2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Regisztrálniuk kell a lakcímmel nem rendelkezõ hajléktalanoknak, hogy szavazhassanakForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-19 11:49:52
Regisztrálniuk kell azoknak a hajléktalanoknak, akiknek megszûnt a lakcímük, ha élni akarnak szavazati jogukkal az április 6-i országgyûlési választáson. Ez ugyanaz az eljárás, amely a külföldön élõkre vonatkozik - olvasható a Menhely Alapítvány által kiadott tájékoztatóban.

Regisztrálni a választási irodától beszerzett nyomtatványon vagy online is lehet, a választás idõpontját megelõzõ 15. napig. A regisztrált szavazók levélben kapják meg a szavazólapot, és csak pártlistára szavazhatnak, egyéni képviselõjelöltre nem - írta az alapítvány a honlapján.

A tájékoztató szerint. ha hajléktalan embernek van állandó lakcíme, de nem ott lakik, akkor át kell jelentkeznie oda, ahol tartózkodik. Ebben az esetben az állandó lakhely szerinti választási irodától kell ezt kérni személyesen, telefonon vagy interneten.

A kérelem benyújtásának határideje a választás napját megelõzõ péntek 16 óra. Átjelentkezés esetén a lakóhelye szerinti listára, illetve egyéni képviselõre is szavazhat.

Ha valakinek csak ideiglenes lakcíme van, akkor a tartózkodási helye szerint automatikusan felkerül a névjegyzékre, és ott szavazhat a személyi okmányai bemutatásával listára és egyéni képviselõre is. Hogyha már lejárt a tartózkodási helye, akkor regisztrálnia kell, és csak azután élhet szavazati jogával.

Ha valakinek településszintû bejelentése van - csak a település neve, illetve Budapesten a kerület van feltüntetve utca, házszám megjelölése nélkül -, akkor az illetõ az adott településen kijelölt valamelyik választókörzetben adhatja le a szavazatát. Ebben az esetben is szavazhat listára és egyéni képviselõre is - olvasható a Menhely Alapítvány tájékoztatójában.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!