2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Ismét szivarfüstös szobákban dõlhet el Európa jövõjeForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-31 10:31:07
Címkék: Bihari hírek, eu
Brüsszelben közzétették az európai parlamenti (EP-) választások frissített, de még mindig nem végleges eredményét, amely szerint az Európai Néppárt szerezte a legtöbb mandátumot az uniós törvényhozásban. Ennek ellenére még hosszas egyeztetésre lesz szükség ahhoz, hogy egyrészt az európai pártok, másrészt a tagállamok kormányai megállapodjanak az Európai Unió intézményeinek új vezetõirõl.

A frissített adatok szerint a jobbközép Európai Néppárt 213, míg a balközép szocialisták 190 képviselõt küldhetnek az Európai Parlamentbe. A két legnagyobb pártcsalád a kampányban végig kitartott amellett, hogy az õ csúcsjelöltjeik a legesélyesebbek az Unió végrehajtó testületének vezetésére.

Az Európai Bizottság elnökét korábban csak a tagállamok tanácsa választotta meg, ám most a választási eredmények alapján a néppárti Jean-Claude Juncker, illetve a szocialista Martin Schulz is magának követeli a posztot. A legnagyobb uniós tagállam és a legsikeresebb európai jobboldali párt nevében a német kancellár is megszólalt a hatásköri vitában.

Örülök a német kereszténydemokraták és a néppárt gyõzelmének. Természetesen Juncker marad a jelöltünk az Európai Bizottság élére – szögezte le Angela Merkel, de azt is hozzátette: egyetlen párt csúcsjelöltje sem képes jelenleg egyedül többségi támogatást szerezni az uniós parlamentben.

A brüsszeli várakozások szerint így valószínûleg a néppárt és a szocialisták nagykoalícióra lépnek, de ez hosszadalmas egyeztetõtárgyalásokat igényel a frakciókkal, így a kedd este rendkívüli csúcstalálkozót tartó uniós állam- és kormányfõk valószínûleg nem tárgyalnak konkrét jelöltekrõl. Több tagállam vezetõje, így Orbán Viktor magyar miniszterelnök is, azt hangoztatja: a lisszaboni szerzõdés a kormányok kezében hagyta a bizottsági elnök megválasztását, a személyi egyeztetések ezért még hetekig is eltarthatnak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!