2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Új kötelezõ oltás a június 30-a után született babáknakForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-25 09:47:22
A június 30-a után született csecsemõk kötelezõen megkapják a pneumococcus oltást, szeptember elsejétõl pedig a 12 éves lányok térítésmentesen kérhetik a HPV-oltást.

A június 30-a után született csecsemõk számára új kötelezõ oltással bõvült az oltási rend. A pneumococcus elleni vakcina három oltásból álló sorozatot jelent, ezeket 2, 4 és 12 hónapos korban kapják meg a csecsemõk.

A pneumococcus (Streptococcus pneumoniae) baktérium okozta fertõzés meghatározó a gyermekkori torok-, mandula-, középfül-, tüdõ- és agyhártyagyulladások kialakulásában.

Az oltást 2 hónapos kortól 5 éves korig már korábban is térítésmentesen, de eddig önkéntesen lehetett igénybe venni, ez vonatkozik a június 30-áig születõ csecsemõkre is.

 

Mire jó a pneumococcus oltás?

Az oltás a pneumococcus baktériumok ellen nyújt védelmet, e baktériumoknak több mint 90 típusa ismert, de csak néhány jelent veszélyt az emberre. Cseppfertõzéssel terjednek, a felsõ légutakban, kifejezetten az orr és garat területén telepednek meg. Nagyszámú kórokozó esetén gyengébb immunállapotúaknál változó súlyosságú fertõzést okozhatnak. A megfertõzõdés legnagyobb eséllyel a gyermekközösségekben (óvoda, bölcsõde) következik be, különösen veszélyeztettek az öt év alattiak.

A pneumococcus baktériumok leggyakrabban középfülgyulladást és tüdõgyulladást okoznak, de súlyos fertõzés esetén felléphet vérmérgezés, mellhártyagyulladás, agyhártyagyulladás is.

Veszélyeztetettek még a 65 év felettiek, a dohányosok, valamint a krónikus betegségekben (COPD-ben, asztmában, szív- és érrendszeri betegségekben, cukorbetegségben) szenvedõk is – ezért az oltás idõsebb korban is ajánlott.

 

12 éves lányok ingyenesen kérhetik a HPV-oltást

Nem kötelezõ, hanem önkéntesen kérhetõ, de ugyancsak térítésmentes lett a 12 éves (pontosabban a 12. életévüket betöltött, de a 13. életévüket még be nem töltött) lányoknak a HPV-oltás elsõ része. Az oltás szeptember elsejétõl kérhetõ a háziorvostól vagy az iskolaorvostól.

Az oltás csökkenti a méhnyakrák kialakulásának kockázatát. „Ha a gyermek még szexuálisan érintetlen korban kapja meg az oltást, és felnõttként rendszeresen részt vesz méhnyakrákszûrésen, 93 százalék eséllyel nem fog méhnyakrákban szenvedni” – nyilatkozta korábban az Origónak dr. Bánhidy Ferenc, a Semmelweis Egyetem II. Számú Szülészeti és Nõgyógyászati Klinikájának igazgatóhelyettese.

A humán papillomavírus egyébként nem csak a méhnyakrák kialakulásában játszik szerepet, férfiak esetében a szájnyálkahártya HPV-fertõzése növeli a szájüregi rákok kialakulásának kockázatát is. Ezért az oltás a fiúk számára is ajánlott, igaz, számukra nem ingyenes.

Ugyancsak ajánlott az oltás idõsebb korban is, mind a nõknek, mind a férfiaknak. Az oltóanyag 90 ezer forint körüli áron érhetõ el, és három oltásból álló sorozatot jelent.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!