2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Márciusban 34,2 százalékkal nõtt az építõiparForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-17 09:29:35
Az év elsõ három hónapjában a termelés 27,6 százalékkal bõvült 2013 azonos idõszakához képest.

Márciusban az építõipar termelése mind a kiigazítatlan adatok szerint, mind a munkanaptényezõvel kiigazítva 34,2 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál - közölte a KSH. Egy hónap alatt az ágazat termelési volumene - szezonálisan és munkanappal kiigazítva - 1,7 százalékkal nõtt. Az év elsõ három hónapjában a termelés 27,6 százalékkal bõvült 2013 azonos idõszakához képest. Az ágazat a 2012. évi 6,6 százalékos visszaesés után 2013 februárjában indult növekedésnek, tavaly az év egészében 9,6 százalékos bõvülést ért el. Az idén az elsõ három hónap mindegyikében nõtt a termelés: januárban 14,2, februárban 29,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A KSH jelentése szerint márciusban az ország több területén folyó infrastrukturális beruházások mellett a kedvezõ idõjárás is hozzájárult a termelés nagyarányú emelkedéséhez. Mindkét építményfõcsoportban bõvülést regisztráltak: az épületek építése 27,5, az egyéb építményeké 43,1 százalékkal haladta meg a tavaly márciusit. Az épületek építésének elsõsorban ipari beruházások, kisebb mértékben egészségügyi épületeken végzett munkák nyomán nõtt, az egyéb építményeknél a növekedés a korábbi hónapokhoz hasonlóan vasút-felújítási és útépítési munkák, valamint közmûfejlesztések eredménye. Egy hónap alatt - szezonálisan kiigazított indexek alapján - az épületek építése 1,4, az egyéb építményeké 2,5 százalékkal nõtt.

Az építõipar 2014. márciusban kötött új szerzõdéseinek volumene 19,2 százalékkal haladta meg az elõzõ év azonos idõszakit a KSH jelentése szerint. Ezen belül az épületek építésére kötött szerzõdések volumene 26,9 százalékkal nõtt. Az emelkedés néhány nagy értékû szerzõdésnek köszönhetõ, tudományos célú létesítmény mellett ipari és kereskedelmi épületekre kötöttek szerzõdést. Az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerzõdések volumene 14,1 százalékkal haladta meg az elõzõ évit, a bõvülést útépítésekre, vasútfejlesztésre és közmûépítésekre kötött nagy értékû szerzõdések eredményezték.

Az építõipari vállalkozások 2014. március végi szerzõdésállományának volumene 62 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerzõdéseké 11,8 százalékkal kisebb, az egyéb építményeké 90,3 százalékkal magasabb volt a tavaly márciusinál.

Az építõipar termelõi árai 2014. elsõ negyedévében az elõzõ év azonos idõszakához viszonyítva 2,4 százalékkal emelkedtek. Az épületek építése ágazatban 2,9, az egyéb építmények építése ágazatban 2,8, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítés ágazatban pedig 1,9 százalékos árnövekedést mért a KSH. Az egyes építményalcsoportokban az áremelkedés 2,0 és 3,6 százalék között szóródott. Az elõzõ negyedévinél az építõipar árai 0,7 százalékkal voltak magasabbak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!