2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
A NAV figyelmezteti az albérleteseketForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-08-17 11:08:46
Különbséget kell tenni a hosszabb és a rövidebb, turisztikai célú ingatlan-bérbeadás közt. Hosszabb távra nem kell engedély, nem kell számlát adni, de a bevételeket követni kell, szja-t és ehót kell fizetni. A turisztikai bérbeadáshoz közjegyzõi engedély és adószám kell.

Különbséget kell tenni a hosszabb idõre szóló ingatlan-bérbeadás és a rövid távú, néhány vendégéjszakára szóló szolgáltatás között. Míg az egyiknél nem, a másiknál kötelezõ az adószám, figyelmeztet közleményében Kis Péter András, a NAV adószakmai szóvivõje.

Albérlet után nincs áfa

A lakáskiadás feltételeit nem árt szerzõdésben rögzíteni. A tartós ingatlan-bérbeadáshoz nem kell adószámot kiváltani, ha csak a bérbeadó nem választ valamilyen adószámhoz kötött gazdálkodási formát. Mivel a magánszemély általi, nem turisztikai célú bérbeadás mentes az áfa alól, a havi lakbérrõl számlát nem, de átvételi elismervényt ki kell állítani, delegalábbis nyomon követhetõen jegyezni kell a tulajdonos bevételét.

A bevételeket követni kell

Fotó: Vorigin Dóra

Szja és eho viszont van

A bérbeadásból származó jövedelmet a bevételbõl két módon lehet megállapítani. Az egyik lehetõség a tételes költségelszámolás, amikor a bevételt, a jövedelem kiszámításánál csökkentik az igazolt költségek (közüzemi számlák, felújítási költségek) és az értékcsökkenés. A másik lehetõség, hogy a teljes bevételbõl 10 százalék költséghányad levonásával állapítja meg jövedelmét a bérbeadó. A jövedelem után negyedévenként adóelõleget kell fizetni, és az éves adóbevallásban önálló tevékenységbõl származó jövedelemként kell feltüntetni.Az adó mértéke 16 százalék, az egészségügyi hozzájárulás pedig egymillió forint jövedelem felett 14 százalék.

A turisztikai bérbeadáshoz engedély kell

Más a helyzet a turisztikai jellegû bérbeadásnál, ami az egyéb szálláshely-szolgáltatás kategóriába tartozik, üzletszerû gazdasági tevékenységet, rendszerint nem huzamos jellegû, pihenésre szolgáló szálláshelyet és ezzel összefüggõ szolgáltatásokat jelent. Az ingatlantulajdonosok ebben az esetben többféle tevékenységi forma és adózási mód közül választhatnak, a legtöbben adószámos magánszemélyként adnak szállást a vendégeknek.A szálláshely-szolgáltatás az adott település jegyzõjének engedélyéhez kötött és csak adószámmal lehet végezni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!