2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Az utakon is meleg lehet a helyzetForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-05-23 16:38:14
Az idõjárás elõrejelzés szerint hétvégén Hajdú-Bihar megyében is beköszönt a nyári meleg és a hõmérséklet elérheti akár a 30 Celsius fokot is.

A nyári idõjárási viszonyok mindenképpen kedveznek a közlekedõknek (hosszabb nappalok, száraz útfelület), ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy kevesebb baleset történik az utakon. Megfigyelhetõ, hogy kánikulában figyelmetlenebbek és ingerlékenyebbek lehetnek a jármûvezetõk. Ebben az évszakban jellemzõen megemelkedik a fáradtság, a figyelmetlenség miatt bekövetkezett balesetek száma, amely elsõsorban a hõségre vezethetõ vissza.

A sofõröknek ezért azt tanácsoljuk, hogy mindig legyen náluk hideg frissítõ, hiszen a kánikulában nagyobb az emberi szervezet vízvesztesége. Gondot okozhat továbbá a túlmelegedett utastér is, ugyanis a meleg csökkentheti a reakcióidõt is. Emellett az is tapasztalat, hogy a melegben lankad a jármûvezetõk figyelme, hamarabb kimerülnek, könnyebben türelmetlenekké, ingerültté válhatnak. Ilyenkor célszerû egy hûvös helyen megállni és legalább egy pár percet pihenni, vagy legalább a testrészeket megmozgatni.

Aki a legnagyobb hõségben – dél és három óra között – mégis gépkocsiba ül, az fokozott körültekintéssel, s nem utolsósorban a többi közlekedõ felé irányuló nagyobb türelemmel vezessen.

- Balesetmentes közlekedést kíván a Hajdú-Bihar Megyei Balesetmegelõzési Bizottság -

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!