2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Csípõs ügy: korán jön és nehéz leszForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-29 08:26:33
Meglehetõsen szokatlan, hogy már április végén meg kell kezdeni a kémiai szúnyogirtást a Balatonnál, az óránkénti lehetséges csípésszám már ötven körül jár.

Van, ahol már el kellett kezdeni a szúnyoggyérítést – Gyõr környékén az elmúlt napokban felszálltak a lárvák irtását végzõ gépek. A szakemberek szerint nehéz szezon jön a szúnyogok tekintetében, mivel elmaradt a kemény tél.

Sáringer-Kenyeres Tamás, a szúnyoggyérítéssel foglalkozó Pannónia Központ Kft. szakértõje a napközben pénteki adásában azt mondta, április elején már a Balatonnál is történt biológiai irtás, de a mért lárva- és csípésszámok alapján úgy tûnik, meg kell kezdeni a kémiai beavatkozást is. A légi kémiai védekezésre néhány nap múlva, április végén kerül majd sor.

Hozzátette, általában akkor rendelik el az irtást, ha adott területen egy óra alatt egy embert ötven szúnyog próbál megcsípni. Miután azonban még várakozni kell valamennyit, mert a méhészeket elõzetesen értesíteni kell, az idei balatoni kémiai irtás kezdetéig a lehetséges csípésszám felmehet hatvan-hetvenre per óra per fõ. Ennél azonban egyes idõszakokban sokkal magasabb számokat is mértek, a tavalyi árvizes területeken például ez a jelzõszám elérte a hat- hétszázat.

A Kossuth Rádiónak nyilatkozó mérnök hozzátette, elég gyakran elõfordul, hogy az átlagosnál korábban kell kezdeni a biológiai gyérítéseket, a kémiai védekezés ilyen korai indítása azonban meglehetõsen szokatlan – igaz, nem példátlan. Hangsúlyozta, a környezet kímélése miatt igyekeznek minél magasabb csípésszámnál elrendelni a szúnyogirtást, és azt lehetõség szerint minél kevesebbszer végezni. A Balatonnál egy szezonban jellemzõen két-három biológiai és öt-hét kémiai irtás van. Ezzel el lehet érni azt, hogy elfogadható legyen a Balaton parti „szúnyoghelyzet”.

Sáringer-Kenyeres Tamás arra is kitért, hogy a kiemelt turisztikai területek – például a Balaton, Tisza-tó, Dunakanyar – szúnyogállományának gyérítésére a költségvetésben elõre meghatározott összeg szerepel, 150 millió forint. Erre az önkormányzatok pályázhatnak, a kapott támogatás a szúnyogirtási kiadásaik felét fedezi, a többit nekik kell hozzátenni. Az így összeálló 300 milliós kereten felül, a teljes mértékben állami fenntartású vis maior alapból csak akkor lehet támogatást igénybe venni, ha adott területen rendkívüli helyzet alakul ki – például belvíz vagy áradás miatt a szokásosnál is jobban elszaporodnak a vérszívó rovarok – mondta a szakember. Hamarosan támadnak - Az enyhe tél egyik hátrányaÚjabb szúnyogirtás kezdõdikAz enyhe tél is veszélyes lehet a madarakra

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!