2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Az OTP-csoport bankot vásárol HorvátországbanForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-02 16:14:23
Aláírta az OTP-bankcsoport az olasz Banco Popolare horvátországi leánybankjának megvásárlásáról szóló szerzõdést - közölte az OTP pénteken.

Az OTP Bank horvátországi leányvállalata, az OTP banka Hrvatska (OBH) megállapodást írt alá Zágrábban az olasz Banco Popolare bankcsoporttal, a Banco Popolare Croatia (BPC) 98,37 százalékos tulajdonrészének megvásárlásáról. A BPC 0,6 százalékos piaci részesedésével a horvát bankszektor 14. legnagyobb szereplõje. Tevékenységében a lakossági fogyasztási hitelezés dominál, e szegmensben piaci részaránya meghaladja a 2 százalékot.

A BPC ügyfeleinek száma közel 54 ezer, országszerte 35 fiókkal és 30 bankjegykiadó automatával (ATM) rendelkezik. Az akvizíció révén az OTP csoport horvátországi leánybankja 130 fiók és több mint 250 ATM segítségével közel 440 ezer ügyfélnek nyújthat pénzügyi szolgáltatást.  Az integrációs folyamat magában foglalja a BPC modernizációját, ezen belül az IT-rendszerek, valamint a HR-terület és a pénzügyi szolgáltatások fejlesztését.

"Az akvizíció segítségével az OBH növelni tudja piaci részesedését a lakossági fogyasztási hitelezés terén, valamint meg tudja erõsíteni mûködését a horvátországi piacon" - idézi a közlemény Békeffy Balázst, az OTP banka Hrvatska vezérigazgatóját.

Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese kiemelte: "az akvizícióval az OTP Bank meg kívánja erõsíteni elkötelezettségét horvátországi jelenléte mellett, valamint bizalmát a bank menedzsmentjében. A jelenlegi tranzakciót követõen az OTP Bank továbbra is keresi azokat a regionális akvizíciós lehetõségeket, amelyek hozzájárulhatnak a részvényesi értékteremtés erõsítéséhez."

Az OTP 2005-ben a Nova Banka megszerzésével lépett be a horvátországi piacra és mérlegfõösszege alapján a 8. legnagyobb szereplõ a bankszektorban. A zadari székhelyû leánybank jelenléte leginkább az Isztriai-félszigeten hangsúlyos.

Az OTP banka Hrvatska 2013. elsõ kilenc havi nyeresége 2 milliárd forint volt, míg 2012 azonos idõszakában 2,7 milliárd forintos eredményt könyvelt el a bank. A profit csökkenését a 9 százalékkal alacsonyabb mûködési eredmény és az 5 százalékkal növekvõ kockázati költség magyarázza - derül ki az OTP-nek a tavalyi elsõ három negyedéves eredményeket összegzõ jelentésébõl. A horvát leánybank tõkemegfelelési mutatója stabil, 15,9 százalékos (a szabályozói minimum: 12 százalék).

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!