2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Húsvéti körmenet KörösszegapátibanForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-04-22 18:45:33
Ebben az évben a nyugati és a keleti kereszténység ugyanazon a napon ünnepli Jézus Krisztus feltámadását. Ez kivételes évjárat ilyen tekintetben.

A nyugati kereszténységnél a karácsony, az ortodoxoknál a húsvét a fõ ünnep. Az elmúlt évtizedben több alkalommal esett a húsvét közös napokra, így a két tábor akarata most érvényesült.

Körösszegapátiban a húsvéti ünnep alapvetõen a délutáni és az éjszakai körmenetben csúcsosodott ki.

A nagypénteki körmenetben Krisztus szimbolikus temetése a legfontosabb mozzanat, amikor a hívek fekete ruhába öltözve, fekete zászlókkal harangzúgás kíséretében járták körül templomukat. Ez a nap Jézus kereszthalálának emléknapja az egész világon, így a körösszegapáti ortodoxoknál is.

Nagyszombat éjszakáján, éjfélkor gyülekeztek a hívek a templomban, talán többen, mint más alkalommal. Majd éjfélkor dr. Origen Sabau tisztelendõ vezetésével kivonultak a hívek égõ gyertyával a kezükben a templomkertbe, ahol mise hangzott el. Miután az befejezõdött megszólaltak a harangok és a hívek elõl a már színes zászlókkal megkezdõdött a feltámadási körmenet. A pap, kereszttel a kezében, a hívek, követve Õt, énekelve járták körül a templomot.

Nagyszombat éjszakájával ér véget a böjt is. Ezután pedig kezdõdik az ünneplés, a családok találkozása, a húsvét másodnapján, hétfõn pedig a locsolkodás.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!