2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Kórustalálkozó HajdúszovátonForrás: Vmirjáncki József
Utolsó módosítás: 2014-02-03 10:41:17
Ötödik alkalommal rendezték meg Hajdúszováton a „Hajdú Kórustalálkozó” elnevezésû igen rangos összejövetelt.

A szombat délután kezdõdõ esemény résztvevõit Nagyné Juhász Éva Hajdúszovát Kulturális Fejlõdéséért Egyesület elnöke köszöntötte.Mielõtt felcsendültek volna a Kodály Zoltán nevét viselõ Mûvelõdési házban a szép dallamok a megjelentek koszorút helyeztek el a ház falán lévõ Kodály dombormûnél.

Az összejövetel résztvevõit üdvözölte Bodó Sándor Hajdú-Bihar megyei közgyûlésének elnöke is. Örömét fejezte ki, hogy a megyében, de országszerte is sokan követik a Kodályi hagyományokat. Az énekekkel, a zenével örömet szereznek így környezetüknek, de saját maguknak is. Azzal pedig, hogy nemcsak felszínen tartják, hanem másoknak is bemutatják énekeiket, dalaikat átörökítik zenei kincsünket az utókor számára.

Tóth Károly rendezvényszervezõ külön köszöntötte a találkozón megjelent Szatmári Károlyt a Hajdúszováti kórus volt vezetõjét, aki hatvan éven keresztül irányította a közösség munkáját.

Ezután kezdõdött meg a kórusok bemutatkozása. A Derûs Alkony Nyugdíjas Klub Hajdúszovát, Váncsodi Fehér Akác Népdalkör, Nagyhegyesi Népdalkör és Citerazenekar, Hajdúszoboszlói Derûs Alkony Városi Népdalkör, Derecskei Hagyományõrzõ Nyugdíjas Klub, Zagyva László Vegyeskar Sárrétudvari, Százszorszép Dalkör, Tokaj Város Vegyeskara, Érpataki Asszonykórus és Körösszegapáti „Harmónia” Énekkar mutatkoztak be mûsoraikkal.

Az elhangzott mûsorszámok igen változatosak voltak. Az egyszólamú népdalok bemutatása, többszólamú kórusmûvek elõadása, különbözõ zenei kíséretekkel tették élményszerûvé, maradandóvá, a népdalkörök és kórusok bemutatkozását.

Az éneklõ csoportok bemutatkozása után vezetõik átvették a díszes okleveleket, ajándékokat a szervezõktõl.

Ezután egy másfajta ének, zene következett Eperjesi Erika és Jenei Gábor a Miskolci Nemzeti Színház színmûvészeinek az elõadásában az operett világából.

Majd a finom vacsora elfogyasztása következett. Kedves színfoltja volt a találkozónak, amikor behoztak két hatalmas zenei szimbólummal díszített tortát, melyen az volt olvasható, hogy ez a találkozó volt az ötödik. Késõbb mindenki megkóstolta a finomságot. Majd ezután most már még felszabadultabban énekelhettek, táncolhattak a megjelent énekkari tagok és a vendégek kellemes zene dallamaira.

 

Vmirjáncki József

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!