Szemléletformálás nélkül nem lehet védeni a környezetet | Forrás: uzletresz.hu |
Utolsó módosítás: 2015-11-05 20:24:24 | Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/19913 |
A lényeg azonban, hogy a cégek igyekezzenek körforgásban gondolkozni, ne lineárisan. Bogdán Judit, a Humusz Szövetség szolgáltatási menedzsere a szervezet keddi, a nulla hulladék témájában rendezett konferenciáján a gyártói felelõsségrõl és a kiterjesztett gyártói felelõsségrõl is beszélt.
Fontos, hogy ezt a vállalatok érezzék magukénak, emelte ki Bogdán Judit. Gyártás elõtt a teljes életciklust kell elemezni: már a tervezésben konkretizálni kell, mi végzi majd hulladékként, hogy ez szétszedhetõ és újrahasznosítható legyen. Az úgynevezett leasing economyban például úgy adják át a termékeket a fogyasztóknak, hogy a javításban és a kidobásban felelõsséget vállalnak. Ez mind a gyártó cégre hárul.
Bogdán Judit hangsúlyozta, minden a szemléletformálással kezdõdik. Olyan ez, mint ahogy a hardver és a szoftver viszonyul egymáshoz. Nagyszerû, ha a vállalkozás szelektív hulladékgyûjtõket szerez be. Hiába állnak azonban ott a kukák, ha a fejekben nem világos, milyen nagy a tét. A legsürgõsebb tehát a munkavállalókat edukálni. Hogyan? Saját képzéssel, a környezettudatos CSR programokkal, hírlevelekkel.
Recycling: a termékek alapanyagát bontja le és használja fel újra.
Upcycling: az újrahasznosítás és a kreativitás szerelemgyermeke, szempont az esztétikum is. Voltaképp egy elromlott tárgy megjavítása és újraszépítése, például megszerelt és újrafestett hûtõszekrény.
Repurposing: abszolút kreatív terület, az újrafelhasznált alapanyagból új tárgyat hoz létre. Ilyen a régi farmerbõl varrt táska, a biciklikerékbõl készített fülbevaló.
Angolszász országokban évek óta népszerû a maradékbolt intézménye. Helyi kisüzletekrõl van szó, amelyek más helyi kis üzletektõl szedik össze a csomagolóanyagot. Néha maguk a vállalatok sem tudják, mit dobnak el. Bogdán Judit elmondta, a Humusz egyesület maga is frissen beleállt ebbe a trendbe, most kutatják a partnereket. A szakértõ hangsúlyozta, szó sincs semmiféle társadalmi konyhamalackodásról. Alapfeltétel, hogy az így nyert hulladék nem lehet veszélyes, sem szennyezett, a forrásnak pedig rendszeresnek kell lennie. Számítanak az óvodákra, iskolákra, de a kézmûvesekre, sõt az upcycling mûvészekre is.