2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Alaposan átírná a diákhitelezés szabályait a kormányForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-25 18:48:00
Könnyítene a kormány a diákhitel szabályain – ez derül ki abból a kormányrendelet módosításból, amit a Nemzetgazdasági Minisztérium péntektõl ma délig bocsátott társadalmi egyeztetésre.

Az egyik legfontosabb változtatás szerint a hitel igénybevételére vonatkozó jogosultsági idõ tízrõl tizenegy tanulmányi félévre nõne szeptember 1-tõl. „A Diákhitel központ nem folyósítja a hallgatói hitelt a hitelfelvevõ részére a 40. életéve betöltésének idõpontját soron követõ tanulmányi félévtõl” – olvasható a dokumentumban. Eddig 35 éves kor volt a határidõ. Szintén sokaknak jelenthet könnyítést, hogy a tervek szerint 2 év helyett már 3 évig engedélyezhetõ a hitelfelvevõ részére mérsékelt összegû törlesztõ részlet fizetése. Eddig a törlesztõrészletet minden hónap ötödikéig kellett megfizetni, szeptembertõl viszont már tizenkettedikéig lesz erre idejük a hallgatóknak.

„A hitelszerzõdés azonnali hatályú felmondással megszûnik, ha a hitelfelvevõvel szembeni lejárt követelések összege a 12 havi törlesztõrészlet összegét eléri vagy meghaladja” – szerepel a módosítóban. Az eddigi szabályok szerint már hat havi elmaradás esetén jogosult volt a Diákhitel központ a tartozás behajtását átadni az adóhatóságnak. Szigorítás viszont, hogy a hitelfelvétel új feltétele lenne, hogy a hallgató nem állhat jogerõs szabadságvesztés büntetés hatálya alatt.

Jelenleg a diákhitelhez az eddigi legalacsonyabb kamatával lehet hozzájutni: a Diákhite1 esetében 6,5 százalékos, a Diákhitel2-nél változatlanul 2 százalékos kamattal számolhatnak a hallgatók. Utóbbira kizárólag az önköltséges képzésben résztvevõk jogosultak, az általuk igényelhetõ hitelösszeg maximuma a képzési díjukhoz igazodik.

Klasszikus diákhitelként pedig képzési formától függetlenül havi 15 ezer, 21 ezer, 25 ezer, 30 ezer, 40 ezer vagy 50 ezer forint igényelhetõ. Aki február 17-ig jelezte igényét, az március közepén vagy saját, vagy egyeteme bankszámláján tudhatja a kért összeget. „A hallgatók praktikus módon már saját egyetemük/fõiskolájuk belsõ tanulmányi rendszerén keresztül is elindíthatják az igénylést, melyet a tanulmányi osztályon vagy a kijelölt intézményi hitelleadási pontokon helyben hitelesíthetnek is aláírásukkal” – közölte a Diákhitel központ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!