2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Kevesen tudják: a lakók ihatják meg a mulasztás levétForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-03 22:36:41
Az új társasházi törvény szerint azoknak a lakásoknak a tulajdonosai, ahová cég is be van jelentve, nem vehetik igénybe a legújabb víz- és szemétdíj-csökkentést. Vajon ezzel mindenki tisztában van? A társasházak kezelõire nagyon komoly munkát szab a legújabb rezsicsökkentés, hiszen nem mindenkire vonatkozik. Mi a közös képviselõk dolga ez ügyben?

A közvetített szolgáltatásra vonatkozóan a törvény elõírja a jelentési kötelezettséget. A közvetített szoláltatás azt jelenti, hogy valaki kiadja és számlával továbbszámlázza a víz- és szemétdíjat. Ez viszont kizárólag a lakószövetkezet vagy a társasház tulajdonában lévõ helyiségekre, bérleményekre, volt házmesteri lakásokra vonatkozhat, csak ott képzelhetõ el a számlaadás – magyarázta dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelõk Országos Egyesülete elnöke a Kossuth Rádió Napközben címû keddi mûsorában.

Hogy egy lakást mire használnak, arról sem a társasháznak, sem a lakásszövetkezetnek nincsenek információi – folytatta. A törvény szerint ugyanis csak a tulajdonosokat kell nyilvántartani, a többi azon múlik, hogy a tulajdonos bejelenti-e a használatváltozást vagy sem – mutatott rá dr. Bék Ágnes.

Pápai Miklós budapesti közös képviselõ ezt kiegészítve elmondta: abban az esetben, ha az alapító okirat tartalmazza, hogy a lakóépületen belül melyik helyiség lakás és melyik tölt be vállalkozási funkciót, ott egyértelmû a szituáció. Az új társasházi törvény azonban kimondta, hogy a továbbszámlázás a víz, a csatorna és a szemétdíjról esetében lehetséges. Ha egy társasház vagy lakásszövetkezet kiad egy helyiséget, ahol a bérleti díj tartalmazza a költségeket, akkor nem lehet szó továbbszámlázásról – húzta alá. Hozzáfûzte: abban az esetben, ha a közös képviselõ nem tesz eleget az adatszolgáltatási kötelezettségének, akkor az egész társasház kollektívan bûnhõdik.

Dr Beliznapi Pálné szombathelyi közös képviselõ úgy vélte: országosan az jelentené a megoldást, ha a lakásszövetkezetek vagy társasházak nem együtt, házként szerzõdnének a hulladékgazdálkodó céggel, hanem bevezetnének tagi, tulajdonosi díjfelosztást, így a lakók egyedileg kapcsolódhatnának a szolgáltatókhoz, a közvetlen szerzõdés miatt megszûnne a bejelentés rendszere.

Dr. Bék Ágnes, társasházak és társasházkezelõk országos egyesülete elnöke hangsúlyozta ugyanakkor, hogy tisztázni kell, a használat vagy a tulajdonosi jogviszony alapján jár-e a rezsicsökkentés.

Dr Beliznapi Pálné megjegyezte, hogy mivel az utóbbi hónapokban a rezsicsökkentés és a lejelentési kötelezettség miatt megnövekedett a közös képviselõk adminisztrációs terhe. Éppen ezért szükséges lenne egy értelmezõ, magyarázó, végrehajtási rendeletre – nyomatékosította.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!