2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
Választás 2014 – NVI: már ötvenezer levélszavazatot feldolgoztak, minden ötödik érvénytelenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-04-04 09:15:42
Már 50 ezer levélszavazat azonosító nyilatkozatát dolgozta fel a Nemzeti Választási Iroda (NVI) hétfõ reggel óta, a visszaérkezett iratok ötöde érvénytelen – derül ki az iroda internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu csütörtöki adataiból.

A magyarországi lakóhellyel nem rendelkezõ választópolgárok levélben szavazhatnak az áprilisi országgyûlési választáson.

Az NVI nyilvántartása szerint a csaknem 200 ezer választásra jogosult levélszavazó közül már 97 ezren leadták szavazatukat. Postán majdnem 32 ezer levélszavazat érkezett be, a külképviseleteken 65 ezret adtak le, és ebbõl a 65 ezerbõl 43 ezret már eljuttattak az NVI-hez, vagyis oda már 76 ezer szavazási irat érkezett be.

Hétfõn kezdõdött meg a levélszavazatok azonosító nyilatkozatainak ellenõrzése. Az NVI azt vizsgálta, hogy le van-e ragasztva a válaszboríték, a boríték tartalmaz-e azonosító nyilatkozatot és szavazatot rejtõ kisebb borítékot, utóbbi le van-e ragasztva, az azonosító nyilatkozatban rögzített adatok pedig megfelelnek-e azoknak, amelyeket a választópolgár a regisztrációkor megadott. Az NVI azt is ellenõrzi, hogy az azonosító nyilatkozatot kitöltõ szerepel-e a névjegyzékben, valamint, hogy korábban visszajuttatott-e már szavazási iratot.

Az elsõ napon, hétfõn 11 202 szavazási iratot dolgoztak fel, ebbõl 8462 volt érvényes, azaz az akkor ellenõrzött választási iratok negyede érvénytelen volt. Kedden 17 852 iratot ellenõriztek, ebbõl 14 466 volt érvényes (81 százalék).

Szerdán – derült ki a csütörtökön nyilvánosságra hozott adatokból – 21 601 szavazási iratot ellenõriztek, és 17 364 (80 százalék) volt érvényes közülük.

Az NVI három nap alatt tehát 50 655 szavazási iratot ellenõrzött, és ebbõl 40 292 volt érvényes.

Hétfõ reggel óta huszonöt gépen, két mûszakban összesen százan ellenõrzik a levélszavazatokat: az egyik munkatárs diktálja az azonosító nyilatkozaton szereplõ adatokat, a másik pedig egybeveti a nyilvántartásban lévõkkel. Ha a válaszborítékban lévõ azonosító nyilatkozat formailag megfelel a törvényi elõírásoknak, külön dobozban gyûjtik a névtelen, szavazólapot tartalmazó borítékot. Ezeket a szavazás napján este 7 óra után bontják fel, majd beszkennelik a szavazatokat.

Az NVI arra számít, hogy körülbelül 80 ezer levélszavazat érkezik az irodához a szavazás estéjéig.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!