2023. december 8. Péntek, Mária.
 
Betiltanák a gyerekek energiaital-fogyasztását MagyarországonForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-30 07:54:31
Egyre többet variálnak az energiaitalok összetételével a gyártók. A cél az adófizetés elkerülése, ugyanis a chipsadó bevezetése óta a hozzáadott koffeintartalmú energiaitalok adókötelessé váltak.

Közben a fiatalkorúak még mindig veszélyes mennyiségben fogyasztják ezeket az élénkítõ szereket - a hatóságok pedig a szabályozás szigorításán gondolkoznak.

Vizsgálja az energiaital fogyasztás korlátozásának lehetõségét a gyerekeknél, tinédzsereknél az Egészségügyért Felelõs Államtitkárság. A helyzet azonban nem egyszerû. Mint azt az Emberi Erõforrások Minisztériuma a Pénzcentrum.hu-hoz eljuttatott állásfoglalásában kifejtette: legelõször az energiaital meghatározása lenne fontos ahhoz, hogy a korlátozásról egyáltalán beszélni lehessen.

A Népegészségügyi termékadó, közismert nevén a chipsadó bevezetésével ugyanis - az adófizetés elkerülése érdekében - sokan kezdtek trükközni az összetétellel. Így a korábbinál még többféle termék közül válogathatnak a fiatalok. Ráadásul az összetevõk is igen sokfélék, nem ritka, hogy 17-20 alapanyag is megtalálható egy-egy energiaitalban, ami megnehezíti a vizsgálatot és hatásának felmérését.

Bár az elmúlt években egyre kevesebb iskolai büfében és italautomatában lehet energiaitalhoz jutni, a gyerekek még mindig könnyen hozzáférnek ezekhez a termékekhez. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) 2010-es felmérésébõl kiderült, hogy a 10 és 14 év közötti gyerekek egyötöde energiaitalt iszik reggelire. Pedig ezek fogyasztása nem veszélytelen.

Már 8 és 10 év közötti gyerekeknek is okozott problémát

2011 novemberétõl minden olyan fiatalkorúakat érintõ egészségügyi ellátást jelenteni kell a népegészségügyi intézeteknek, ami az energiaital fogyasztással összefügg. Ez alapján 2014 áprilisáig a rosszullétekkel érintett 358 fõ 74 százaléka 18 év alatti fiatal, akik között 8-10 éves korú kisgyermek is elõfordult.

Jelenleg semmilyen jogszabályi vagy élelmiszerkönyvi korlátozás nincs az energiaital összetételére vonatkozóan, azaz nagyjából bármi belekerülhet. Általában koffeint (metil-xantin származék), cukrot, vagy édesítõszert, taurint, glükuronolaktont, B-vitaminokat, esetleg növényi kivonatokat tartalmaz. Jelölésére vonatkozóan egyetlen kötelezettség van: amennyiben koffein-tartalma nagyobb, mint 150 mg literenként, a "Magas koffeintartalom" feliratot fel kell tüntetni a címkén.

A népegészségügyi termékadóról szóló törvény 2011. szeptemberi hatályba lépésekor az az energiaital vált adókötelessé, amelynek hozzáadott koffein tartalma meghaladta a 10 mg koffein/ 100 ml mennyiséget. Ezért a törvény hatálybalépését követõen megjelentek a piacon a hozzáadott koffein helyett természetes koffeintartalmú növényi kivonatokkal dúsított italok. Emiatt meg kellett változtatni a törvény energiaital meghatározását. Így 2012-tõl a metilxantin és taurin együttes, meghatározott szint feletti jelenléte alapján állapít meg adókötelezettséget. A gyártók ismét megtalálták a megoldást az adó elkerülésére, kivették a taurint az összetevõk közül.

További gondot okoz az, hogy lehetõvé vált a termékek koffeintartalmának korlátlan emelése is, hiszen a szabályozás a hozzáadott koffeinre vonatkozik. Azonos márkán belül megjelentek a különbözõ összetételû energiaitalok, elõfordul, hogy 17-20 között van az aktív összetevõk száma. Jelentõsen megnõtt a fogyasztást ösztönzõ nagy kiszerelésû, rendkívül olcsó saját márkás energiaitalok aránya is.

Egyedi a szabályozás

Az uniós tagállamok egyénileg szabályozzák az energiaital fogyasztását, attól függõen, hol mennyire ítélik azt veszélyesnek a fejlõdõ szervezetre. Vannak olyan országok, például Lettország, ahol tizennyolc év alatt nem lehet energiaitalt fogyasztani. Ezenkívül sok helyen a dobozon olvashatóak figyelmeztetések arról, hogy 16 éven aluliaknak nem javasolják az italok fogyasztását.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!