Már javában tart a húsvétra felkészítő negyvennapos böjt, amikor érdemes háttérbe szorítani a nehéz, zsíros ételeket, és a sok hús helyett inkább zöldséges ételeket fogyasztani.
Hagyományos böjti ételek például a krumpli, a rizs, a gabonafélék (köles, árpa, zab, hajdina, kukorica). Böjti ételek lehetnek a káposztafélék, gyökérzöldségek is, például a zeller, sárgarépa, fehérrépa, cékla. Próbálkozhatunk sütőtökkel, fekete retekkel, csicsókával is.
Fagyasztott zöldségeket is választhatunk, zöldborsót, kukoricát, zöldbabot, gyalult tököt, sóskát és a parajpürét. Nem szabad elfelejtkeznünk a hüvelyesekről, a babról, lencséről sem, no és a gyümölcsökről, tejtermékekről, tojásról, kenyérről.