2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Rezsi: európai összehasonlításban is jobb helyzetbe kerültek a magyarokForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-24 15:40:14
Javult a budapesti fogyasztók pozíciója tavaly év végére az európai fõvárosokban jellemzõ rezsiköltségek összehasonlítása alapján - közölte a Magyar Energetikai és Közmû-szabályozási Hivatal.

Tavaly júliusban a vizsgált 23 európai fõváros közül csak Bukarestben költötték a fogyasztók jövedelmük nagyobb részét rezsiköltségekre, mint Budapesten. Decemberben azonban a román fõvároson kívül már Pozsonyban, Prágában és Lisszabonban is jövedelmük nagyobb részét voltak kénytelenek villamos energiára és földgázra fordítani az ott élõk, mint a magyar fõvárosban – közölte a Magyar Energetikai és Közmû-szabályozási Hivatal (MEKH) az energiatarifák összehasonlítása alapján pénteken.

A MEKH felhívta rá a figyelmet: fél éve publikálják a hazai és nemzetközi energiaárak összehasonlítását, 23 európai fõváros villamosenergia- és földgáz-végfelhasználói árainak alakulását.

A fogyasztókat terhelõ költségek pontosabb összehasonlítása érdekében a hivatal munkatársai olyan elemzést is készítettek, amely a felhasználók teherbíró képességének tükrében veti össze az árakat. Megvizsgálták, hogy egy kétkeresõs, átlagos jövedelemmel rendelkezõ háztartás jövedelmének hány százalékát költi adott mennyiségû villamosenergia- és földgázfogyasztásra az érintett országokban.

Az elemzés az érintett országok szolgáltatóinak és szabályozó hatóságainak adataira épül. Az árgyûjtés nemcsak a végfogyasztói árra terjed ki, hanem az egyes árelemekre is, így külön vizsgálja az energiadíjat, a rendszerhasználati (hálózati) díjakat, az energiaadót és az áfát. A vizsgált fogyasztók a fõvárosok átlagfogyasztói, vagyis az egyes fõvárosokra jellemzõ átlagos fogyasztók.

A MEKH célja, hogy azonos módszertani alapok szerint gyûjtött, azonos tartalmú és összetételû, nemzetközi végfelhasználói ár-összehasonlítás készüljön – emelte ki közleményében a hivatal. A rezsicsökkentésrõl dönt idei elsõ ülésén a Fidesz-frakció A pénzügyi rezsicsökkentésrõl szavaz az Országgyûlés

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!