2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Kiállítás a felnövekvõ nemzedékeknekForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-05-28 11:30:18
Berettyóújfalu - Katonasors címmel idõszaki kiállítás nyílt a Bihari Múzeumban az I. világháború kitörésének 100. évfordulójára.

Az év hangszeres növendéke, Papp Balázs zongorajátékával kezdõdött a megnyitó. Muraközi István polgármester beszédében köszöntötte a történelem iránt érdeklõdõ közönséget, s leszögezte: se szeri, se száma nem lesz országszerte az emlékállításnak, amelynek része a református templom szomszédságában álló elsõ világháborús emlékmû felújítása is Berettyóújfaluban.

Fekete András fõhadnagy, a Gábor Dénes Elektronikai Mûszaki Szakközépiskola és Kollégium tisztje az évforduló kapcsán kiemelte: mindannyiunk számára fontos eseményre emlékezünk, ám egy évszázad távlatából, amikor a résztvevõk már elmentek, a felnövekvõ nemzedéket kell megismertetni a sorsfordító eseményekkel, azok szereplõivel, akiknek életét örökre megváltoztatta a háború. A harcok nem itt folytak. A bihari ifjakat Nagyváradra hívták be, ezért a mostani kiállítás remek kapcsolódási pont Bihar és Csonka-Bihar mindennapjaiban.

A kiállítással elsõsorban nem a háború borzalmaira helyezték a hangsúlyt, hanem csatákat megvívó katonákra. A tárlat látogatható, hétfõtõl péntekig 9-16 óráig.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!