Majonézeket tesztelt a Nébih | Forrás: index.hu |
Utolsó módosítás: 2018-11-11 19:24:17 | Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/30845 |
A Nébih számos laboratóriumi vizsgálatot végzett. Ezeket a tényezőket mindenhol rendben találták:
■nedvességtartalom,
■zsírtartalom,
■erukusav (növényi toxin) tartalom,
■jelölt omega-3 zsírsav mennyisége,
■növényi olaj összetétel,
■szorbinsav tartósítószer tartalom,
■EDTA antioxidáns tartalom,
■pH,
■PAH szennyezőanyagok jelenléte,
■kén-dioxid tartalom.
Megnyugtató, hogy a mustárt vagy tojást vállaltan nem tartalmazó majonézek valóban mentesek voltak ezektől. Emellett az allergén anyagnak számító zellernek sem találták nyomát a szúrópróbaszerűen vizsgált termékekben. Négy, véletlenszerűen kiválasztott majonéz flakon esetében a kupakok összkioldódását is megvizsgálták, amelyek megfeleltek az uniós rendelet által meghatározott határértéknek.
A kedveltségi vizsgálaton ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozhatták a termékeket vak-kóstolásos módszerrel. A majonézek rangsora a külső megjelenés, a szín, az illat és az íz értékelésével alakult ki.
Jó tudni:
■Egy majonéz külső megjelenése akkor megfelelő, ha krémszerűen sűrű, levegős, habos, ugyanakkor homogén és sima a felülete. Ebből a szempontból a legmagasabb pontot a Coop majonéz kapta.
■A termék színe legyen fényes, egyenletesen krémszínű, de halványsárga árnyalatú. Ennél a szempontnál a Heinz majonéz érte el a legtöbb pontot.
■Illata akkor értékelhető kiválónak, ha enyhén savanykás, ecetes aromájú, kissé mustáros jelleg kíséri. Idegen és mellékszagtól mentes. A felhasznált ecetnek össze kell simulnia a többi felhasznált összetevő illatával. Azonban, ha az ecetnek szúrós aromája érződik ki, az egy gyengébb minőség jellemzője lehet. Ezen tulajdonság legjobbra értékelt terméke az Auchan majonéz lett.
■A tesztelők szerint majonézek esetében is az íz a legfontosabb tényező, amely akkor ideális, ha a termék savanykás és édes íz harmóniáról, krémes szájérzetről, idegen és mellékíztől való mentességről tanúskodik. E tekintetben az Univer majonéz nyerte el leginkább a kóstolók tetszését.
De voltak tényezők, amikkel volt probléma.
A 22 majonézből kettőnél a benzoesav – azaz a tartósítószer – mennyisége kis mértékben meghaladta az előírt határértéket, így a gyártóval szemben hatósági eljárás indult. Ezek a termékek természetesen nem kaphattak helyezést a kedveltségi vizsgálat rangsorában sem. Összesen három terméknél adódott olyan probléma, ami miatt hatósági eljárás indult: az egyiknél jelölési hiányosságok, míg a másik két esetben minőségi és jelölési hiba miatt.
Itt vannak az összesített nyertesek:
Fotó: szupermenta.hu