2024. március 19. Kedd, József, Bánk.
 

Amíg egy debreceni ingatlant 2014-ben átlagosan 227 ezer forintos négyzetméter áron kínáltak, addig tavaly már 261 ezer forintért; az ebbõl a szempontból legnyomottabbnak mondható Polgári Kistérségben ugyanekkor 62 ezerrõl 71 ezer forintra változott a kínálati ár – derül ki az Otthontérkép és az Ingatlantájoló megyénket is felölelõ felmérésébõl.

A családi otthonteremtési kedvezményre jogosult ingatlan iránti kereslet és kínálat földrajzilag erõsen szétválik, az alkalmas ingatlanok nem ott fekszenek, ahol a támogatásra legkevesebb kockázattal potenciálisan jogosult háromgyerekes családok élnek.

December második felében és január elsõ napjaiban 64 százalékkal nõtt a magánszemélyek által feladott lakáshirdetések száma, ami elsõsorban a családok otthonteremtési kedvezményének kibõvítésével magyarázható. Budapesten a csoknak megfelelõ új lakások átlagos négyzetméterára 535 ezer forint, Székesfehérváron 380 ezer forint, Debrecenben pedig 345 ezer forint.

Az Európai Unió lakosságának több mint kétharmada saját tulajdonú ingatlanban lakik, a házban élõk aránya 59,3 százalékot, a lakásban élõké pedig 40 százalékot tett ki tavaly - derült ki az unió statisztikai hivatalának a jelentésébõl.

Noha az európai Észak és Dél, illetve a magországok és a periféria közti különbségek régóta tárgyalt témák, az Európai Központi Bank legfrissebb adatai bizonyítják, hogy az európai pénzügyi válság során tovább nõtt a szakadék a régiók háztartásai között.

haaRáröpültek az emberek az új szocpolra, a gyermekes lakásvásárlók most milliókat kaphatnak az államtól. A költségvetésben családi otthonteremtési kedvezmény néven (CSOK) félretett pénz az igénylõk számát látva valószínûleg nem is lesz elég, a júliusi indulás óta már kétszer annyian kértek, mint amennyi szocpolos tavaly összesen volt. A támogatás tovább emeli majd az egyébként is meredeken növekedõ árakat, dühönghetnek, akik most lakást vennének, de nem jogosultak.

Az elmúlt évek pangása alatt jól jött a tulajdonosoknak a bérleti díj, amit a menõ szórakozóhelyek fizettek, de most eljött az idõ, hogy leporolják a fejlesztési terveiket. A bulinegyedben pár éven belül apartmanházak és hotelek épülhetnek. A környék viszont részben a romkocsmák miatt lett értékes.

Különbséget kell tenni a hosszabb és a rövidebb, turisztikai célú ingatlan-bérbeadás közt. Hosszabb távra nem kell engedély, nem kell számlát adni, de a bevételeket követni kell, szja-t és ehót kell fizetni. A turisztikai bérbeadáshoz közjegyzõi engedély és adószám kell.

A július elseje óta igényelhetõ Családok Otthonteremtési Kedvezménye az érdeklõdõ ügyfelek egyik legfõbb kérdése, hogy önerõnek számít-e a megújult „szocpol”, vagy mindenképpen fel kell mutatni legalább 20 százalék készpénzt a vásárláshoz. A Bankmonitor megkérdezte a támogatást már nyújtó bankokat és eltérõ válaszokat kapott.

Máris módosul a csok2015-07-02 09:18:07

Július 1-jén jelent meg, de máris módosították a családok otthonteremtési kedvezményét. Az energiabesorolásnál történt változás.

Komádi – Nem szegregálnak, hanem lehetõvé teszik az intézményválasztás jogát.

Kedvet kaptak a fiatalok a lakásvásárláshoz egy friss felmérés szerint, ezzel egyidõben a megtakarítási célok között is elsõ helyre lépett a lakásra gyûjtés – mondta el egy ingatlanpiaci szakértõ szombaton, az M1 aktuális csatornán.

Vigyázunk az otthonunkra2015-04-28 08:24:58

A lakásfelújítás hozzájárulhat az ingatlan értékének fenntartásához is.

Szigorúbb energetikai követelményeknek kell majd megfelelniük az épületeknek, az energiafelhasználás mértékét folyamatosan csökkenteni kell az uniós szabályozás várható átültetését követõen, 2020-ra pedig az épületeknek meg kell közelíteniük a nulla energiafelhasználást – tájékoztatta az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) hétfõn az MTI-t.

Mielõtt megvesszük elsõ lakásunkat, fontos figyelembe vennünk néhány szempontot.

Közzétették a külföldiek tavalyi magyarországi ingatlanszerzésének engedélyezésérõl szóló statisztikai adatokat a kormány honlapján. Ennek alapján 2014-ben több mint 1800 – döntõ többségében budapesti – ingatlan került külföldi tulajdonba, a legtöbb vásárló orosz volt.

Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke szerint a jegybank eszközkezelõje már az idei második fél évben megkezdheti a rossz ingatlanhitelek felvásárlását.

Év elejétõl kedvezményes mértékû illetékben részesülhet az, aki már új lakása vásárlásakor tudja, hogy a régit egy éven belül eladja és errõl a megvásárolt lakás illetékének kiszabásáig nyilatkozik.

Az egygyermekes családok is kaphatnak otthonteremtési kedvezményt 2015 júliusától - jelentette be az Emberi Erõforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelõs államtitkára szerdán kormányszóvivõi sajtótájékoztatón.

A negyedik negyedévben 2072 lakóingatlant jelöltek ki kényszerértékesítésre a pénzügyi intézmények az elõzõ negyedévi 2775 után - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján közölt adatokból.

A jövõ év közepétõl könnyebb lesz állami támogatással ingatlant vásárolni.

A Széchenyi óvodában2014-10-16 09:53:17

Frissen festett udvari játékok és kerítés várta a berettyóújfalui Vass Jenõ Óvoda és Bölcsõde Széchenyi Tagóvodájának gyermekeit hétfõn.

Áll az építkezés a Kandia utca szomszédságában készülõ menhelyen, a környéken lakók viszont továbbra is molinókkal tiltakoznak annak építése ellen.

Megújult épület2014-09-30 09:59:39

Megújult a csökmõi háziorvosi és védõnõi rendelõ, abból a több mint 36 millió forintból, melyet pályázaton nyert a település önkormányzata.

« 1. oldal »  Következő »