2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Szociális tûzifát kapnak a rászorulókForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-12 09:23:16
A Borsod megyei Girincsen például 131 család kap segítséget a tüzeléshez, köztük idõs emberek és többgyermekes családok. A szociális tûzifa-program a vidéken élõ, fával tüzelõ embereken segít, a rezsicsökkentést részeként.

Napok óta hordja az önkormányzat kisteherautója házhoz a fát Girincsen. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen eddig 40 család kapta meg a szociális tüzelõt.

A 92 éves Komenda Gézáné egyedül él, neki nagy segítség ez a fa. Otthonában vezetékes gáz is van, de azt mondja, sokat spórol a fával, nem kell annyi gázt fizetni. A Borsod megyei Girincsen 131 család kap szociális tûzifát, köztük olyanok is, akik több gyermeket nevelnek.

Az egyik családfõ, Kis László a Híradónak elmondta: általában reggel tüzelnek, majd elmennek az iskolába a gyerekek, és estére gyújtanak be, hogy elég legyen a fa, így sok segítséget jelent a tüzelõ, amit kapnak.

A falu csaknem kétmillió forintot kapott a szociális tûzifa programhoz a Belügyminisztériumtól. Az önkormányzat köbméterenként ezer forinttal egészítette ki a támogatást, így összesen több mint 120 köbméter tûzifát vásároltak.

A megyei közgyûlés elnöke azt mondta: a szociális tûzifa-program a rezsicsökkentés része, hiszen a kistelepüléseken inkább fával fûtenek az emberek. A kormány ezzel is igyekszik segíteni a rászorulókon, idén kétszer annyi forrásból, kétszer annyi fával, mint tavaly - tette hozzá Mengyi Roland.

Az ötezer lakosnál kisebb települések október 15-ig igényelhették a tûzifa vásárlási támogatást. Csak Borsod megyében több-mint 200 falu nyert is. Az országban idén mintegy kétmilliárd forintos támogatást kaptak a települések szociális tûzifavásárlásra.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!