2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Hova tûnik a pénzed? Így bukhatsz a bankbetétenForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-15 11:44:08
Magyaroroszágon a bankbetétek - összhangban a jegybanki kamatpolitikával - már rég nem kínálnak magas kamatot, mellettük szól viszont, hogy még mindig a legbiztonságosabb megtakarítási formák közé tartoznak. Azonban, ha nem körültekintõen választjuk meg a számunkra megfelelõ betétet, könnyen elõfordulhat, hogy a várt növekedés elmarad, sõt csökkenni fog az eredetileg lekötött pénzünk.

Sokan választják most is a bankbetétet, mint megtakarítási formát. A legkönnyebben úgy tudjuk összehaonlítani a bankok ajánlatait, ha az EBKM-et használjuk. Az EBKM-et (Egyszerûsített Betéti Kamatlábmutató) azért vezették be, hogy az ügyfeleknek egyszerûbb legyen a bankbetétek összehasonlítása, azonban a mutató nem tartalmazza azokat a tételeket, amelyek igazán meghatározzák azt, hogy mennyit kapunk vissza a pénzünkbõl. Így ma akár az is elõfordulhat, hogy kevesebb pénzt kapunk vissza a futamidõ végén, mint amennyit betettünk. Elõször tehát érdemes megnézni, hogy milyen EBKM-et nyújtanak a bankok az ügyfeleiknek. Jelen cikkünkben példaként három hónapra 100 ezer forintot kötöttünk le, és a feltétel nélküli konstrukciók közül választottunk.

A magyar banki ügyfelek találhatnak az éves EBKM-ek között már 2,8 - 2,9 százalékos ajánlatot is. Ezt választva a 100 ezer forintunk a három hónap végére 700 forintot hozna a konyhára, ha a kamatjövedelmet nem terhelné semmilyen állami elvonás. A kamatjövedelmeket ugyanis 16 százalék kamatadó és 6 százalék EHO terheli, amit a bank fizet meg, és mi az ezekkel csökkentett részt kapjuk csak meg. Az elvonásokkal számolva viszont már csak 546 forint marad a zsebünkben. A nagybankok ajánlatai között szétnézve láthatjuk, hogy a legkedvezõbb ajánlatot a Raiffeisen Bank és az OTP Bank ajánlja, 500 forint, illetve 400 forint kamatot kínálva. Ezekbõl az elvonások után csak 390 és 312 forint marad.

A bankbetét lejárata után viszont, ha hozzá szeretnénk jutni a pénzünkhöz, akkor további költségek merülnek fel. Amennyiben ezt a három hónapos betét lejárata után továbbutaljuk más bankhoz, úgy az utalásért 550 forintot kell fizetnünk (a betétlekötés szerint legkedvezõbb bankszámlacsomaggal számolva), ami azt jelenti, hogy négy forinttal kevesebbet vehetünk fel, mint amennyit eredetileg befektettünk. Ha készpénzben vesszük fel az összeget, akkor (a 150 ezer forintig ingyenes készpénzfelvételt nem számolva) 600 forintba kerül hozzájutni a pénzünkhöz, ami mínusz 54 forintot jelent. Jó tudni, hogy ezeket a költségeket el lehet kerülni, ha kártyás vásárlással költjük el a pénzünket, mivel a legtöbb számlacsomag esetén ez ingyenes.

Így látható, hogy már az elérhetõ legjobb konstrukció mellett is rosszul járunk, ha csupán három hónapra kötjük le a pénzünket. A késõbbi kamatszintek egyelõre bizonytalanok, így nehéz megmondani, hogy számolhatunk-e a jelenlegi kamatokkal, vagy a további alapkamat-csökkentést követve a betétek kamata is tovább csökken.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!