Lerövidülnek az építési engedélyezési eljárásokForrás: hasznos hírek
Utolsó módosítás: 2008-12-30 15:45:32 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/471
CĂ­mkĂ©k: Ingatlan, építés
Akár egy évvel is rövidebb lehet az építési engedélyhez szükséges eljárási idő. Az építőipari beruházások felgyorsítására, az engedélyezések egyszerűsítésére tett erőfeszítések eredményeként mára több tucat eljárás esetében megszűnt a hatósági engedélyezés kötelme, az építőipari kivitelezésben pedig a tisztességes piaci magatartás jogszabályi feltételeit erősítették meg.

A  Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium sajtóközleménye

A 2008-as év meghatározó közigazgatási programjának - az építőipari gyorsítási programnak - keretében több mint 30 jogszabály módosult. A gyorsító csomag öt átfogó területen kezdeményezett egyszerűsítést, jellemzően a nemzetgazdaságilag kiemelt beruházásokhoz kapcsolódóan. Így jelentős változások történtek a terület- és telekszerzési eljárásban, az építési engedélyezési eljárásban, a szakmagyakorlói jogosultságok megszerzésében, az építőipari kivitelezésben, valamint az építési követelmények áttekinthetőbbé tételében.

Az építési engedélyezési eljárásoknál bevezettük az építésügyi igazgatási szakértő és az összevont hatósági eljárás intézményét, amellyel lényegesen - akár egy évvel is - csökkenthető az eljárás ideje. A kiemelt beruházásoknál a szakhatósági eljárások ügyintézési határideje is jelentősen csökkent. Ma ezek ügyintézési ideje 15 nap, amely egy alkalommal hosszabbítható meg legfeljebb további 8 nappal. 2009. január 1-jétől hatályos az a jogszabály, amely az építésügyi szakhatóságok számát és a közreműködők körét csökkenti - tovább egyszerűsítve ezzel az engedélyezési eljárást.

Az építőipari kivitelezésben elsősorban a tisztességes piaci magatartás jogszabályi feltételeit erősítettük. Például a feketemunka, valamint a lánctartozások visszaszorítása érdekében a reális árképzést, a szerződések részletes dokumentálását, a pontos költségvetés elkészítését célzó szabályozást fogadott el a kormány. Az intézkedésekkel reményeink szerint csökkennek a feketemunka, a lánctartozás és a közbeszerzési anomáliák okozta problémák. 

Az építési vállalkozók szerződéskötéskor csak úgy kalkulálhatják díjaikat, hogy abban legalább az építőipari rezsióradíj alapján számolt munkadíjat kell szerepeltetniük, az alá senki nem ígérhet. Így a bérterheket megfizető vállalkozók a közbeszerzéseken nem kerülnek hátrányba azokkal szemben, akik feketén foglalkoztatják a munkásokat. A pótmunka és a többletmunka - szintén 2008 szeptemberétől hatályos - fogalmának meghatározásával, illetve az elszámolásukra vonatkozó egyértelmű szabályozással várhatóan csökken a szerződő felek - így különösen az építőipari vállalkozók - korábbi kiszolgáltatottsága. 

A gyorsítási csomag keretében az általános építési engedélyezés is könnyebbé, egyszerűbbé vált. Így a többi között:

·         lehetővé vált az elektronikus ügyintézés az építésügyi hatósági döntéseknél,
·         több tucat építési munkához nem kell építésügyi hatósági engedély,
·         egyszerűsödött a bejelentéshez kötött építészeti - műszaki dokumentáció tartalma.

 

A gyorsítási program nem zárult le. Már folyik az a szakmai munka, amelynek eredményeként várhatóan 2009 végéig további egyszerűsítések kezdődnek meg. A gyorsítási csomag várhatóan kiterjed az összes építési beruházásra. Kiemelt feladatként jelenik meg a lánctartozások problémájának kezelése és a párhuzamos eljárások megszüntetése.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Véleménye van? Írja meg!