2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Szombattól már csak így lehet földet vásárolniForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-03 09:03:34
Március elsejétõl módosulnak a földvásárlás szabályai. Csak az vehet földet, aki szerepel a földmûves nyilvántartásban. A földvásárlásra pedig csak biztonsági elemekkel ellátott papíron lehet szerzõdni. A változtatás célja a magyar termõföld védelme.

Magyarországon március elsejétõl már csak az új földforgalmi törvény alapján lehet termõföldhöz jutni. Az egyik legfontosabb változás, hogy ki lehet a vásárló, összegezte Simon Attila, a Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási helyettes államtitkára. Hangsúlyozta: már csak földmûves vásárolhat Magyarországon termõföldet, tehát olyan magánszemély, aki bejegyzésre kerül a földmûves nyilvántartásba. Az érintetteteknek annyi dolguk van, hogy a járási földhivataloknál egy erre rendszeresített adatlapot kitöltve bejelentkeznek a nyilvántartásba.

A másik változás, hogy a földvásárlási szerzõdést csak a járási földhivatalokban igényelhetõ biztonsági elemekkel ellátott papíron lehet megkötni, ami fontos lépés a zsebszerzõdések elleni küzdelemben, hívta fel a figyelmet a helyettes államtitkár. Azt mondta: „az utolsó kiskaput is be kívánjuk zárni azelõtt, hogy esetleg asztalfiókból, innen-onnan elõkerülõ adásvédelmi szerzõdések mégis bejussanak földhivatalokhoz. Miután mostantól már csak ilyen papíron lehet ezt benyújtani, fogalmilag kizárt az, hogy egy 15-20 évvel ezelõtt esetleg megkötött, és dátum nélküli adásvételi szerzõdést át tudjanak emelni.”

További változás lesz, de már csak május elsejétõl, hogy ezeket a szerzõdéseket csak hatósági jóváhagyással lehet a földhivatalokban bejegyezni. Ugyancsak május elsejétõl választják meg a helyi földbizottságokat. A testületeknek véleményezési joguk lesz a szerzõdésekre. Szintén május elsejétõl az elõvásárlási sorrend is megváltozik, az állam után a helyben lakó földmûvesek, ezen belül is a családi gazdálkodók és a fiatal pályakezdõk élveznek elõnyt a földvásárlásnál.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!