy k�nz�kamra” - futott �t az agyunkon, amikor k�rben�zt�nk az IKEA term�ktesztel� b�zis�n. Az �lmhuti k�zpontban nem gy�rtanak semmit. A formatervez�st, a kommunik�ci�t �s a c�gek biztons�gi tesztel�s�t viszont innen vez�rlik. A term�ktesztel� k�zpontot hamar belakn� az inkviz�ci�.K�l�nb�z� s�lyok, hengerek �s komplett pofoz� masin�k gy�trik a b�torokat.A fi�kokat hidraulikus karok huzig�lj�k, �s vannak olyan szob�k, ahol a h�m�rs�klet �s a p�ratartalom folyamatos v�ltoztat�s�val tesztelik, hogy mennyit b�r az anyag.

A skandin�v hagyom�nyok �s a glob�lis piacon szerzett benyom�sok kever�k�b�l �ll �ssze az IKEA term�kfejleszt�si strat�gi�ja - der�lt ki a c�get vezet� Peter Agnefj�l el�ad�s�b�l. Agnefj�l a Democratic Design Day nev� rendezv�nyen tartott besz�det �lmhutban, a v�llalat sz�l�v�ros�ban, az els� Ikea �ruh�z egykori rakt�rhelyis�g�ben. A boltot 1958-ban nyitott�k.

A b�torok k�nz�kamr�ja

Forr�s: Origo

Az 5 elem

A skandin�v hagyom�nyok alatt Agnefj�l legink�bb az egyszer�s�get �rtette. Odafent �szakon nem kombin�l senki, ha nem musz�j. Az IKEA strat�gi�ja 5 h�v�sz�ra �p�l. Ezek a funkci�, a min�s�g, a fenntarthat�s�g, az alacsony �r �s a forma - mondta a Jesper Brodin, a c�g igazgat�ja.

A term�kfejleszt� r�szlegn�l a k�v�ncsis�g a legfontosabb munkaeszk�z - mondta el Marcus Engman, az IKEA vezet� designere. A kreativit�sra m�r csak az�rt is sz�ks�g lesz, mert a vil�g olyan v�ltoz�sok el�tt �ll, amelyek a lakberendez�st, �s ezzel egy�tt b�torpiacot is �t fogj�k alak�tani. A vil�gban zajl� urbaniz�ci� folytat�dni fog, �s egyre t�bben fognak v�rosokban �lni a 21. sz�zadban. Az egy f�re jut� lak�hely-n�gyzetm�terek ezzel cs�kkenni fognak.

Sokan fognak teh�t kisebb helyeken �lni. J� es�llyel egy szob�ban csin�lnak majd olyan dolgokat, amiket eddig k�t-h�rom k�l�nb�z� helyis�gben tettek. Erre �gy reag�l a c�g, hogy egyre t�bb multifunkci�s b�tort gy�rt.

Egyre kev�sb� men� a t�ny�r

A fogyaszt�i szok�sok kisebb dolgokban is v�ltoznak, erre pedig a c�geknek reag�lnia kell. �me egy p�lda: egyre kevesebben esznek szigor�an az eb�dl�asztaln�l, �s egyre t�bben tekintik az eg�sz lak�st potenci�lis �tkez�helynek. Egyre gyakrabban esznek a kanap�n, a t�v� el�tt, az erk�lyen, stb.

A nagyv�rosiak 35 sz�zal�ka soha sem eszik m�r az eb�dl�asztaln�l - der�lt ki a c�g felm�r�s�b�l, amit 8 v�rosban (New York, London, P�rizs, Berlin, Stockholm, Moszkva, Mubaj, Sanghaj) v�geztek el. Erre a v�ltoz�sra m�r reag�lt is a c�g. Ami a nagyv�rosi �zleteiben egyre nagyobb hangs�lyt fektetet a m�lyebb, ed�nyszer�bb t�lk�kra, �s egyre kisebbet a hagyom�nyos t�ny�rokra. A t�lk�val k�nnyebb fel-al� m�szk�lni a lak�sban, t�bb helyzetben is k�nyelmesebb enni bel�le, �s nehezebben l�ttyintik ki bel�le a csirkepaprik�st, mint a klasszikus t�ny�rokb�l.

Jesper Brodin bemutatja az �jrafelhaszn�lt m�anyagokb�l

Forr�s: Origo

Ir�ny a m�trix

Az IKEA k�vetkez� nagy strat�giai ir�nyvonala a b�torok digitaliz�l�sa. Ennek els� f�zisa az okostelefonokat felt�lt� polccal ell�tott �ll�l�mpa, �s az okos-konyhapult.

Az �letsz�nvonal �rtalmai

Az emberis�g �tlagos �letsz�nvonala folyamatosan emelkedik, ezen a vil�gban zajl� konfliktusok �s probl�m�k sem v�ltoztatnak - monda el Steve Howard, a v�llalat fenntarthat�s�g�rt felel�s igazgat�ja. Ez egyfel�l komoly lehet�s�geket tartogat az olyan c�gek sz�m�ra, mint az Ikea, de komoly probl�m�kat is sz�lhet. A vil�g lakoss�g�nak m�r most m�sf�lszer annyi er�forr�sra lenne sz�ks�ge, mint amennyit a F�ld ny�jtani tud. Ez a sz�m a n�pess�g �s az �letsz�nvonal n�veked�s�vel nagyobb is lesz m�g. Hamarosan 3 milli�rd ember �l majd az �gynevezett szeg�nys�gi hat�rvonal f�l�tt, ami azt is jelenti, hogy t�bb ember fog t�bb er�forr�st fogyasztani.

�jra felhaszn�lva

Erre a folyamatra reag�l a fenntarthat�s�g. A l�nyege az, hogy t�rekedj�nk egyens�lyban tartani az bolyg�ra gyakorolt hat�sunkat. Az IKEA szerint ebben a legnagyobb kih�v�s v�llalati szinten az, hogy a fenntarthat�s�got bele kell szuszakolni a mindennapi �letbe, �s az �ltagemberek p�nzt�rc�j�ba. Nem lehet luxuskateg�ria, mert akkor nincs is �rtelme a l�tez�s�nek. "Tudjuk, hogy ezen a t�ren m�g nem vagyunk t�k�letesek, de t�reksz�nk” - mondta Howard. A c�g fenntarthat�s�gi strat�gi�ja els� sorban a pap�r �s a m�anyaghullad�k �jrafelhaszn�l�s�ra �p�l. A csomagol�f�li�kb�l pl. szennyes tart� kos�r k�sz�l.

Ide a h�sgomb�cot

Az �tkez�s a strat�giai elem a v�llalatn�l, tudtuk meg az IKEA Food vezet�j�t�l. Michael La Cour szerint az �tkez�s annyira k�zponti elem az emberek �lt�ben, hogy nem lehet megker�lni. T�bb kutat�st is levez�nyeltek a t�m�ban. Kider�lt, hogy a fenntarthat�s�got a v�s�rl�k is fontosnak tartj�k. Nem mindegy nekik, hogy milyen alapanyagb�l k�sz�lt a h�sgomb�c, �s hogy a lev�gott �llatokat milyen k�r�lm�nyek k�z�tt tartott�k.

Az IKEA a fentiek figyelembev�tel�vel alak�tja �zletmenet�t. Az �lelmiszer r�szlegnek mintegy 2500 besz�ll�t�ja van vil�gszerte. Az � sz�mukra ugyan�gy k�vetelm�nyrendszert dolgoztak ki, mint a b�torokhoz besz�ll�t� c�geknek. �vente 600 milli� ember eszik a b�torl�nc �ruh�zaiban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Véleménye van? Írja meg!